By szybko i sprawnie rozpalić grilla, korzystamy z rozpałki dostępnej w każdym supermarkecie. Jednak coraz więcej z nas zastanawia się, czy podpałka jest szkodliwa dla zdrowia. Te zawierające niebezpieczne substancje chemiczne nie są nam obojętne. Niekorzystnie wpływają również na smak potraw. Z kolei te ekologiczne, wykonane z trocin, kory czy drewna powinny być w pełni bezpieczne. Jeśli jednak nie jesteś przekonany do tych wszystkich podpałek, rozpal grilla bez ich użycia.
By przyspieszyć rozpalenie grilla bez podpałki, najlepiej skorzystać z innych, być może nieco bardziej zaskakujących, metod.
Mieszkaniec Stanów Zjednoczonych, mistrz przygotowywania żywności, specjalista od grillowania, kryjący się na TikToku pod pseudonimem groarkboysbbq, pokazał genialny trik.
Wystarczy oliwa z oliwek, papier, węgiel lub brykiet. Kawałek papieru lub ręczniczka kuchennego polewamy oliwą z oliwek i kładziemy na ruszcie. Następnie układamy węgiel lub brykiet. Podpalamy każdy róg papieru/ręczniczka i czekamy na efekt. Węgiel lub brykiet warto dodatkowo polać oliwą. Po 15 minutach możemy rozpocząć grillowanie.
Czytaj także: https://dadhero.pl/288207,7-bledow-w-czasie-grillowania-ktore-popelnia-kazdy-ty-tez-sprawdz