logo
Grillowane truskawki można wykorzystać do przygotowania sałatki, deseru lub jako dodatek do mięs fot.Couleur/Pixaby
Reklama.

Najczęściej jemy je takie prosto zerwane z krzaka, dodane do deseru, oblane miodem lub bitą śmietaną. Truskawkowym ciastem także nie pogardzimy. Rzadko kiedy decydujemy się na małe szaleństwo i nieco bardziej fantazyjne przygotowanie. Czas zaszaleć i położyć truskawki na grillu.

Grillowane truskawki

Truskawki grilluje się wręcz błyskawicznie. Ich oryginalny i niepowtarzalny grillowany smak skradnie niejedno podniebienie. Grillowane truskawki można dodać do sałatki, przystawki, dań mięsnych i oczywiście do deseru.

Przepisy z grillowanymi truskawkami

Grillowane szaszłyki z truskawkami (2 szt.)

Składniki:

  • 8-10 truskawek
  • 120 g sera pleśniowego
  • Świeża bazylia
  • Ocet balsamiczny
  • Przygotowanie:

  • Truskawki dokładnie myjemy i szypułkujemy.
  • Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
  • Truskawki, ser i świeże liście bazylii nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków.
  • Szaszłyki grillujemy, a po zdjęciu z grilla polewamy octem balsamicznym.
  • Sałatka z grillowanymi truskawkami

    Składniki:

  • 20 truskawek
  • 200 g liści młodego szpinaku
  • 200 g sera pleśniowego
  • Garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Przygotowanie:

  • Umyte, wyszypułkowane i przekrojone na pół truskawki grillujemy.
  • Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
  • Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do szpinaku.
  • Dodajemy zgrillowane truskawki i orzechy pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Mieszamy składniki sosu: miód, oliwę i sok z cytryny. Sosem polewamy sałatkę.
  • Posypujemy zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.
  • Salsa z grillowanych truskawek

    Składniki:

  • 150 g truskawek
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie:

  • Truskawki myjemy, szypułkujemy i grillujemy.
  • Zgrillowane truskawki, pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Doprawiamy miodem, cytryną solą i pieprzem.
  • Salsę truskawkową można podać z mięsem, podpieczoną bułką lub ulubionymi chipsami.
  • Creme brulee z grillowanymi truskawkami

    Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 4 żółtka
  • Laska wanilii
  • 50 g cukru
  • 15-20 truskawek
  • Przygotowanie:

  • Żółtka mieszamy z cukrem.
  • Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy ziarenka wanilii. Całość delikatnie podgrzewamy.
  • Podgrzaną mieszankę powoli wlewamy do żółtek z cukrem, mieszamy trzepaczką i przelewamy do foremek.
  • Piekarnik nagrzewamy do 150°C.
  • Foremki wkładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wrzątek – mniej więcej do połowy wysokości kremu.
  • Pieczemy około 40 – 45 minut.
  • Umyte i wyszypułkowane truskawki grillujemy. Układamy na upieczonym deserze.
  • Czytaj także: