5 pomysłów na niezawodne przekąski z grilla. Każdy znajdzie swój smak
Potrawy z grilla przechodzą prawdziwą metamorfozę. Ograniczamy spożycie mięsa albo szukamy do niego alternatyw. Miłośnicy karkówki w marynacie czy kaszanki z cebulką na pewno z niej nie zrezygnują, ale gdzieś pomiędzy posiłkami warto spróbować czegoś nowego.
5 przepisów na przekąski z grilla
Grillowane szparagi we wstążkach z cukinii
To propozycja dla miłośników warzywnych smaków.
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- Cukinia
- Cytryna
- 2 łyżki oliwy
- Pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię przy pomocy obieraczki obieramy na długie obierki.
- Obierki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 15 minut.
- Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki.
- Każdego szparaga owijamy w cukiniową obierkę i układamy na tacce do grillowania.
- Grillujemy przez kilka minut z każdej ze stron. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Pomidory z serem feta
Pomidory z serem feta z dodatkiem szczypiorku i aromatycznych ziół to coś dla miłośników greckich smaków.
Składniki:
- 3 duże pomidory
- ½ sera kostki feta
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie
- Pomidory myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek.
- Miąższ wydrążony z pomidorów kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokruszonym serem feta, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami.
- Pomidory faszerujemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu 20-25 minut.
Owocowe szaszłyki
To doskonała przekąska do mięs lub po prostu smaczny deser.
Składniki:
- Ananas
- Jabłko
- Winogrona
- Banany
- Pomarańcze
- Miód
- Szczypta cynamonu
Jednak tak naprawdę to, jakie owoce nadziejemy na patyczek, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych. Doskonale sprawdzą się również truskawki, nektarynki, melon czy gruszka.
Przygotowanie:
- Owoce kroimy na w miarę równe kawałki. Szaszłyki komponujemy według własnego uznania.
- Szaszłyki układamy na tacce do grillowania, skrapiamy miodem i posypujemy cynamonem.
- Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy 3-4 minuty z każdej ze stron.
Ziemniaki z gzikiem
Grillowane ziemniaki to smak dzieciństwa, młodzieńczych lat, wypadów z przyjaciółmi pod namiot. Te będą jednak w nieco innej odsłonie.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 150 g twarogu
- 200 mililitrów śmietany 18%
- Szczypiorek
- Czosnek
- Sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu aż do miękkości.
- Twarożek przekładamy do miski, mieszamy ze śmietaną, dodajmy wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.
- Ugrillowane ziemniaki nacinamy i nadziewamy gzikiem.
Wątróbki grillowane w boczku
To propozycja dla prawdziwych miłośników wątróbki.
Składniki:
- 10 sztuk kurzej wątróbki
- 10 plastrów boczku
- 0,5 litra mleka
Przygotowanie:
- Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i umieszczamy w misce z mlekiem.
- Po godzinie osuszamy wątróbkę, zawijamy w boczek i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
- Grillujemy po kilka minut z każdej ze stron.