Weekendowa uczta. Oto najszybsze obiady Jamiego Olivera, których musisz spróbować
Jamie Oliver ma piątkę dzieci. I choć dwójka najstarszych szkrabów jest już po 18-tce, to nadal wpadają na rodzinne weekendowe obiady. Zobaczmy, co szykuje mistrz, by nakarmić swoją rodzinę.
Klopsy
Może kiedys dowiemy się, czemu dzieci w pewnym okresie życia zjadają tylko klopsy i makaron. A może nie dowiemy się nigdy?Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 cukinia
6 pieczarek
oliwa z oliwek
200 g mielonej wołowiny dobrej jakości
200 g chudej mielonej wieprzowiny o dobrej jakości
50 g pełnoziarnistej bułki tartej
20 g parmezanu
1 duże jajko z wolnego wybiegu
600 g passaty
Przepis:
Obierz cebulę i 2 ząbki czosnku. Zetrzyj je na grubej tarce z cukinią i pieczarkami, a następnie przełóż na dużą patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką oliwy. Gotuj przez 10 minut lub do zmiękczenia.
Przełóż przygotowane warzywa do miski i odstaw do ostygnięcia. Dodaj mieloną wołowinę i wieprzowinę do schłodzonych warzyw wraz z bułką tartą. Zetrzeć na drobno większość parmezanu i wbić jajko, a następnie doprawić odrobiną czarnego pieprzu. Czystymi rękami zgnieć i zmiażdż mieszaninę, aż będzie dobrze połączona. A teraz umyj ręce!
Mokrymi rękami weź łyżki mieszanki i uformuj 24 małe kulki. Przełóż je na blachę i odstaw do lodówki na około 10 minut, aby stwardniały. Umyj ponownie ręce.
Postaw dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu z 1 łyżeczką oleju. Dodaj kulki na patelnię i smaż przez 8 do 10 minut lub do uzyskania złotobrązowego i szorstkiego koloru, regularnie obracając.
Pozostałe ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Pomiędzy klopsikami zostaw trochę miejsca na patelni, dodaj czosnek na 2 minuty, a następnie wlej passatę. Delikatnie potrząśnij patelnią, aby kulki były równomiernie pokryte sosem. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Podaj z ulubionym rodzajem makaronu.
Pizza
Jest weekend, nie? Dajemy wam podstawowy przepis Jamiego. Dodatki dobieracie wedle własnego uznania.Składniki:
Ciasto (8 pizz)
800 g białej mąki chlebowej
200 g drobno zmielonej mąki z kaszy manny
1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
14 g suszonych drożdży
1 łyżka cukru pudru
Sos pomidorowy (4 pizze)
1 ząbek czosnku
1 pęczek świeżej bazylii
oliwa z oliwek
1 puszka pomidorów
85 g sera mozzarella
Przepis:
Ciasto
Aby przygotować ciasto, ułóż mąkę i 1 płaską łyżeczkę soli morskiej na czystej powierzchni i ułóż w środku dołek.
Dodaj drożdże i cukier do 650 ml letniej wody, wymieszaj i odstaw na kilka minut, a następnie wlej do zagłębienia.
Za pomocą widelca i okrężnym ruchem powoli wprowadź mąkę z wewnętrznej krawędzi dołka i wymieszaj z wodą. Kontynuuj mieszanie, dodając całą mąkę - gdy ciasto się połączy i stanie się zbyt trudne do wymieszania widelcem, posyp ręce mąką i zacznij nimi ugniatać..
Rozłóż ciasto, wałkując je do tyłu i do przodu, używając rąk do rozciągania, ciągnięcia i popychania ciasta. Zagniataj przez 10 minut lub do uzyskania gładkiego, sprężystego i miękkiego ciasta.Przełóż je do lekko natłuszczonej miski, przykyj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
Sos
Czosnek obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, a następnie zbierz liście bazylii i drobno posiekaj łodygi.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu, dodaj czosnek i łodygi bazylii, następnie smaż delikatnie przez kilka minut lub do momentu, aż czosnek będzie lekko złoty. Następnie dodaj większość liści bazylii, pomidory, i szczyptę soli i pieprzu.
Pozostaw sos na około 20 minut, aż będzie gładki, rozgnieć pomidory drewnianą łyżką. Kiedy nadejdzie czas, posmakuj i dopraw.
Łączenie
Aby ułożyć pizzę, podziel ciasto na pół. Owiń połowę w folię spożywczą i zamroź na kolejny dzień. Z pozostałą połową podziel ciasto na 4 równe kulki.
Każdą kulkę ciasta posyp mąką, a następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na około 15 minut, to ułatwi rozwałkowanie.
Czystą powierzchnię i ciasto posyp odrobiną mąki lub kaszy manny i rozwałkuj w szorstki okrąg o grubości około 0,5 cm.
Oderwij kawałek folii aluminiowej odpowiedniej wielkości, natrzyj go oliwą z oliwek, dokładnie opyl mąką lub kaszą manną i ułóż spód pizzy na wierzchu. Kontynuuj to samo z pozostałym ciastem, posyp odrobiną mąki, abyś mógł je ułożyć. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.Kiedy będzie gotowy do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 250 st. C.
Na tym etapie możesz nałożyć sos: rozprowadź sos pomidorowy na cieście, rozprowadzając go po brzegi. Rozerwij mozzarellę i posyp pozostałymi liśćmi bazylii. Skrop odrobiną oliwy i dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Piecz pizze pojedynczo na kawałkach folii aluminiowej bezpośrednio na prętach piekarnika, w kierunku dna piekarnika. 7 do 10 minut w piecu wystarczy, aby były złote i chrupiące.
Zielony makaron z serem
To jest mistrzostwo! Pyszne, tłuste, miękkie, a do tego z przemyconymi podstępnie do diety dzieci brokułami.Składniki:
1 duży por
3 ząbki czosnku
400 g brokułu
40 g niesolonego masła
½ pęczek świeżego tymianku (15g)
2 łyżki mąki
1 litr mleka odtłuszczonego
450 g makaronu
30 g parmezanu
150 g dojrzałego sera Cheddar
100 g młodego szpinaku
50 g płatków migdałów
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Potnij, przekrój na pół i umyj por oraz obierz czosnek, a następnie drobno pokrój łodygi brokułu, zachowując różyczki na później.
Ułóż pokrojone warzywa w dużym garnku na średnim ogniu z masłem, następnie dorzuć liście tymianku i gotuj przez 15 minut lub do zmiękczenia, regularnie mieszając.
Dodaj mąkę, a następnie powoli mleko. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do zgęstnienia, regularnie mieszając.
W międzyczasie gotuj makaron w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą przez 5 minut, a następnie odcedź.
Zetrzyj parmezan i większość sera Cheddar do sosu i dobrze wymieszaj. Przełóż do blendera, dodaj szpinak i ubijaj do uzyskania gładkość. Nie wrzucaj wszystkiego na raz, porcjuj.
Dopraw solą morską i czarnym pieprzem, następnie wymieszaj makaron i różyczki brokułu, w razie potrzeby poluzuj odrobiną mleka.
Przełóż do naczynia do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm, zetrzyj na pozostały Cheddar i rozsyp na nim migdały. Piec przez 30 minut, aż będzie pięknie zarumieniony.
Zajadajcie!
Źródło: Jamieolier.com