Lunch do pracy sam się nie zrobi, ale wystarczy jedna patelnia. 5 zdrowych przepisów
Dania z kateringu dietetycznego trafiają do ciebie zimne i rozmemłane, a kupowanie na wynos drąży twoją kieszeń. Czy da się inaczej?
A ja dodam, że owszem, masz, bo przepisy, które proponuję, robią się same. Twoja rola to tylko wrzucić je na patelnię, ewentualnie przełożyć patelnię z gazu do piekarnika. A zdrowy obiad do pracy zrobi się sam.
Pierś z kurczaka z fasolą i pomidorami
Składniki:- pierś z kurczaka
- puszka białej fasoli
- pomidorki koktajlowe
- zioła prowansalskie
- czosnek
- sól
- oliwa
Przepis:
Ustaw piekarnik na 220 st. C. Pierś z kurczaka natrzyj solą i ziołami. Wrzuć na patelnię i opiecz z każdej strony, aż ładnie się zbrązowi. Możesz w tym czasie myć zęby drugą ręką.
Potem wrzuć patelnię do piekarnika i idź wziąć prysznic. Masz 18-20 minut, zanim kurczak będzie gotowy.
Po powrocie z łazienki załóż rękawicę kuchenną i wyjmij z piekarnika patelnię. Postaw na gazie, przesuń pierś na prawą stronę, a z lewej wrzuć na patelnię kilka łyżek fasoli z puszki, a potem dodaj pomidorki koktajlowe. Przeciśnij przez praskę pół żabką czosnku na warzywa, a potem je posól.
Po 5 minutach na patelni możesz przełożyć gotowe danie do pojemnika, który zabierzesz do pracy.
Łosoś z fasolką szparagową i orzechami
Składniki:- dzwonko lub filet z łososia
- mrożona fasolka szparagowa
- orzechy włoskie
- czosnek
- cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis:
Piekarnik ustaw na temperaturę 220 st. C. Ustaw patelnię na gazie i rozgrzej na nią oliwę. Posól porządnie łososia i pokrój cytryną w plasterki. Połóż rybę na rozgrzanym oleju skórą do dołu (jeśli używasz filetu), a na górze połóż dwa-trzy plasterki cytryny.
Posiekaj orzechy włoskie i wyjmij z zamrażarki fasolkę. Wrzuć warzywa i orzechy na patelnię obok łososia, pomieszaj je, by dobrze były otoczone oliwą.
Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do potrawy. Potem wsuń patelnię do piekarnika i idź wziąć prysznic.
Halloumi z bakłażanem i pomidorami
Składniki:- bakłażan
- cukinia
- ser halloumi
- puszka pomidorów w puszce
- czosnek
- bazylia
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smaż przez 3-5 minut. Wlej pomidory, przeciśnij czosnek przez praskę, posól i popieprz. Duś ok. 5 minut.
W tym czasie pokrój halloumi na plastry i rozłóż je na górze pomidorów. Zdejmij patelnię z ognia i wsuń do rozgrzanego piekarnika. Ustaw czas na 12 minut i idź wziąć prysznic.
Jak wrócisz, twój zdrowy lunch do pracy będzie gotowy.
Curry z ciecierzycą
Składniki:- puszka ciecierzycy
- pomidory w puszce
- kurkuma
- kolendra w ziarnach
- cebula
- czosnek
- papryczka chili
- świeża kolendra
- oliwa z oliwek
- torebka ryżu
Przepis:
Posiekaj cebulę, czosnek i chili. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć warzywa. Dodaj puszkę pomidorów i dolej trochę wody. Gdy się zagotuje, dorzuć ciecierzycę. Połóż na górze masy torebkę ryżu i przykryj całość pokrywką. Ustaw czas na 12 minut. Gotuj na małym ogniu.
Potem wyjmij z patelni paczkę z ugotowanym ryżem. Dopraw curry kurkumą i utłuczoną kolendrą. Posyp danie świeżymi ziołami.
Szaszłyki z kurczaka i kapusta pak choi
Składniki:
- pierś z kurczaka
- kapusta pak choi
- papryka
- cebula
- imbir
- papryczka chili
- czosnek
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przepis:
Kurczaka, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Mięso posól i popierz. Nałóż naprzemiennie kawałki kurczaka i warzyw na patyczki. Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż szaszłyki. Co jakiś czas przekręcaj je na każdą ze stron.
Gdy się smażą, pokrój kapustę na pół lub 3 części. W głębokim talerzu przygotuj mieszankę sosu sojowego, posiekanego imbiru, czosnku i papryczki chili. A następnie wymaceruj w nim kawałki kapusty.
Gdy kurczak prawie dojdzie, wrzuć na patelnię kapustę i smaż ją ok. 3 minut, również obracając.
P.S. Ideałem jest posiadane patelni żeliwnej. Jednak taka zwykła, o ile nie ma plastikowej rączki (lub okryjesz ją rękawicą kuchenną na czas pieczenia) też da radę w piekarniku.
Może cie zainteresować: Raz spróbujesz, będziesz jadł przez tydzień! 5 przepisów na wkłady do tortilli, które pokochasz