
Reklama.
Od razu ostrzegam, że zapach gotowanej powoli wołowiny będzie doprowadzał cię do szału w ciągu dnia, ale za to uczta, którą urządzisz sobie wieczorem, będzie warta każdej minuty oczekiwania.
Przepis na ostrą szarpaną wołowinę
Użyjesz jej do taco, zawiniesz w tortillę, dodasz do sałatki i ryżu, którą zabierzesz do pracy albo rzucisz się i zjesz gołymi rękami.Składniki:
2 ząbki czosnku,
limonka lub cytryna,
1 pomarańcza,
oliwa z oliwek,
pomidory w puszce,
dwie duże cebule,
bulion wołowy (może być z kostki),
przyprawy: sól, pieprz, oregano, kolendra w ziarnach, papryka ostra, wędzone chili,
dwa spore kawałki łopatki wołowej, szpondru lub mostku (albo wszystkiego po trochu).
Przepis:
Przygotuj sobie dużą patelnię i porządnie rozgrzej na niej oliwę. Smaż mięso z każdej strony, nie żałując ognia pod palnikiem. Niech będzie z wierzchu mocno spieczone, a na dnie patelni pozostają oderwane kawałki.
Przygotuj sobie dużą patelnię i porządnie rozgrzej na niej oliwę. Smaż mięso z każdej strony, nie żałując ognia pod palnikiem. Niech będzie z wierzchu mocno spieczone, a na dnie patelni pozostają oderwane kawałki.
Przełóż gotowe mięso do dużego garnka. W moździerzu utłucz kolendrę, chili i inne przyprawy. Przygotuj bulion wołowy.
Mięso w brytfannie zalej bulionem oraz pomidorami w puszcze, wyciśnij sok z całej limonki i pomarańczy, dorzuć przyprawy, cebulę pokrojoną w pióra i maceruj mięso.
Ustaw wszystko na małym gazie i pozwól pyrkać przez 5-6 godzin. Nie dolewaj wody w czasie gotowania, pozwól, aby mięso wytopiło tłuszcz i przeniknęło smakami przypraw.
Po kilku godzinach sprawdź miękkość mięsa. Możesz je wyjąć i posiekać, by z powrotem wrzucić do garnka.
Innym rozwiązaniem jest odparowanie sosu pozostałego po gotowaniu wołowiny i traktowanie jej jako gęstego sosu, którym doprawisz mięso.
Szarpaną wołowinę nakładaj do taco, posyp siekanymi świeżymi pomidorami z cebulą i kolendrą. Możesz przyprawić ją sosem lub salsą z posiekanych papryczek chili, czosnku i świeżej limonki.
Jeśli złapiesz smaka na meksykańską kuchnię, obejrzyj "Kroniki taco" na Netflixie. Zakochasz się w niej na zabój.
Może cię zainteresować: 7 programów kulinarnych na Netlifixie i nie tylko, które musisz obejrzeć (i nie utyjesz od nich)