Wysmażony czy krwisty? Jak przyrządzić idealny stek?

Klaudia Kierzkowska
30 maja 2023, 11:50 • 1 minuta czytania
Stek, przygotowywany z najszlachetniejszych gatunków mięs, smakuje wybornie. To klasyczne danie kuchni amerykańskiej, znalazło wielu miłośników na całym świecie. Jednak chyba w szczególności, przepadają za nim panowie. Podczas przygotowywania mięsa warto pamiętać o kilku zasadach – stek, w przeciwieństwie do innych potraw nie lubi eksperymentów.
Marmurkowa faktura i idealny stopień wysmażenia gwarantują, że stek będzie smakował wybornie. fot. RitaE/Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Choć jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje dosłownie kilka minut, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso będzie soczyste i nieziemsko smaczne. Wystarczy popełnić mały błąd, by stało się suche, gumowate i pozbawione aromatu.


Rodzaj mięsa

Najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, antrykot lub rostbef. Mięso na stek powinno mieć tłuszcz, a im więcej, tym lepiej. Dlaczego? Marmurkowa faktura, czyli delikatne białe włókna tłuszczu rozłożone w mięśniach gwarantują, że wól prowadził szczęśliwe życie, a tym samym mięso będzie naprawdę smaczne.

Rodzaje wysmażenia steku

Stopień wysmażenia steku, decyduje o jego smaku i wyglądzie. Przed przygotowaniem idealnego mięsa, należy poznać stopnie jego wysmażenia.

Jak smażymy stek?

Do przygotowania steku potrzebować będziemy grillowej patelni, odpowiedniego tłuszczu i oczywiście mięsa. Do przewrócenia steku najlepiej sprawdzą się szczypce.

O czym pamiętać podczas smażenia steku?

Czytaj także: https://dadhero.pl/288207,7-bledow-w-czasie-grillowania-ktore-popelnia-kazdy-ty-tez-sprawdz