Tak pysznej jeszcze jej nie jadłeś. 7 przepisów na marynatę do karkówki

Aneta Zabłocka
W maju nad całą Polską roztacza się zapach grillowanego mięsa. A królowa imprez jest tylko jedna - karkówka. Oto jak przyrządzić ją smacznie, aromatycznie i szybko.
Tak pysznej jeszcze jej nie jadłeś. 7 przepisów na marynatę do karkówki Fot. Gleb Albovsky/Unsplash

Jak marynować mięso na grilla?

Kluczem dobrego marynowania jest dobór ziół i przypraw oraz szczelne zamknięcie mięsa w sosie. Najlepiej sprawdzają się woreczki strunowe, które po włożeniu do nich karkówki i soku, możemy szczelnie zamknąć.
Zawsze przez przeciągnięcie zapinki usuwajcie nadmiar powietrza z torebki, to zapobiegnie nieszczelnemu otaczaniu mięsa i spływaniu marynaty. Co jakiś czas warto zajrzeć do lodówki i potrząsnąć torebką lub przesunąć palcem po karkówce, by jeszcze raz nabrała soków.


Najlepiej, jeśli karkówka leży w marynacie całą noc. Ale czasem pragnienia grillowania jest tak silna, że chcemy zjeść karkówkę już i teraz. Poniższe marynaty już po 30 minutach dadzą mięsu niesamowity aromat. Dla niecierpliwych znaleźliśmy taką, która gotowa jest po 20 minutach.

Po włosku

Lekka i aromatyczna marynata, która nada mięsu zapachu wiosny.

Składniki:
ocet z białego wina lub kieliszek białego wina
musztarda dijon
oliwa z oliwek
cebula szalotka
czosnek
tymianek, oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich
sól
pieprz

Posiekaj cebulkę i czosnek. Utrzyj przyprawy w moździerzu lub wrzuć w całości do woreczka. W małej miseczce rozbij olej i musztardę trzepaczką. Połącz susze i mokre składniki. Możesz marynować.

Z czerwonym winem

Wino zmiękczy mięso, a do tego nada mu tego owocowego zapachu. Musicie tylko postawić na głębokie czerwone wytrawne wino - primitivo lub St. Laurent.

Składniki:
czerwone wino
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
czarny pieprz
czosnek
rozmaryn

Kieliszek wina zmieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z połówki wyciśniętej cytryny. Posiekaj czosnek i zdejmij igły rozmarynu z gałązki. Jeśli używasz suszonego rozmarynu, rozetrzyj go od razu w moździerzu z solą i pieprzem. Zamarynuj mięso gotową mieszanką.

Na szybko

Nie każdy z nas lubi czekać całą noc, aż mięso się marynuje. Chcemy zjeść szybko i dobrze. Tym bardziej, jeśli na grilla wpada kolejny kumpel z paczką karkówki pod pachą.

Składniki:
sos sojowy
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sos worcestershire
miód
musztarda dijon
czosnek

Pokrój czosnek. Ubij trzepaczką sos sojowy i ocet za pomocą trzepaczki, dolej oliwę i sos worcestershire, niech mikstura lekko się spieni. Dodaj łyżeczkę płynnego miodu i musztardy. Teraz czosnek.

Wrzuć pokrojoną karkówkę do woreczka strunowego. Wlej sos i energicznie potrząśnij. Włóż mięso do lodówki. Wystarczy 20 minut, aby przeszło aromatem i skruszyło swoją strukturę.

Na słodko

Takiej karkówki pewnie jeszcze nie jadłeś, a jest obłędna i rozpływa się w ustach. Słodko-kwaśne połączenie ananasa i limonki idealnie sprawdza się na grillu.

Składniki:
sok z 2 limonek
sok ananasowy, może być w puszki
sos sojowy
kminek
czosnek
papryka słodka
chilli, może być w płatkach
sól
pieprz
świeża kolendra
oliwa z oliwek

Wyciśnij limonki, zmieszaj z dwoma łyżkami sosu sojowego, 1/4 szklanki soku z ananasa i oliwą. Posiekaj kolendrę razem z odnóżkami. Wsyp wszystkie suche składniki do mikstury z oliwy i soków. Marynuj!

Minimalna

Czasem nie chcesz kombinować. Jeśli sam smak mięsa i odrobina aromatu czosnku ci wystarcza, ta marynata jest dla ciebie.

Składniki:
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz

To najprostsza marynata, w której po prostu wrzucasz posiekany lub zmiażdżony czosnek i zioła do oliwy.

Świeżo

Mocno cytrynowa i łagodna w smaku marynata z pieprzem cytrynowym i czosnkiem, to wybór dla tych, którzy lubią, gdy mięso nie jest zbyt naszpikowane ziołami.

Składniki:
oliwa z oliwek
skórka z cytrynu
sok z cytryny
czarny pieprz
sól
czosnek

Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i zmieszaj z grubo mielonym pieprzem. Możesz też użyć gotowej mieszanki pieprzu cytrynowego z opakowania. Wyciśnij sok z cytryny i ubij go z oliwą. Dodaj pieprzną mieszankę.

Ostro!

Nie ma co się oszukiwać, większość z nas lubi jak mięso jest pikantne, kruche i zostawia wspomnienie piekła po każdym kęsie. Oto przepis dla nas.

Składniki:
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
musztarda dijon
suszona papryka chipotle
pikantny ketchup
słodka papryka
sól
pieprz

Wymieszaj oliwę z kilkoma łyżeczkami musztardy. Im jej więcej, tym ostrzejszy gorczycowy smak. Utłucz paprykę chipotle z innymi przyprawami. Wymieszaj z oliwą i dodaj ketchupu. Wymieszaj dokładnie, aby marynata otrzymała lekko gęstą konsystencję, która wniknie w mięso.

Powyższych marynat możecie użyć do wszystkich Czytaj też: [url=https://dadhero.pl/288199,odpusc-kielbase-slaska-oto-5-mies-na-grilla-ktore-sprawdza-sie-lepiej">Daj spokój z kiełbasą śląską. Oto 5 mięs na ruszt, które sprawdzą się lepiej]mięs na grilla[/url], które planujecie smażyć. Każda z nich to erupcja smaku i zapachu, która sprawi, że grillowanie stanie się nie tylko sutą wyżerką, ale wyborną zabawą dla podniebienia.