logo
Jak błyskawicznie obrać czosnek? Metody stosowane przez szefów kuchni Fot. 123rf
Reklama.

Obieranie czosnku może nastręczyć trudności. Nieduże, wąskie i podejrzanie blisko przylegające do ząbka skórki czasami odbierają ochotę na gotowanie. Dlatego, zamiast kaleczyć palce i inspirować się TikTokiem (wrzucona główna czosnku do słoika wcale się sama nie obierze), zerkamy, jak robią to profesjonaliści: Jacques Pépin, Jamie Oliver i Nadiya Hussain i Gordon Ramsay.

Obieranie czosnku według szefów kuchni

Czosnek jest potrzebny niemal do wszystkich dań. Małe białe ząbki są po prostu esencją aromatu, olejków eterycznych, pikantności i wielu innych pyszności. Jako wielka fanka aglio a olio wiem, że do zrobienia dobrego makaronu, wystarczy czasem tylko czosnek. Tylko obieranie go potrafi wykończyć. Dlatego zawsze szukam najszybszych sposobów na pozbycie się łupinek. A pomagają mi w tym najlepsi szefowie kuchni.

Jacques Pépin

Najstarszy szef w tym zestawieniu oferuje najstarszą i najbardziej rozpowszechnioną metodę obierania czosnku. Najpierw dłonią rozbija całą główkę czosnku, a potem pojedyncze ząbki z odciętymi "piętkami" rozbija płaskim nożem. Ząbek zostaje lekko zmasakrowany, ale trzeba przyznać, że skórka schodzi z niego błyskawicznie.

Jamie Oliver

Też jest fanem zgniatania czosnku i maltretowanie go nożem. Jednak Brytyjczyk poleca gotującym także nieco inną i zaskakująca metodę z użyciem gumowej rękawiczki. W żadnym wypadku nie ma ona na celu uchronienia naszych palców przed wchłonięciem zapachu czosnku, a właśnie ułatwia obranie pojedynczych ząbków.

Jamie radzi, aby odciąć z gumowej rękawiczki pojedynczy palec i włożyć do niego ząbek. Rolować płasko dłonią, a ząbek sam wyskoczy z łupiny. Wypróbowując tę metodę w domu, przekonałam się, że działa także bez rękawiczki, jeśli macie w domu plastikowe deski do krojenia albo sami macie założoną rękawiczkę na dłoń i tak ubraną rolujecie ząbki.

Nadiya Hussain

Nadiya wyróżnia się spośród panów, bo preferuje wrzucanie ząbków czosnku do wrzątku. Uważa, że minuty, które tam spędzą, rozpulchnia łupinkę i łatwiej jest się jej pozbyć. Oczywiście po odlaniu wody z miseczki, w której leżał czosnek, musimy dać mu chwilę, aby ostygł. Obieranie gorącego czosnku, który parzy nas w palce, może potrwać znacznie dłużej.

To tradycyjne hinduska metoda obierania czosnku. Gorąca woda sprawia też, że czosnek nie pachnie tak intensywnie, a obieranie go nie jest aż tak "pachnące".

Gordon Ramsay

Nie ma na świecie odważnego, który kłóciłby się z Gordonem Ramsayem na temat tego, że jego techniki kucharskie są niewłaściwe albo się nie sprawdzają. Jednak Gordon podobnie jak TikTokowi influencerzy stosują metodę wytrząsania czosnku ze skorupek w pojemniku. Różnica jest taka, że jemu rzeczywiście to wychodzi.

Ramsay, zamiast wrzucać główni czosnku do ciasnego słoika, wybiera duże płaskie miski, w których ząbki mogą zderzać się ze sobą, ocierać i miziać. Potrząsanie dwoma przytulonymi do siebie miskami, w których znajduje się czosnek, rzeczywiście pomaga im pozbyć się łupinek.

Wrzuć zatem czosnek do płaskiej miski, przykryj ją takim samym naczyniem i energicznie potrząsaj przez 10 sekund. Jeśli masz parę w rękach jak Gordon, wszystko powinno się udać.

Czytaj także: