Zostań bohaterem świąt. Przepis na świąteczną szynkę od Gordona Ramsaya

Aneta Zabłocka
Wszyscy kochamy patrzeć na suto zastawiony stół w czasie świąt. Jednak królowa stołu może być jedna i jest to pieczona szynka. A najlepszą na świecie robi Gordon Ramsay, dlatego to od niego ściągamy przepis, który nasączy twój dom przed świętami słodkim aromatem pieczonego mięsa i miodu.
Pieczona szynka z miodową glazurą od Gordona Ramsaya. Przepis Fot. 123rf
Przyznaję, że to dwa dni roboty, ale warte poświęconego jej czasu. Szynka w miodowej glazurze zachwyci wszystkich świątecznych gości.

Możesz ją podawać na gorąco z sosem lub marynatą albo na zimno kroić sobie na kanapkę i zajadać ją w towarzystwie sałatki jarzynowej. Tak czy inaczej, nie pożałujesz, że jej przygotowanie kosztowało cię trochę zachodu.

W sumie to ona gotuje i piecze się sama. Musisz od czasu do czasu tylko ją doglądać.

Świąteczna szynka Gordona Ramsaya: przepis

Znajdź naprawdę ładny kawałek surowej szynki w sklepie, a potem zafunduj jej kąpiel w bulionie i upiecz. Przepis nie jest najszybszy, ale nie wymaga dużo pracy. Większość rzeczy załatwia za ciebie piekarnik i duży garnek.


Składniki bulionu:
3 kilogramy szynki bez kości
4 marchewki
por
1 duża cebula
czarny pieprz
nasiona kolendry
laska cynamonu
3 liście laurowe

Glazura:
100g brązowego cukru
kieliszek Madery lub innego słodkiego wina deserowego
25 ml octu
ok. 1/3 szklanki miodu

Przepis:

Szynkę owiń ciasno sznurkiem. Zrób z niej porządny rulon mięsa.

Włóż je do dużego rondla i zalej wodą do jego całkowitego przykrycia. Dodaj marchew, por, cebulę, ziarna pieprzu, nasiona kolendry, cynamon i liście laurowe.

Doprowadź do wrzenia, a potem skręć ogień i gotuj powoli przez 3 godziny. Gdyby bulion parował zbyt intensywnie, dolewaj wody.

Zgarniaj pianę i wszelkie zanieczyszczenia, które od czasu do czasu wznoszą się na powierzchnię. Pozostaw szynkę do ostygnięcia na noc.
Odcedź bulion, w którym gotowałeś szynkę. Przelej do plastikowych pojemników i wstaw do zamrażarki. Będziesz mógł go potem wykorzystać do przygotowywania duszonych mięs, risotto lub aromatycznych zup.

Aby zrobić glazurę, wsyp na patelnię cukier, dolej wino, ocet, a na koniec miód i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, ale od razu skręć palnik, żeby nie spalić cukru. Daj glazurze się zagęścić i nabrać błyszczącej struktury. Cały czas stój przy patelni.

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Z ugotowanej szynki usuń sznurek, a następnie odetnij skórę. Zostaw tłuszcz, który zaraz natniesz w kratę. Nie wcinaj się w mięso, delikatnymi pociągnięciami noża przejedź tylko po tłuszczu. W każdy kwadrat wbij następnie ziarenko goździka.

Polej szynkę glazurą i wstaw do piekarnika. Nie zużywaj całego płynu, bo będzie ci potrzebny do podlewania mięsa.

Po 15 minutach pieczenia znów wylej na mięso glazurę. Potem za kolejne 25 zrób to samo.

Szynka powinna piec się około godziny, aż będzie złotobrązowa. Co jakiś czas podlewaj ją sokami, które wypuściła w czasie pieczenia.

Przed podaniem przełóż ją na deskę i daj jej odsapnąć przez kwadrans. A potem podawaj.

Źródło: GordonRamsay.com