Soczysty, słodki arbuz uwielbiany jest przez większość dzieci, ale nie tylko… Dorośli także za nim przepadają. Doskonale orzeźwia i chłodzi w słoneczny i ciepły dzień. Najlepiej smakuje obrany, przygotowany od razu do jedzenia. I tu właśnie tu pojawia się problem. Jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu i nie zmarnować ani kawałka pyszności?
Reklama.
Reklama.
Jemy go chętnie, zwłaszcza w upalne dni. Intensywne kolory sprawiają, że doskonale sprawdzi się też jako dekoracja letniego stołu. Zabieramy go na piknik, grilla czy wykorzystujemy do przygotowania pysznej, owocowej sałatki. Przeczytaj nasze porady, dowiedz się, jak ładnie i szybko pokroić arbuza. Owoc ten nie będzie miał już przed tobą żadnych tajemnic.
Jak pokroić arbuza? Niezawodne sposoby
W plastry
To najprostszy i chyba cieszący się największą popularnością sposób krojenia arbuza. Potrzebować będziemy deski do krojenia i długiego noża. Arbuza kroimy wzdłuż, a następnie dzielimy na ćwiartki. Każdą z nich kroimy na grubsze plastry – nie oddzielamy miąższu od skórki. Z przygotowanych półksiężyców wyjadamy "środek".
W kostkę
Arbuz pokrojony w kostkę nie tylko wygląda naprawdę efektownie, ale też doskonale sprawdzi się do przygotowania owocowych koreczków. Arbuza kroimy na pół, skórą do góry układamy na desce do krojenia. W skórze robimy kilka nacięć równoległych do blatu w 3-centymetrowych odległościach. Owoc odwracamy miąższem do góry, kroimy go w kostkę i oddzielamy skórkę od miąższu. By łatwiej wyjąć arbuza, przechylamy go na bok i "wysypujemy" zawartość.
W kulki
Arbuza kroimy na pół, a następnie przy pomocy łyżeczki do lodów wydobywamy miąższ. Do wydrążania arbuzowych kuleczek warto zaangażować dzieci. Kuleczki doskonale sprawdzą się do dekoracji deseru.
W gwiazdki
Przy pomocy długiego noża arbuza kroimy w okrągłe plastry, a następnie za pomocą geometrycznych figurek, wycinamy fantazyjne kształty. Doskonale sprawdzą się foremki do wycinania ciasteczek.
W łódeczki
To szybki i prosty sposób na pokrojenie arbuza, który na talerzu będzie prezentował się bardzo efektownie. Owoc kroimy na ćwiartki, a następnie odcinamy miąższ od skórki. Arbuza dzielimy na plastry, nie naruszamy skórki. Teraz "rozsuwamy" plastry – jeden na prawą, drugi na lewą stronę. Gotowe.
W słupki
Arbuza kroimy na pół, skórą do góry układamy na desce do krojenia, a następnie kroimy kilkucentymetrowe słupki. Szybko, łatwo i efektownie.
Jak przechowywać arbuza?
Arbuza najlepiej przechowywać w całości, w temperaturze pokojowej. W takich warunkach owoc najdłużej zachowa świeżość. Pokrojonego, owiniętego folią spożywczą lub aluminiową arbuza przechowujemy w lodówce.