Domowy sos BBQ
Sos BBQ idealnie komponuje się z mięsem, jednak może być podawany do każdej potrawy. fot. HorizonContent/Pixabay
Reklama.

Najczęściej używany jest do marynowania żeberek, karkówki czy kurczaka, jednak tak naprawdę jest doskonałym dodatkiem do większości dań z grilla. Jego podstawę stanowią pomidory, a reszta uzależniona jest od indywidualnych smaków i preferencji.

Czym jest sos BBQ?

To sos o rzadkiej lub gęstej konsystencji, najczęściej używany do przyprawiania potraw z grilla. Idealnie komponuje się z mięsem, jednak może być podawany do każdej potrawy. Świetnie komponuje się z frytkami, może być także wykorzystany jako dodatek do pizzy. Sos łączy w sobie słodki, kwaśny i pikantny smak, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zawierał tylko jeden z nich. Wyróżnia się lekko wędzonym zapachem i smakiem.

Jak przygotować domowy sos BBQ?

Przepis podstawowy na sos BBQ

Składniki:

  • 2 szklanki ketchupu
  • Łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki ostrego sosu tabasco
  • Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i dokładnie mieszamy.
  • Całość podgrzewamy na małym ogniu przez około 30 minut.
  • Przepis na sos barbecue z colą

    Składniki:

  • 2 szklanki ketchupu
  • 2 szklanki coli
  • ½ szklanki sosu Worcester
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Sól, pieprz i czosnek granulowany
  • Przygotowanie:

  • Cole wlewamy do garnka i gotujemy przez 5 minut, aż odparuje trochę płynu.
  • Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
  • Przepis na sos BBQ na bazie pomidorów

    Składniki:

  • 400 g świeżych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • Łyżka sosu Worcester
  • Łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Przygotowanie:

  • Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy dość drobno.
  • Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na patelni do momentu, aż się zarumieni.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy chwilę.
  • Na patelnię dodajemy pomidory i pozostałe składniki sosu.
  • Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małej mocy palnika około 20-25 minut.
  • Kiedy sos trochę ostygnie, blendujemy na gładko.
  • Przepis na sos BBQ z piwem

    Składniki:

  • 1 szklanka ketchupu
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki sosu chili
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ½ butelki piwa
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli.
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut.
  • Sos BBQ przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiku.

    Czytaj także: