Obiecywaliście sobie zgrabną sylwetkę, „beach body”, płaski brzuch i muskuły insta-friendly. Wszystko fajnie, ale to męczące. A wiesz co nie męczy? Gdy leżysz na kanapie, ręka sama sięga po frytki, a w telewizji leci program o jedzeniu.
Jeśli to brzmi jakbyśmy próbowali sprowadzić was na Ziemię w kwestii rozmaitych postanowień, to dokładnie tak właśnie jest. Dajcie sobie trochę wytchnienia, przed nami Blue Monday, najbardziej depresyjny dzień w roku. Trzeba sobie ułatwiać życie, a nie utrudniać. Dla ułatwienia mamy więc listę najlepszych produkcji kulinarnych w serwisach streamingowych. Nic nie poprawia lepiej nastroju (kebab na cienkim bierzemy chwilowo w nawias).
Smaki miast
Netflix
David Chang, amerykański szef kuchni o koreańskich korzeniach, który stworzył niezwykle popularną sieć restauracji Momofuku, to dzisiaj już bardziej gwiazda telewizji niż kucharz. Oprócz wystepów w programach "Top Chef" i "MasterChef", Chang miał swój świetny serial dokumentalny "Ugly Delicious".
Przyszła pora na kolejny – „Breakfast, Lunch & Dinner” to opowieść trochę o jedzeniu, a trochę o podróżach. Wspólnie z celebrytami David odwiedza różne miasta – od Marakeszu po Phnom Penh w Kambodży, przy okazji objadając się do nieprzyzwoitości egzotycznymi ratytasami i dyskutując o kulturze, obyczajach i, rzecz jasna, kuchni.
Kroniki Taco
Netflix
Kuchnia Ameryki Południowej ma swoje pięć minut. Nie tylko peruwiańska, którą zachwycają się wszyscy smakosze. Wszystko, co w świecie gastronomii powstaje na południe od Rio Grande (i muru, który chce wybudować Donald Trump) fascynuje. Jeśli chcesz wejść w świat kuchni latynoskiej, nie znajdziesz lepszego przewodnika. Wspólnym mianownikiem są tacos – kukurydziane placki, które mogą stać się podstawą niezliczonej ilości potraw.
Cztery składniki
Netflix
Amerykańska pisarka i kucharka Samin Nosrat wyrusza w podróż po świecie szukając najbardziej zaskakujących i nieoczywistych smaków. Cztery odcinki, każdy o innym regionie i zestawie potraw – od Włoch przez Japonię i Meksyk po zachodnie wybrzeże USA. Połkniesz je błyskawicznie – i będziesz chciał dokładkę.
Chef’s Table
Netflix
Sześć sezonów niesamowitego serialu dokumentalnego, który pozwoli ci przyjrzeć się z bliska, jak pracują, gdzie szukają inspiracji i z czego tworzą swoje potrawy najsłynniejsi szefowie kuchni na świecie. Są tu wszyscy – od Massimo Bottury, uznawanego za kulinarnego mistrza numer 1 przez Francisa Mallmanna, argentyńskiego oryginała z zamiłowaniem do gotowania nad ogniskiem po Katalończyka Alberta Adrię, który wspólnie z bratem, Ferranem, stworzył nową definicję pojęcia „fine dining” – ten serial to wejście w świat kulinarnych wizjonerów.
Szefowie kuchni w akcji
Netflix
Jeden z największych kulinarnych hitów Netflixa ostatnich miesięcy. Reżyser i scenarzysta Jon Favreau (ma na koncie między innymi „Iron Mana”), wspólnie z szefem kuchni Royem Choi, podróżują i testują nieoczywiste potrawy wspólnie z gośćmi (wśród nich jest wspomniany David Chang). Powstały jak dotąd dwa sezony, mówi się, że jest szansa na trzecią część. Trzymamy kciuki.
Rotten
Netflix
To nie jest dokument o jedzeniu, ale o tym, co dzieje się z jedzeniem zanim trafi na twój talerz – oraz po tym, gdy zdecydujesz się wyrzucić to, czego nie zjadłeś. Nie zobaczysz tu pięknie skomponowanych talerzy ani szefów kuchni przy pracy. Ujrzysz natomiast to, jakie skutki dla gospodarki i ekologii mają nasze przyzwyczajenia zakupowe. Zobacz koniecznie.
Foodie Love
HBO Go
Nie dokument, ale serialowa fabuła, za to taka, którą z pewnością możecie obejrzeć we dwójkę. HIszpańskie ”Foodie Love” to historia pary, która poznaje się dzięki aplikacji dla miłośników jedzenia, a ich związek rozwija się wraz z odwiedzaniem kolejnych miejsc, w których można dobrze zjeść. W tym serialu historia miłosna jest równie ważna jak wątek dotyczący jedzenia, więc każdy (i każda) znajdzie tu coś dla siebie.
Uliczne jedzenie
Netflix
Klasyka. Jeśli nie widzieliście, rzućcie wszystko i zobaczcie. Jeśli widzieliście, nie zawadzi odświeżyć wspomnienia. To chyba najlepszy dokument o street foodzie jaki powstał. Do tego opowiada o Azji, regionie świata, w którym uliczne jedzenie to styl życia. Każdy odcinek to perełka, po każdym dopadnie cię ostra gastrofaza.