Jak przedłużyć dostęp do sezonowych warzyw i owoców? Prezentujemy 7 trików, które każdy tata–szef kuchni powinien znać, aby zatrzymać smak lata na dłużej!
Jak przedłużyć dostęp do sezonowych warzyw i owoców? Prezentujemy 7 trików, które każdy tata–szef kuchni powinien znać, aby zatrzymać smak lata na dłużej! Materiały prasowe / FoodSaver

Jednym z powodów, dla których tak wielu uwielbia lato, są sezonowe owoce i warzywa. Soczyste, pełne smaku i aromatów dary natury nadają tej porze roku wyjątkowości. Niestety, sezon na nie jest krótki i wraz z końcem lata traci się do nich dostęp na straganach i w ogródkach. Możesz go jednak przedłużyć!

MATERIAŁ REKLAMOWY

REKLAMA

Jako tata poczuwasz się do bycia szefem-kuchni? W takim razie musisz wiedzieć nie tylko, dlaczego pomidory, ogórki, truskawki, jagody czy maliny są tak ważne w diecie twojego dziecka. Powinieneś też wyspecjalizować się w metodach przedłużania świeżości sezonowych warzyw i owoców, aby domownicy mieli do nich dostęp przez dłuższy czas.

Jakie to sposoby i czego będziesz potrzebował do przechowywania produktów, by mieć pewność, że nie ulegną zepsuciu? Śpieszymy z pomocą wraz z marką FoodSaver, amerykańskim producentem systemów pakowania próżniowego. Prezentujemy 7 trików, które każdy tata–szef kuchni powinien znać, aby zatrzymać smak lata na dłużej!

1. Mrożenie owoców i warzyw w porcjach

Mrożenie to najprostszy sposób na przedłużenia życia letnich owoców i warzyw. Ale uwaga: nie wrzucaj ich luzem do zamrażarki, tylko porcjuj i przechowuj w woreczkach lub pojemnikach próżniowych. W razie potrzeby wyjmiesz tyle, ile potrzebujesz, a nie całość. Wstępnie zamroź owoce rozłożone na tacy, aby się nie posklejały w bryłę.

2. Pakowanie próżniowe ziół i przypraw

Świeża bazylia, tymianek czy mięta to smaki lata. Niestety, zioła te szybko tracą swój aromat. Jak możesz zachować ich intensywny smak na wiele miesięcy? Pomoże ci w tym próżniowe pakowanie. Usuwając powietrze, stworzysz hermetyczne środowisko, w którym produkty zachowają swoją strukturę, smak i wartości odżywcze.

logo
Zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS1290X. Materiały prasowe / FoodSaver

Przygodę z systemami pakowania próżniowego możesz zacząć od np. FoodSaver VS1290X. Ten prosty, lekki, kompaktowy i bardzo łatwy w obsłudze sprzęt zachowa świeżość ziół i przypraw aż do 5 razy dłużej niż przy tradycyjnym przechowywaniu. Urządzenie umożliwi ci automatyczne odsysanie i zgrzewanie woreczków.

3. Szybkie marynowanie w pojemnikach próżniowych

Dla zachowania świeżości połącz marynowanie (moczenie w przyprawionej zalewie) z techniką vacuum (odessanie powietrza i tworzenia próżni). Nie tylko wydłużysz trwałość jedzenia, ale także skrócisz czas marynowania – mięso, ryby czy warzywa pochłoną przyprawy znacznie szybciej. To otwarta droga do grilla "na szybko" o smaku lata!

logo
Zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS2190X Materiały prasowe / FoodSaver

Do tego triku możesz zastosować pojemniki do próżniowego przechowywania FoodSaver, które uszczelnisz np. kompaktową zgrzewarką FoodSaver VS2190X. Ten bardziej zaawansowany model z funkcjami premium szybciej usuwa powietrze i da ci większą kontrolę nad procesem pakowania dzięki dodatkowym trybom i schowkowi na rolkę.

4. Gotowanie sous vide dla pełni smaku

Sous vide to metoda, która polega na gotowaniu składników w woreczkach próżniowych w kąpieli wodnej o kontrolowanej temperaturze (50°C-85°C). Zrób z niej użytek, a "zamkniesz" smak, soczystość i wartości odżywcze w produkcie! Przygotowane latem warzywa czy mięso będziesz mógł potem podgrzać i serwować rodzinie jak świeże.

logo
Woreczki próżniowe FoodSaver kompatybilne z systemami pakowania próżniowego tej samej marki. Materiały prasowe / FoodSaver

5. Przygotowanie gotowych baz (np. sosów, bulionów)

Latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze, warto, żebyś jako szef kuchni ugotował większe ilości sosu pomidorowego, bulionu czy pesto, czyli gęstego zielonego sosu z utartej bazylii. Rozlej je do słoików, zamroź lub zapasteryzuj, aby zrobić z nich świetną bazą do szybkich dań – makaronów, zup czy zapiekanek – w kolejnych porach roku.

6. Organizacja spiżarni i zamrażarki

Dobra organizacja to połowa sukcesu. Dlatego poddane konserwacji produkty spożywcze właściwie oznacz i posegreguj. Etykietowanie słoików i pojemników (z datą i nazwą zawartości) pozwoli ci uniknąć chaosu i marnowania jedzenia. Uporządkowana spiżarnia i zamrażarka sprawią, że zrobione latem zapasy łatwiej wykorzystasz na potem.

logo
Zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS1290X. Materiały prasowe / FoodSaver

7. Domowe przetwory i fermentacja

Dżemy, konfitury, kiszonki, soki i syropy to klasyczny, ale niezawodny sposób na zatrzymanie lata. Przykładowo, kiszone ogórki czy pomidory nie tylko zachowają smak, ale też przydadzą się na wzmocnienie odporności w chłodniejszych miesiącach. Dla ciebie jako taty–szefa kuchni to prawdziwe pole do popisu np. na eksperymenty z przyprawami.