Na przeziębienie i problemy trawienne: nadeszła pora na zrobienie syropu z lipy
Lipa właśnie zaczęła kwitnąć. Wybierz się do parku, na polanę lub do lasu i zerwij kwiaty, z których przygotujesz syrop o cudownych właściwościach. Nic, tak jak on, nie pomoże w walce z przeziębieniem, bólem gardła czy uporczywym kaszlem.
Syrop z lipy – właściwości
Syrop z lipy posiada szereg nieocenionych właściwości pochodzących wprost z natury. To cenne źródło witaminy C, związków śluzowych działających ochronnie na błony śluzowe czy flawonoidów posiadających działanie napotne i przeciwgorączkowe. Syrop z lipy korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe, posiada właściwości moczopędne i wspomaga oczyszczanie organizmu. Co więcej, sięgamy po niego nie tylko, kiedy zmagamy się z uporczywym przeziębieniem, ale i w przypadku problemów trawiennych.
Kiedy przygotowujemy syrop z kwiatów lipy?
Lipa zakwita na przełomie czerwca i lipca. Kwiaty należy zbierać na samym początku kwitnienia, a więc dokładnie teraz. Ważne, by pozyskiwać je z drzew rosnących na terenach wielskich i leśnych. Te rosnące w pobliżu dróg są pełne zanieczyszczeń. Choć wyróżniono około 30 gatunków lipy, to w naszym kraju występują dwa – lipa drobnolistna i szerokolistna. Każda z nich posiada te same właściwości, a tym samym kwiaty z nich zerwane można wykorzystać do przygotowania obłędnego syropu. Kwiatów lipy nie powinno zbierać się podczas deszczu, na zbiory najlepiej wybrać się w słoneczny dzień.
Jak przygotować syrop z lipy?
Lipę można spożywać w różnych postaciach, jednak największą popularnością cieszy się syrop z niej przygotowany. Potrzebować będziemy jedynie kwiatów lipy, wody i cukru.
- Zerwane kwiaty lipy układamy na stole i pozostawiamy na 60 minut, aby wyszły z nich wszystkie robaki.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukru – gotujemy do całkowitego rozpuszczenia.
- Kwiaty lipy przekładamy do słoika i zalewamy je gorącym roztworem.
- Dokładnie dociskamy i mieszamy, tak by całe kwiaty zostały zanurzone.
- Na koniec można dodać również sok z cytryny.
- Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
- Po upływie 48 godzin przecedzamy syrop przez sitko. Przelewamy powoli, partiami.
- Oczyszczony syrop przelewamy do garnka i zagotowujemy.
- Przygotowujemy czyste i wysuszone słoiki, do których przelewamy gorący syrop.
- Jeśli chcemy, by syrop wytrzymał do jesieni i zimy, słoiki musimy zapasteryzować.