Najlepsze sosy do dań z grilla. Numer 5 to nasz zdecydowany faworyt
Dobry sos potrafi całkowicie odmienić smak przygotowanych na grillu potraw. Dipy są świetnym dodatkiem do mięs, ryb, warzyw, a także pieczywa. Szykując się na grillową ucztę, przygotuj najlepiej kilka sosów, tak by każdy mógł spróbować różnych kombinacji.
Najlepsze sosy do dań z grilla
Sos czosnkowy
To chyba jeden z popularniejszych sosów, którego smak można wzbogacić aromatycznym i świeżym koperkiem. Do jego przygotowania potrzebować będziemy pół szklanki jogurtu naturalnego, trzy łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, koperek, sól i pieprz do smaku.
Sos tzatziki
Sos tzatziki idealnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni greckiej, ale także z mięsem, rybami czy warzywami. To doskonały dodatek do pizzy, którą również można przygotować na grillu. Szklankę jogurtu greckiego mieszamy z trzema ogórkami startymi na tarce, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i łyżką oliwy. Całość doprawiamy szczyptą soli do smaku.
Sos serowy
Kaloryczny i nieco "ciężki", ale łatwo stracić dla niego głowę. Dla tych odważniejszych proponujemy sos przygotowany na bazie sera z niebieską pleśnią, tzw. "śmierdziucha". Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, drobno pokrojony ząbek czosnku i kilka kropli soku z limonki. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru. Dokładnie mieszamy, przekładamy do pojemniczka i zabieramy na grilla.
Sos z mango
To doskonała propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Dojrzałe mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy dwa ząbki czosnku, szczyptę kurkumy, ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki chili i 4 łyżki soku z limonki. Całość dokładnie blendujemy i gotowe.
Sos paprykowy
Ten aromatyczny i smaczny sos idealnie komponuje się z mięsami, dlatego lepiej przygotuj go w większej ilości. W szczelnym słoiczku przez kilka dni możesz trzymać go w lodówce i wykorzystać jako dodatek do kanapek. 5 papryk oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Obok papryki układamy trzy pokrojone cebule i dziesięć ząbków czosnku. Warzywa solimy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40 minut. Upieczone i ostudzone warzywa dokładnie blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Sos musztardowo-miodowy
To jeden z bardziej tradycyjnych sosów, w przypadku którego nie warto eksperymentować. By wyszedł idealnie kremowy, w pierwszej kolejności 1 łyżkę miodu mieszamy z łyżką musztardy. Dodajemy 3 łyżki oliwy i 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Sos musztardowo-miodowy to doskonały dodatek do każdego dania z grilla.
Sos BBQ
Nie sposób o nim nie wspomnieć, wymieniając grillowe dipy. Do przygotowania najbardziej tradycyjnej wersji sosu BBQ potrzebować będziemy 300 gramów przecieru pomidorowego, 1 cebuli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju i odrobinę tabasco. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do niej resztę składników. Całość gotujemy do momentu, aż sos stanie się gęsty.