"Tato, jestem głodny/a". Taki monit ze strony dziecka stawia niektórych ojców w kłopotliwym położeniu. Zwłaszcza tych, którzy nie są mistrzami kuchni. A może tylko tak błędnie o sobie myślą? Prawda jest taka, że gotować każdy może. Grunt to się starać, wykazać się pewną kreatywnością i potraktować całość jak zabawę, oczywiście zachowując przy tym ojcowską świadomość w dobieraniu produktów dla najmłodszych.
Reklama.
Reklama.
Kiedy dziecko komunikuje, że jest głodne, może wydawać ci się, że stajesz przed nie lada wyzwaniem. Z jednej strony musisz szybko zaspokoić głód dziecka, tak by nie grymasiło i nie czekało godzinami na jedzenie. W końcu szkoda byłoby marnować czas i siły, które przecież moglibyście spożytkować na inne wspólne aktywności.
Z drugiej strony należy uważać, aby nie serwować dziecku pierwszej lepszej przekąski. Tata musi być bowiem świadomy tego, co daje swojej pociesze do jedzenia. W tym przypadku oznacza to sięganie po zdrowe i bezpieczne produkty, z których będzie można przygotować wartościowe odżywczo posiłki. Byłoby oczywiście cudownie, gdyby te dania miały dodatkowy atut w postaci zachęcającego do jedzenia wyglądu.
Tylko czy przygotowanie szybkich, łatwych i ciekawych posiłków w oparciu o proste przepisy i jednocześnie przy zachowaniu rekomendacji żywieniowych dla najmłodszych jest rzeczywiście możliwe? Jak najbardziej – jako tata nie musisz mieć czarodziejskiej różdżki (a może należałoby powiedzieć – czarodziejskiej patelni), by coś pysznego i zdrowego wyczarować łatwo i szybko. Dowód? Chociażby przekąski na bazie Sokolików.
Czym są Sokoliki? To marka produktów przeznaczonych specjalnie dla dzieci. Mają one zdrowy i bezpieczny, bo naturalny skład. Wyróżnia je tzw. "czysta etykieta". Nie znajdziesz w nich konserwantów, są też wolne od glutenu i laktozy, co czyni je doskonałym wyborem również dla dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. Można podawać je na zimno lub ciepło, samodzielnie lub w ramach większych posiłków.
Kwintesencją Sokolików są paróweczki drobiowo-cielęce o rewelacyjnym składzie. Zawierają bowiem aż 90 proc. mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny i niewiele przypraw. Są więc bogate w białko, a przy tym mają obniżoną zawartość tłuszczu. Są wygodne w kuchennym użyciu - nie mają foliowych osłonek, dzięki czemu nie musisz "bawić się" w ich zdejmowanie.
Na oficjalnej stronie Sokołowa, w zakładce Sokoliki, znajdziesz mnóstwo przepisów na smakowicie wyglądające, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu dania, których bazą są te właśnie pyszne paróweczki dla najmłodszych.
Wielu tatusiów (i wiele mam) już z nich skorzystało, a sokolikowych inspiracji kulinarnych co rusz przybywa. By ułatwić ci zadanie, wybraliśmy 4 przepisy na dania, które nie tylko świetnie smakują, ale także fajnie wyglądają.
W wyborze kierowaliśmy się bowiem przekonaniem, że gotowanie i jedzenie to bardzo wdzięczny temat do zabawy. Dlatego dobra rada dla każdego taty brzmi: niech poniższe przepisy będą dla ciebie i twojego dziecka okazją do pełnych radości wspólnych chwil. Tym bardziej że w rodzinie Sokolików goszczą również – Foodbolówki, czyli paróweczki wyglądające jak piłki! A zatem patelnia w dłoń i do dzieła!
1. Nerkowce drobno posiekać i prażyć na suchej patelence.
2. Parówki naciąć ukośnie ostrym nożem przez całą ich długość, co około 2 mm. Następnie ułożyć na rozgrzanej, posmarowanej niewielką ilością oliwy patelni i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony, aż parówki ładnie się zarumienią.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie, odparuje i zacznie się rumienić. Na koniec dodać cukier i pozostawić jeszcze chwilkę na ogniu do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
4. Brzoskwinię przekrawać, celując z obydwu stron nożem tuż koło pestki. Uzyskane połówki kroić na półksiężyce około 2 mm grubości, po czym skropić sokiem z cytryny.
5. Bułki podpiec na suchej patelni, naciąć wzdłuż (uważając, aby ich nie przekroić), wypełnić sosem pomidorowym, sałatą, cebulą, brzoskwiniami oraz parówkami. Całość posypać prażonymi nerkowcami.
2. ZAKRĘCONE PARÓWKI NA PATYKU
Składniki:
1 opakowanie paróweczek Sokoliki
6 patyczków do szaszłyków
1 ogórek
1 mała cebula
1 pomidor
2 garście rukoli
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Parówki wyjąć z opakowania i nabić na patyczki do szaszłyków, a następnie lekko ponacinać i ułożyć na grillu lub patelni grillowej. Grillować z każdej strony po 5 minut (aż do lekkiego zbrązowienia skórki).
2. Ogórek, cebulę i pomidor pokroić w półplasterki, a następnie połączyć z rukolą.
3. Przygotować sos: w miseczce wymieszać musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Warzywa polać dressingiem, a następnie doprawić solą i pieprzem. Gotową sałatkę podawać jako dodatek do parówek.
3. MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I FOODBOLÓWKAMI
Składniki:
1 opakowanie Foodbolówek
1 opakowanie makaronu
4 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku
cukier do smaku
sól i pieprz
parmezan do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić.
2. Do zawartości patelni dołożyć pomidory oraz posiekane zioła i dusić, aż składniki zmiękną. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.
3. Do sosu dodać Foodbolówki i dusić jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Potrawę serwować posypaną startym parmezanem.
4. Tortille z szyneczką, serkiem i ogórkiem
Składniki:
1 opakowanie szyneczki drobiowej Sokoliki
3 placki tortilli
1 opakowanie kremowego serka naturalnego
1 długi ogórek
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku lub innych ziół (natki pietruszki, kolendry lub koperku)
Przygotowanie:
1. Serek wymieszać z posiekanymi ziołami. Ogórek i paprykę pokroić w słupki.