"Jeszcze patelnia!". Odkryłam cudowny trik, jak ją doczyścić bez szorowania

Aneta Zabłocka
"Jeszcze patelnia!". Tak, ja też zawsze łapię się na tym, że została na palnikach, gdy wkładałam naczynia do zmywarki. Potem zostaje mi mycie ręczne albo układanie naczyń na nowo w zmywarce. Obie opcje są tak samo złe. Chyba że dowiesz się, jak czyścić patelnię bez szorowania.
Nienawidzisz myć patelni. Czym zastąpić uporczywe szorowanie? Fot. Andrew onovan/Unsplash
Teraz podam wiadomość, która i mnie rozbroiła. Wbrew temu, co czasem jest napisane na tekturowych opakowaniach patelni, nie wszystkie z nich nadają się do mycia w zmywarce.

Jedynie patelnie tytanowe, stalowe bez dodatkowej powłoki oraz szklane można bezkarnie prać z innymi naczyniami. Żeliwo, teflon i ceramika to robota ręczna i od niej nie uciekniemy, jeśli chcemy smażyć przez lata.


Pomysł na ułatwienie sobie życia w zakresie zmywania jest bardzo prosty i do wykonania w trzech krokach.

1. Ostudź patelnię po zdjęciu jej z ognia. Musi być zimna jak piwo w twojej lodówce. Przenigdy nie myj gorącej patelni i nie polewaj jej wodą.

2. Zerwij ręcznik papierowy i przetrzyj dokładnie jej powierzchnię. Nie szoruj i nie skrob przypalonych resztek.

3. Upuść kilka kropel oliwy lub oleju na powierzchnię patelni i jeszcze raz przetrzyj ją ręcznikiem papierowym. Tym razem zmiękczone resztki z łatwością zostaną usunięte.

Jeśli twoja patelnia ze stali nierdzewnej lub ceramiczna jest mocno przypalona, zanim przystąpisz do powyższych czynności, namocz zimną patelnię wodą i wsyp do niej ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej.

A potem powtórz: studzenie, przecieranie, nacieranie.

Twoja patelnia ci podziękuje. Zapewne idealnie wysmażonym stekiem.