logo
Smaczne przekąski z grilla fot.Juergen_s/Pixabay
Reklama.

Potrawy z grilla przechodzą prawdziwą metamorfozę. Ograniczamy spożycie mięsa albo szukamy do niego alternatyw. Miłośnicy karkówki w marynacie czy kaszanki z cebulką na pewno z niej nie zrezygnują, ale gdzieś pomiędzy posiłkami warto spróbować czegoś nowego.

5 przepisów na przekąski z grilla

Grillowane szparagi we wstążkach z cukinii

To propozycja dla miłośników warzywnych smaków.

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Cukinia
  • Cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz
  • Przygotowanie:

  • Cukinię przy pomocy obieraczki obieramy na długie obierki.
  • Obierki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 15 minut.
  • Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki.
  • Każdego szparaga owijamy w cukiniową obierkę i układamy na tacce do grillowania.
  • Grillujemy przez kilka minut z każdej ze stron. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
  • Pomidory z serem feta

    Pomidory z serem feta z dodatkiem szczypiorku i aromatycznych ziół to coś dla miłośników greckich smaków.

    Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • ½ sera kostki feta
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, bazylia
  • Przygotowanie

  • Pomidory myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek.
  • Miąższ wydrążony z pomidorów kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokruszonym serem feta, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami.
  • Pomidory faszerujemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu 20-25 minut.
  • Owocowe szaszłyki

    To doskonała przekąska do mięs lub po prostu smaczny deser.

    Składniki:

  • Ananas
  • Jabłko
  • Winogrona
  • Banany
  • Pomarańcze
  • Miód
  • Szczypta cynamonu
  • Jednak tak naprawdę to, jakie owoce nadziejemy na patyczek, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych. Doskonale sprawdzą się również truskawki, nektarynki, melon czy gruszka.

    Przygotowanie:

  • Owoce kroimy na w miarę równe kawałki. Szaszłyki komponujemy według własnego uznania.
  • Szaszłyki układamy na tacce do grillowania, skrapiamy miodem i posypujemy cynamonem.
  • Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy 3-4 minuty z każdej ze stron.
  • Ziemniaki z gzikiem

    Grillowane ziemniaki to smak dzieciństwa, młodzieńczych lat, wypadów z przyjaciółmi pod namiot. Te będą jednak w nieco innej odsłonie.

    Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 150 g twarogu
  • 200 mililitrów śmietany 18%
  • Szczypiorek
  • Czosnek
  • Sól
  • Przygotowanie:

  • Ziemniaki owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu aż do miękkości.
  • Twarożek przekładamy do miski, mieszamy ze śmietaną, dodajmy wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.
  • Ugrillowane ziemniaki nacinamy i nadziewamy gzikiem.
  • Wątróbki grillowane w boczku

    To propozycja dla prawdziwych miłośników wątróbki.

    Składniki:

  • 10 sztuk kurzej wątróbki
  • 10 plastrów boczku
  • 0,5 litra mleka
  • Przygotowanie:

  •  Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i umieszczamy w misce z mlekiem.
  • Po godzinie osuszamy wątróbkę, zawijamy w boczek i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
  • Grillujemy po kilka minut z każdej ze stron.
  • Czytaj także: