W sam raz na filmowy wieczór. Sprawdzone przepisy na guacamole
Guacamole to meksykańska przystawka w formie sosu, do przygotowania której potrzeba jedynie kilku składników. Kluczowym jest awokado i sok z limonki. Smak salsy można wzbogacić wieloma dodatkami, w tym świeżymi ziołami.
Awokado musi być dojrzałe
Cały sekret smacznego guacamole tkwi w dobrym awokado. Jeśli awokado będzie niedojrzałe i twarde, sos będzie mało aromatyczny i niesmaczny. Najlepiej sprawdzi się awokado Hass, które w porównaniu do tradycyjnego jest bardziej kremowe. Dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste. Skórka po dotknięciu wraca do swojego pierwotnego kształtu. Warto zwrócić również uwagę na szypułkę, która powinna odejść bez problemu.
Jak przygotować guacamole?
Przepis na klasyczne guacamole
Składniki:
- jedno dojrzałe awokado
- 1/3 czerwonej cebuli
- sok z połowy limonki
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Awokado obierz, przekrój, wyjmij pestkę i dokładnie rozgnieć widelcem. Papkę skrop sokiem z limonki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i kolendrę drobno posiekaj.
- Do awokado dodaj pokrojone składniki, oliwę, przyprawy i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przepis na ostre guacamole
Składniki:
- dwa awokado
- sok z połowy limonki
- jedna papryczka jalapeno
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól, pieprz
Przepis:
- Awokado obierz, przekrój, wyjmij pestkę i dokładnie rozgnieć widelcem. Papkę skrop sokiem z limonki.
- Cebulę i papryczkę drobno pokrój.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Guacamole możesz z wierzchu skropić sokiem z limonki.
Przepis na guacamole z pomidorkami
Składniki:
- 2 awokado
- sok z całej limonki
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Awokado obierz, przekrój, wyjmij pestkę i dokładnie rozgnieć widelcem. Papkę skrop sokiem z limonki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę, kolendrę i pomidorki drobno pokrój.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Jak jeść guacamole?
Ten meksykański, zielony sos można jeść na wiele sposobów. Salsą można posmarować tortillę, grzanki czy świeży chleb. Idealnie komponuje się z nachosami, chipsami, a nawet frytkami. To doskonały dodatek do mięs, burgerów czy jajek.
Czytaj także: https://dadhero.pl/291725,jak-przygotowac-domowy-sos-bbq-w-sam-raz-na-grilla-4-przepisy