"Jeszcze patelnia!". Tak, ja też zawsze łapię się na tym, że została na palnikach, gdy wkładałam naczynia do zmywarki. Potem zostaje mi mycie ręczne albo układanie naczyń na nowo w zmywarce. Obie opcje są tak samo złe. Chyba że dowiesz się, jak czyścić patelnię bez szorowania.
Nie wszystkie rodzaje patelni nadają się do mycia w zmywarce.
Aby nie zniszczyć patelni nigdy nie można myć jej gorącej zaraz po zdjęciu z ognia.
Zamiast szorowania wystarczy przetrzeć patelnię i nasmarować oliwą, aby służyła nam przez lata.
Teraz podam wiadomość, która i mnie rozbroiła. Wbrew temu, co czasem jest napisane na tekturowych opakowaniach patelni, nie wszystkie z nich nadają się do mycia w zmywarce.
Jedynie patelnie tytanowe, stalowe bez dodatkowej powłoki oraz szklane można bezkarnie prać z innymi naczyniami. Żeliwo, teflon i ceramika to robota ręczna i od niej nie uciekniemy, jeśli chcemy smażyć przez lata.
Pomysł na ułatwienie sobie życia w zakresie zmywania jest bardzo prosty i do wykonania w trzech krokach.
1. Ostudź patelnię po zdjęciu jej z ognia. Musi być zimna jak piwo w twojej lodówce. Przenigdy nie myj gorącej patelni i nie polewaj jej wodą.
2. Zerwij ręcznik papierowy i przetrzyj dokładnie jej powierzchnię. Nie szoruj i nie skrob przypalonych resztek.
3. Upuść kilka kropel oliwy lub oleju na powierzchnię patelni i jeszcze raz przetrzyj ją ręcznikiem papierowym. Tym razem zmiękczone resztki z łatwością zostaną usunięte.
Jeśli twoja patelnia ze stali nierdzewnej lub ceramiczna jest mocno przypalona, zanim przystąpisz do powyższych czynności, namocz zimną patelnię wodą i wsyp do niej ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej.
A potem powtórz: studzenie, przecieranie, nacieranie.
Twoja patelnia ci podziękuje. Zapewne idealnie wysmażonym stekiem.