Jak otworzyć szampana raz a dobrze? Metoda jest tylko jedna

Aneta Zabłocka
Otwieranie szampana tak, by nie ulać ani bąbelka i nie przestraszyć wszystkich obecnych na imprezie to sztuka. Nie taka trudna jednak do opanowania. Zdradzamy jedyną właściwą metodę otwierania szampana.
Jak otworzyć szampana? Fot. Pexels
W tę noc korki od szampanów strzelają jak nigdy. Problem w tym, że często tuż za korkiem wypływa większa część zawartości butelki, a wtedy celebrować nowego roku nie ma już czym.

Jak otworzyć szampana: instrukcja

By uchronić was przed niepowetowaną stratą trunku, podpowiadamy, jak otworzyć butelkę szampana bez huku i uronienia kropelki cennego płynu.

Oto lista czynności, które ułatwią otworzenie szampana:

W jakich kieliszkach podaje się szampana?


Szampana i wina bąbelkowe podajemy w wysokich kieliszkach ze zwężaną górą. Dzięki takiej budowie naczynia gaz nie ucieka z napoju i dłużej pozostaje przyjemnie wybuchający na języku.


By uniknąć uciekania bąbelków z już otwartej butelki z szampanem, włóż do niej łyżkę stołową i włóż wino do lodówki. Rączka łyżki powinna dosięgać płynu.

Tak zabezpieczony szampan powinien zostać w miarę świeży jeszcze przez trzy dni. Jednak należy mieć świadomość, że mimo zabezpieczenia, jakość bąbelków nie będzie taka sama, jak po pierwszym otworzeniu butelki.