Etycznie, zdrowo i pysznie. 5 rodzajów wegańskiego mięsa, które pokochają wasze dzieci
Nigdy nie planowałem przechodzić na wegetarianizm, ba, nadal nie widzę powodu, aby w stu procentach rezygnować z mięsa. Lubię steaki i hamburgery, a myśl o tym, że miałbym nigdy nie zjeść grochówki robionej na żeberkach, napawa mnie smutkiem. Jednak już dawno temu doszedłem do wniosku, że ograniczenie spożycia mięsa może mi wyjść tylko i wyłącznie na dobre. Podobnie jak moim dzieciom.
- Wegańskie substytuty mięsa są coraz szerzej dostępne w Polsce.
- Wegańskie mięso nie próbuje udawać prawdziwego mięsa, a raczej oferuje nowe jakościowe roślinne smaki.
- Rynek produktów wege w Polsce rośnie każdego miesiąca.
Jakie wegańskie mięso wybrać dla dzieci?
Powody są oczywiście różne, ale mogę spokojnie wymienić trzy główne. Pierwszy to fakt, że gdy ostatnio robiłem sobie badania krwi, miałem za wysoki cholesterol. Drugi jest trochę poważniejszy – nie chcę, aby planeta umarła. Trzeci jest najbardziej przyziemny – w Polsce istnieją substytuty mięsa, które są po prostu smaczniejsze od oryginału.Wybierając zastępstwo dla mięsa, musimy podzielić je na dwie kategorie. Jedna to typ "niemięsa”, które próbuje powielić smak i teksturę oryginału. Druga to jedzenie określane mięsną nazwą, ale które po prostu smakuje dobrze na własnych zasadach.
Jeszcze kilka lat temu, jeśli marzyliście o zjedzeniu wegańskiej wersji waszego ulubionego mięsa, byliście skazani na jedzenie seitana, który najczęściej nie zachwycał. W tym momencie, gdy podchodzicie do półki z wegańskimi szynkami, kiełbasami i mielonymi wybrać tę odpowiednią jest szalenie trudno.
Na szczęście w sukurs przychodzę ja i moi synowie w wieku lat 4 i 8, którzy na niemięsie znają się, jak mało kto. Oto 5 najlepszych wegańskich substytutów mięsa, które pokochasz ty, jak i twoje dzeci.
Bobowina
fot. Materiał prasowe / Bobowina
W wypadku bobowiny nie ma jednak mowy o próbie oszukiwania nas, że bobowina to prawdziwe mięso. Nie jest to jeden z produktów, który reklamuje się, mówiąc, że "nie połapiecie się, że to nie mięso”.
Wręcz przeciwnie, twórcy stworzyli kilka rodzajów bobowiny (o smaku kebabu, wątróbki czy mięsa mielonego), które są po prostu smacznymi produktami roślinnymi. Nie każdy rodzaj bobowiny jest moim ulubionym, na przykład w wypadku mielonego sięgnę najczęściej po inne substytuty, ale nadal dostajemy smaczne, sycące i dopełniające wiele dań produkty.
Qurczak
fot. Materiał Prasowe / Qurczak
W końcu kura to podstawa światowego jedzonka. I chociaż kocham "stejki” to KFC i skrzydełka również mnie często wzywają. Qrczak jest produktem stosunkowo nowym, ale jest już dostępny w wielu warszawskich restauracjach, które przekonały mnie do tego smaku.
Na szczęście możecie zamówić go również do domu w formie przypominającej pierś z kurczaka, jako chrupiące ostre stripsy czy też w marynacie, która ułatwi wam trochę zadanie w gotowaniu. Tak czy siak, jest smacznie i co najważniejsze – etycznie.
Beyond Meat
fot. Materiały Prasowe / Beyond Meat
Mam na koncie już kilku mięsnych znajomych, którym przygotowując burgerka, podmieniłem wołowinę na… groch i w ogóle się nie połapali. W beyondzie dostaniemy odpowiednią ilość białka, ale co najważniejsze otrzymamy soczystego, mięsistego burgera, który powstał bez mordowania zwierząt.
Bezmięsne kiełbaski białe
fot. Materiał Prasowe / Bezmięsny Mięsny
Białe kiełbasy nie zastąpią wam mięsnej wersji w żurku, ale zachwycą was same w sobie. Są pikantne, pełne majeranku i idealnie pasują jako podstawa śniadania, jeśli lubicie dzień zacząć od kiełby w gębie.
Poza tym znajdziecie również inne wersje roślinnego kiełbasiarstwa, które pozwoli wam zachwycać się currywurstami i innymi przysmakami. A wszystko wege i do tego w ładnym opakowaniu.
Wegańskie mielone
fot. Materiały Prasowe / Naturli
Chociaż samo w sobie mielone nie robi roboty, to żaden weganin ani wegetarianin nie miał w życiu problemu z tym, że musi pojechać na grubo z przyprawami.
W wypadku moich synów nie zawsze to wychodzi na dobre, ponieważ chłopaki z natury preferują mielone w wersji pulpetowej, a nie kotleta, ale dla mnie samego, gdy mam ochotę na coś smażonego, jest to idealny wybór.
Może cię zainteresować także: Zapomnij o steku. 6 wegańskich knajp, które zachwycą każdego mięsożercę