Nie ma na świecie chyba człowieka, który nie kochałby smażonych ziemniaków. I mogą to byś frytki, łódeczki czy kulki z purée, ale ideałem na zawsze pozostaną talarki z cebulką i boczkiem. I nie ma rady, trzeba smażyć.
By osiągnąć pełnię szczęścia jesiennym późnym wieczorem, wcale nie potrzebujesz grzanego wina czy stosów ciężkostrawnych chipsów. Wystarczą swojskie pyrki, kawałek parzonego boczku, cebula i naprawdę śmierdzący ser.
Nie zatykaj nosa. Gruyere, który proponuję ci w tym przepisie to szwajcarski smakołyk. Jest mocno orzechowy, pikantny, a jednocześnie maślany. Twarda i zbita struktura sprawia, że łatwo go zetrzeć na potrawę, a przypieczony na grillu smakuje naprawdę dobrze.
Przystąpmy do gotowania. Gwarantuję ci, że nie pożałujesz godziny spędzonej w kuchni, by przygotować to cudo.
Przepis na ziemniaki z patelni
To zdecydowanie jesienno-zimowa potrawa, która działa na kubki smakowe jak ciepły kocyk na zmarznięte nóżki. Poza tym to porządna porcja kalorii, która postawi cię na nogi nawet po najcięższym dniu. Albo ulula do drzemki (jak wolisz).
Składniki:
10-12 ziemniaków średniej wielkości
5 plastrów parzonego boczku
duża cebula
250 g sera
sól
pieprz
olej
Przepis:
Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Pozwól wytopić się tłuszczowi, po czym zdejmij boczek z ognia, gdy zacznie się mocno przysmażać.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki nie grubsze niż 5 milimetrów. Cebulę posiekaj.
Na tłuszcz z wędliny wrzuć pokrojone ziemniaki. Możesz dodać oleju, jeśli tłuszczu nie jest dużo. Najpierw wsyp na patelnię tylko połowę ziemniaków. Pozwól im się trochę podsmażyć, a potem porządnie je posól. Dopiero gdy lekko się spieką, dorzuć resztę ziemniaków i znów posól.
Nie przewracaj ziemniaków zbyt często, by się nie połamały. Obserwuj, czy zaczynają się rumienić od spodu. Przewracaj, gdy będą złote i miały bardziej sztywną fakturę.
Dorzuć do ziemniaków cebulę i trzymaj na ogniu jeszcze 5-7 minut. Potem zdejmij i przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Wrzuć boczek i zacznij ścierać ser. Możesz przemieszać ziemniaki, tak by ser wniknął też pomiędzy nie.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza z grillem od góry. Wstaw ziemniaki i trzymaj w piecu 30-35 minut w zależności od tego, jak bardzo spieczone ziemniaki i ser lubisz. Przed podaniem każdą porcję obficie posyp świeżo mielonym pieprzem.