Obieranie czosnku może konkurować jedynie z obieraniem cebuli. Z tym że nawet uporczywy zapach tej drugiej nijak się ma do małych, przyklejonych niby taśmą skórek na maleńkim ząbku. Byście nie męczyli się już więcej, sprawdzamy, jak czosnek obierają profesjonaliści. Okazuje się, że jedna metoda jest lepsza niż wszystkie inne.
Reklama.
Reklama.
Obieranie czosnku może nastręczyć trudności. Nieduże, wąskie i podejrzanie blisko przylegające do ząbka skórki czasami odbierają ochotę na gotowanie. Dlatego, zamiast kaleczyć palce i inspirować się TikTokiem (wrzucona główna czosnku do słoika wcale się sama nie obierze), zerkamy, jak robią to profesjonaliści: Jacques Pépin, Jamie Oliver i Nadiya Hussain i Gordon Ramsay.
Obieranie czosnku według szefów kuchni
Czosnek jest potrzebny niemal do wszystkich dań. Małe białe ząbki są po prostu esencją aromatu, olejków eterycznych, pikantności i wielu innych pyszności. Jako wielka fanka aglio a olio wiem, że do zrobienia dobrego makaronu, wystarczy czasem tylko czosnek. Tylko obieranie go potrafi wykończyć. Dlatego zawsze szukam najszybszych sposobów na pozbycie się łupinek. A pomagają mi w tym najlepsi szefowie kuchni.
Jacques Pépin
Najstarszy szef w tym zestawieniu oferuje najstarszą i najbardziej rozpowszechnioną metodę obierania czosnku. Najpierw dłonią rozbija całą główkę czosnku, a potem pojedyncze ząbki z odciętymi "piętkami" rozbija płaskim nożem. Ząbek zostaje lekko zmasakrowany, ale trzeba przyznać, że skórka schodzi z niego błyskawicznie.
Jamie Oliver
Też jest fanem zgniatania czosnku i maltretowanie go nożem. Jednak Brytyjczyk poleca gotującym także nieco inną i zaskakująca metodę z użyciem gumowej rękawiczki. W żadnym wypadku nie ma ona na celu uchronienia naszych palców przed wchłonięciem zapachu czosnku, a właśnie ułatwia obranie pojedynczych ząbków.
Jamie radzi, aby odciąć z gumowej rękawiczki pojedynczy palec i włożyć do niego ząbek. Rolować płasko dłonią, a ząbek sam wyskoczy z łupiny. Wypróbowując tę metodę w domu, przekonałam się, że działa także bez rękawiczki, jeśli macie w domu plastikowe deski do krojenia albo sami macie założoną rękawiczkę na dłoń i tak ubraną rolujecie ząbki.
Nadiya Hussain
Nadiya wyróżnia się spośród panów, bo preferuje wrzucanie ząbków czosnku do wrzątku. Uważa, że minuty, które tam spędzą, rozpulchnia łupinkę i łatwiej jest się jej pozbyć. Oczywiście po odlaniu wody z miseczki, w której leżał czosnek, musimy dać mu chwilę, aby ostygł. Obieranie gorącego czosnku, który parzy nas w palce, może potrwać znacznie dłużej.
To tradycyjne hinduska metoda obierania czosnku. Gorąca woda sprawia też, że czosnek nie pachnie tak intensywnie, a obieranie go nie jest aż tak "pachnące".
Gordon Ramsay
Nie ma na świecie odważnego, który kłóciłby się z Gordonem Ramsayem na temat tego, że jego techniki kucharskie są niewłaściwe albo się nie sprawdzają. Jednak Gordon podobnie jak TikTokowi influencerzy stosują metodę wytrząsania czosnku ze skorupek w pojemniku. Różnica jest taka, że jemu rzeczywiście to wychodzi.
Ramsay, zamiast wrzucać główni czosnku do ciasnego słoika, wybiera duże płaskie miski, w których ząbki mogą zderzać się ze sobą, ocierać i miziać. Potrząsanie dwoma przytulonymi do siebie miskami, w których znajduje się czosnek, rzeczywiście pomaga im pozbyć się łupinek.
Wrzuć zatem czosnek do płaskiej miski, przykryj ją takim samym naczyniem i energicznie potrząsaj przez 10 sekund. Jeśli masz parę w rękach jak Gordon, wszystko powinno się udać.