Zapomnij o karkówce, wrzuć na grill truskawki. Teściowa też poprosi o dokładkę
Klaudia Kierzkowska
06 czerwca 2023, 16:11·2 minuty czytania
Słońce, bezchmurne niebo i bujna zieleń zachęcają do spotkań na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy spędzamy czas tylko z najbliższą rodziną, czy z większym gronem przyjaciół, rozpalamy grilla i zaczynamy biesiadowanie. Dla tych, którym kiełbaski, tradycyjne szaszłyki i czy pieczone ziemniaki się już po prostu przejadły, mamy może trochę nietypową, ale jakże smaczną propozycję – grillowane truskawki.
Zapomnij o karkówce, wrzuć na grill truskawki. Teściowa też poprosi o dokładkę
Klaudia Kierzkowska
06 czerwca 2023, 16:11 • 1 minuta czytania
Słońce, bezchmurne niebo i bujna zieleń zachęcają do spotkań na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy spędzamy czas tylko z najbliższą rodziną, czy z większym gronem przyjaciół, rozpalamy grilla i zaczynamy biesiadowanie. Dla tych, którym kiełbaski, tradycyjne szaszłyki i czy pieczone ziemniaki się już po prostu przejadły, mamy może trochę nietypową, ale jakże smaczną propozycję – grillowane truskawki.
Grillowane truskawki można wykorzystać do przygotowania sałatki, deseru lub jako dodatek do mięs fot.Couleur/Pixaby
Najczęściej jemy je takie prosto zerwane z krzaka, dodane do deseru, oblane miodem lub bitą śmietaną. Truskawkowym ciastem także nie pogardzimy. Rzadko kiedy decydujemy się na małe szaleństwo i nieco bardziej fantazyjne przygotowanie. Czas zaszaleć i położyć truskawki na grillu.
Grillowane truskawki
Truskawki grilluje się wręcz błyskawicznie. Ich oryginalny i niepowtarzalny grillowany smak skradnie niejedno podniebienie. Grillowane truskawki można dodać do sałatki, przystawki, dań mięsnych i oczywiście do deseru.
Przepisy z grillowanymi truskawkami
Grillowane szaszłyki z truskawkami (2 szt.)
Składniki:
8-10 truskawek
120 g sera pleśniowego
Świeża bazylia
Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie myjemy i szypułkujemy.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Truskawki, ser i świeże liście bazylii nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki grillujemy, a po zdjęciu z grilla polewamy octem balsamicznym.
Sałatka z grillowanymi truskawkami
Składniki:
20 truskawek
200 g liści młodego szpinaku
200 g sera pleśniowego
Garść orzechów włoskich
4 łyżki płatków migdałów
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Umyte, wyszypułkowane i przekrojone na pół truskawki grillujemy.
Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do szpinaku.
Dodajemy zgrillowane truskawki i orzechy pokrojone na mniejsze kawałki.
Mieszamy składniki sosu: miód, oliwę i sok z cytryny. Sosem polewamy sałatkę.
Posypujemy zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Salsa z grillowanych truskawek
Składniki:
150 g truskawek
1 pomidor malinowy
1 cebula
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i grillujemy.
Zgrillowane truskawki, pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Doprawiamy miodem, cytryną solą i pieprzem.
Salsę truskawkową można podać z mięsem, podpieczoną bułką lub ulubionymi chipsami.
Creme brulee z grillowanymi truskawkami
Składniki:
100 ml mleka
400 ml śmietanki 36%
4 żółtka
Laska wanilii
50 g cukru
15-20 truskawek
Przygotowanie:
Żółtka mieszamy z cukrem.
Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy ziarenka wanilii. Całość delikatnie podgrzewamy.
Podgrzaną mieszankę powoli wlewamy do żółtek z cukrem, mieszamy trzepaczką i przelewamy do foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 150°C.
Foremki wkładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wrzątek – mniej więcej do połowy wysokości kremu.
Pieczemy około 40 – 45 minut.
Umyte i wyszypułkowane truskawki grillujemy. Układamy na upieczonym deserze.