Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Sekret idealnych frytek tkwi w 2 szczegółach
Dla wielu rodziców przygotowanie idealnych frytek okazuje się niemałym wyzwaniem. Jak spełnić marzenie dziecka o chrupiącej skórce i puszystej, aksamitnej konsystencji wewnątrz? Jaki rodzaj ziemniaków wybrać i czy trzeba je jakość specjalnie przygotować? Oto kilka sekretów i cennych wskazówek, dzięki którym frytki będą idealne.
Rodzaj ziemniaków
Do przygotowania chrupiących z zewnątrz, a zarazem miękkich w środku frytek, potrzebny jest odpowiedni rodzaj ziemniaków. Nie bierzemy tych pierwszych, lepszych z brzegu. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B, czyli te ogólnoużytkowe np. Irys, Irga czy Agria. Z dużych bulw przygotujemy naprawdę imponująco długie frytki.
Przepis na idealne frytki
- Obieramy ziemniaki, płuczemy i wkładamy do miski z zimną wodą.
- Ziemniaki kroimy na plastry, a następnie na słupki tej samej grubości.
- Przygotowane frytki przepłukujemy zimną wodą i wkładamy do miski.
- Do miski z frytkami wlewamy wrzątek i wsypujemy tajemny składnik – cukier. Na 1 kg ziemniaków – 1 łyżeczka cukru. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut.
- Po upływie 15 minut, kiedy cukier wsiąknie w powierzchnię frytek, wylewamy wodę i dokładnie osuszamy pokrojone ziemniaki przy użyciu papierowego ręcznika.
- Do garnka o grubym dnie lub frytkownicy, wlewamy olej i rozgrzewamy go do temp. 160 stopni (warto zaopatrzyć się w kuchenny termometr).
- Pokrojone w słupki ziemniaki, umieszczamy w garnku lub sicie frytkownicy, tak by olej pokrył je w całości.
- Kiedy frytki wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je, odsączamy z tłuszczu i studzimy.
- Olej rozgrzewamy do temp. 200 stopni i ponownie wkładamy do niego podsmażone wcześniej frytki.
- Kiedy frytki uzyskają złoty kolor, wyjmujemy je z garnka, odsączamy i solimy.
W czym tkwi sekret?
Cała tajemnica idealnie przygotowanych frytek polega na ich moczeniu w wodzie z cukrem i podwójnym smażeniu. Cukier wnika do ziemniaków, a podczas smażenia ulega karmelizacji, dzięki czemu ziemniaki są idealnie chrupiące.
Dwa etapy smażenia
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki otrzymamy, stosując kolejno po sobie dwa wspomniane etapy smażenia. Dlaczego? Podczas pierwszego smażenia w temp.160 stopni, zachodzi proces żelatynizacji skrobi (rozbijanie wiązań międzycząsteczkowych cząsteczek skrobi w obecności ciepła i wody), dzięki czemu frytki będą miały w środku puszystą i miękką strukturę. Podczas drugiego etapu, kiedy to ziemniaki smażymy w temp. 200 stopni, tworzy się chrupiąca skórka, którą doceni każdy miłośnik frytek