Sezon grillowy można uznać za w pełni rozpoczęty. Przez kilka najbliższych miesięcy królować będą szaszłyki, karkówka, opiekane warzywa. W grillowaniu najtrudniejsze jest rozpalenie, które staje się udręką niejednego faceta. Mamy jednak na to sposób.
Reklama.
Reklama.
Podpałka – nie zawsze zdrowa
By szybko i sprawnie rozpalić grilla, korzystamy z rozpałki dostępnej w każdym supermarkecie. Jednak coraz więcej z nas zastanawia się, czy podpałka jest szkodliwa dla zdrowia. Te zawierające niebezpieczne substancje chemiczne nie są nam obojętne. Niekorzystnie wpływają również na smak potraw. Z kolei te ekologiczne, wykonane z trocin, kory czy drewna powinny być w pełni bezpieczne. Jeśli jednak nie jesteś przekonany do tych wszystkich podpałek, rozpal grilla bez ich użycia.
Jak rozpalić grilla bez podpałki? Genialny trik!
By przyspieszyć rozpalenie grilla bez podpałki, najlepiej skorzystać z innych, być
może nieco bardziej zaskakujących, metod.
Mieszkaniec Stanów Zjednoczonych, mistrz przygotowywania żywności, specjalista od grillowania, kryjący się na TikToku pod pseudonimem groarkboysbbq, pokazał genialny trik.
Wystarczy oliwa z oliwek, papier, węgiel lub brykiet. Kawałek papieru lub ręczniczka kuchennego polewamy oliwą z oliwek i kładziemy na ruszcie. Następnie układamy węgiel lub brykiet. Podpalamy każdy róg papieru/ręczniczka i czekamy na efekt. Węgiel lub brykiet warto dodatkowo polać oliwą. Po 15 minutach możemy rozpocząć grillowanie.