Nie lubisz obierać granatu? Mamy na to sposób!

Klaudia Kierzkowska
26 maja 2023, 10:45 • 1 minuta czytania
Granat nie bez powodu nazywany jest owocem życia. Jest smaczny i posiada szereg cennych właściwości. Od setek lat uchodzi za naturalne lekarstwo wykorzystywane w leczeniu wielu chorób. I co ciekawe… granat to doskonały afrodyzjak.
Jak obierać owoc granatu? fot. Fruchthandel_Magazin/Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Choć jest zdrowy i smaczny, to zdarza się, że zrezygnujemy z jego zakupu. Dlaczego? Nie lubimy bądź po prostu nie umiemy go obierać. Nie wiemy, od czego zacząć, gdzie rozkroić i przekroić. Mamy sposób na łatwe, szybkie i co najważniejsze – niebrudzące obranie granatu.


Jak obrać owoc granatu?

Granat – zastosowanie w kuchni

Granat doskonale smakuje na surowo, można dodać go do jogurtu czy owsianki. Jego kwaskowy smak podkreśli smak wędlin, serów czy wytrawnej sałatki. Świetnie komponuje się ze szpinakiem, rukolą i jarmużem. Pestki granatu sprawdzą się w menu na słodko, będą doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy kremów. Lekko kwaśny smak idealnie komponuje się z gorzką czekoladą, przełamuje też słodycz tej mlecznej. Z kolei sok z granatu można wykorzystać do przygotowania smacznego sosu.

Właściwości granatu

Granat jest cennym źródłem witamin np. A, B, C, E, a także wielu minerałów np. potasu, magnezu, jodu, fosforu czy krzemu. Ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy, skutecznie eliminuje wolne rodniki, a tym samym przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Ma korzystny wpływ na układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała miażdżycy. Owoce granatu obniżają ciśnienie i cholesterol.

Czytaj także: https://dadhero.pl/291566,jak-pokroic-arbuza-6-skutecznych-i-prostych-sposobow