Bezchmurne niebo, promienie słońca i budząca się do życia przyroda zachęcają do spotkań na świeżym powietrzu. Sezon grillowy możemy uznać za rozpoczęty. Planujesz przyjęcie dla rodziny i przyjaciół, ale nie wiesz, jakie przekąski przygotować? Pieczony chleb z czosnkiem nie jest szczytem twoich marzeń? Zobacz nasze propozycje.
Reklama.
Reklama.
Potrawy z grilla przechodzą prawdziwą metamorfozę. Ograniczamy spożycie mięsa albo szukamy do niego alternatyw. Miłośnicy karkówki w marynacie czy kaszanki z cebulką na pewno z niej nie zrezygnują, ale gdzieś pomiędzy posiłkami warto spróbować czegoś nowego.
5 przepisów na przekąski z grilla
Grillowane szparagi we wstążkach z cukinii
To propozycja dla miłośników warzywnych smaków.
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
Cukinia
Cytryna
2 łyżki oliwy
Pieprz
Przygotowanie:
Cukinię przy pomocy obieraczki obieramy na długie obierki.
Obierki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 15 minut.
Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki.
Każdego szparaga owijamy w cukiniową obierkę i układamy na tacce do grillowania.
Grillujemy przez kilka minut z każdej ze stron. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Pomidory z serem feta
Pomidory z serem feta z dodatkiem szczypiorku i aromatycznych ziół to coś dla miłośników greckich smaków.
Składniki:
3 duże pomidory
½ sera kostki feta
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie
Pomidory myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek.
Miąższ wydrążony z pomidorów kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokruszonym serem feta, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami.
Pomidory faszerujemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu 20-25 minut.
Owocowe szaszłyki
To doskonała przekąska do mięs lub po prostu smaczny deser.
Składniki:
Ananas
Jabłko
Winogrona
Banany
Pomarańcze
Miód
Szczypta cynamonu
Jednak tak naprawdę to, jakie owoce nadziejemy na patyczek, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych. Doskonale sprawdzą się również truskawki, nektarynki, melon czy gruszka.
Przygotowanie:
Owoce kroimy na w miarę równe kawałki. Szaszłyki komponujemy według własnego uznania.
Szaszłyki układamy na tacce do grillowania, skrapiamy miodem i posypujemy cynamonem.
Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy 3-4 minuty z każdej ze stron.
Ziemniaki z gzikiem
Grillowane ziemniaki to smak dzieciństwa, młodzieńczych lat, wypadów z przyjaciółmi pod namiot. Te będą jednak w nieco innej odsłonie.
Ziemniaki owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu aż do miękkości.
Twarożek przekładamy do miski, mieszamy ze śmietaną, dodajmy wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.
Ugrillowane ziemniaki nacinamy i nadziewamy gzikiem.
Wątróbki grillowane w boczku
To propozycja dla prawdziwych miłośników wątróbki.
Składniki:
10 sztuk kurzej wątróbki
10 plastrów boczku
0,5 litra mleka
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i umieszczamy w misce z mlekiem.
Po godzinie osuszamy wątróbkę, zawijamy w boczek i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.