Na przeziębienie i problemy trawienne: nadeszła pora na zrobienie syropu z lipy

Klaudia Kierzkowska
06 lipca 2023, 09:56 • 1 minuta czytania
Lipa posiada szereg cennych właściwości, które szczególnie doceniamy w okresie jesienno-zimowym. Kiedy przeziębienie atakuje za przeziębieniem, warto sięgnąć do domowej apteczki, by wyjąć z niej "magiczny" syrop z lipy. I to właśnie teraz nadszedł w moment, w którym powinieneś go przygotować. Niedługo będzie za późno.
Lipa zakwita na przełomie czerwca i lipca. fot. Manfredrichter/Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Lipa właśnie zaczęła kwitnąć. Wybierz się do parku, na polanę lub do lasu i zerwij kwiaty, z których przygotujesz syrop o cudownych właściwościach. Nic, tak jak on, nie pomoże w walce z przeziębieniem, bólem gardła czy uporczywym kaszlem.


Syrop z lipy – właściwości

Syrop z lipy posiada szereg nieocenionych właściwości pochodzących wprost z natury. To cenne źródło witaminy C, związków śluzowych działających ochronnie na błony śluzowe czy flawonoidów posiadających działanie napotne i przeciwgorączkowe. Syrop z lipy korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe, posiada właściwości moczopędne i wspomaga oczyszczanie organizmu. Co więcej, sięgamy po niego nie tylko, kiedy zmagamy się z uporczywym przeziębieniem, ale i w przypadku problemów trawiennych.

Kiedy przygotowujemy syrop z kwiatów lipy?

Lipa zakwita na przełomie czerwca i lipca. Kwiaty należy zbierać na samym początku kwitnienia, a więc dokładnie teraz. Ważne, by pozyskiwać je z drzew rosnących na terenach wielskich i leśnych. Te rosnące w pobliżu dróg są pełne zanieczyszczeń. Choć wyróżniono około 30 gatunków lipy, to w naszym kraju występują dwa – lipa drobnolistna i szerokolistna. Każda z nich posiada te same właściwości, a tym samym kwiaty z nich zerwane można wykorzystać do przygotowania obłędnego syropu. Kwiatów lipy nie powinno zbierać się podczas deszczu, na zbiory najlepiej wybrać się w słoneczny dzień.

Jak przygotować syrop z lipy?

Lipę można spożywać w różnych postaciach, jednak największą popularnością cieszy się syrop z niej przygotowany. Potrzebować będziemy jedynie kwiatów lipy, wody i cukru.  

Czytaj także: https://dadhero.pl/291887,jak-pasteryzowac-sloiki-trzeciego-sposobu-na-pewno-nie-znales