Zawsze są nieocenione. Sprawdzą się jako wartościowy posiłek, ale też dodatek do każdego obiadu
Dietetycy polecają na chłodniejsze dni szczególnie warzywa cebulowe (np. czosnek, cebula), korzeniowe (np. marchew, pietruszka, por), kapustne (np. brokuły) i strączkowe (np. groch). Jeśli zależy nam na łatwym (wręcz na wyciągnięcie ręki) dostępie do ich bogatego repertuaru, dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w mrożone mieszanki warzywne.
W przygotowaniu szybkiego i zdrowego posiłku niezwykle pomocne będą warzywa na patelnię Hortex. Ceniona polska marka spożywcza przygotowała 10 wariantów mieszanek, które różnią między sobą się nie tylko zawartością kolorowych składników, ale także doborem przypraw. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Podstawowy wariant zawiera ziemniaki, brokuły, fasolkę szparagową zieloną, paprykę czerwoną, kukurydzę, cebulę i marchewkę. "Warzywa na Patelnię Polskie" bazuje na takich warzywach jak: ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, cebula oraz pieczarki. Natomiast propozycja "Po wiejsku" składa się zaś z pieczarek, podgrzybków, ziemniaków, marchwi, cebuli i grochu.
Warzywa na Patelnię możemy również zakupić w wariancie z przyprawą włoską, orientalną, z ziołami i papryką, z suszonymi pomidorami, z bazylią i tymiankiem, z koperkiem lub ze szpinakiem. Wszystkie z nich zawierają saszetkę z unikalną kompozycją przypraw. To, co je też łączy, to prosty sposób przygotowania warzyw i dodatków. Nie trzeba czekać, aż się rozmrożą – wystarczy 10 minut na patelni i gotowe!
Każda z tych mieszanek warzywnych może stać się wartościowym posiłkiem, który samodzielnie zaspokoi nasz głód i zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze. To jednak nie zmienia faktu, że bardzo dobrze sprawdzą się również w roli pomocniczej, chociażby jako smaczny dodatek do każdego obiadu.
Warzywa na patelnię Hortex warto połączyć z różnego rodzaju makaronami, tworząc pyszną i zdrową kompozycję. A może mamy ochotę na coś bardziej płynnego? Jeśli tak, to mrożone mieszanki warzywne możemy wykorzystać jako idealną bazą wsadową do zup na czele z klasyczną zupą jarzynową, ale nie tylko, bo w kulinarną grę wchodzą również np. zupa pieczarkowa, wegetariański rosół czy różnego rodzaju zupy kremowe.
Kolejne pomysły? Do hortexowych warzyw na patelnię można dodać jajko. Można też zetrzeć do nich żółty ser i pomyśleć nad przyrządzeniem smakowitych zapiekanek. Doskonale nadają się także do zrobienia wytrawnej tarty, czyli wywodzącego się z kuchni francuskiej wypieku na kruchym cieście z nadzieniem właśnie warzywnym.
Jeszcze inny smakowity i wartościowy odżywczo duet powstanie, gdy te mieszanki warzywne skrzyżujemy z tofu, serem roślinnym z mleka sojowego. A w najprostszym scenariuszu zawsze możemy dokupić pierś z kurczaka albo wyciągnąć pozostawione w lodówce mięso, aby przygotować bardzo dobre i szybkie danie jednogarnkowe.
Jak się okazuje, mrożone Warzywa na patelnię, w których produkcji wysmakował się Hortex, to przede wszystkim uniwersalny produkt – zarówno pyszne warzywne danie samo w sobie, jak i doskonałe źródło wielu smakowitych inspiracji kulinarnych. Nic, tylko eksperymentować i zajadać się nimi ze smakiem.
Zdecydowanie mieszanki warzywne do błyskawicznego podgrzania na patelni są tym, co warto mieć zawsze w kuchni – w domowym zamrażalniku – a więc nie tylko na wypadek sytuacji kryzysowych, np. nadmiaru obowiązków lub zmęczenia. Tę radę dobrze jest wziąć sobie do serca, zwłaszcza kiedy za oknem panuje niższa temperatura.