Możesz je zamówić w dostawie. Jednak często przychodzi rozmoczony placek, z którego wyleciało większość sosu, a sałata wygląda na porządnie ugniecioną przez trolle. Zrób to sam! Pokażę ci jak, nawet bez opiekacza, przygotować chrupiące zawijasy dla rodziny.
Zdrowy fast food dla rodziny istnieje. Co więcej możesz przygotować go sam w domu.
Idealnym składnikiem do szybkiego przygotowywania posiłków jest pszenna tortilla.
Oto 5 szybkich przepisów na prawdziwie pyszną wyżerkę dla całej rodziny.
Najpierw robiłam zdrowe fast foody dla rodziny, a potem już się od nich uzależnili. Żeby nie było nudno, ale zawsze smacznie, staram się kreatywnie podchodzić do pszennego zawijasa i godzić gusta różnoletnich zjadaczy.
Do każdego przepisu dodaj tyle soli i pierzu, ile potrzebujesz. Te przyprawy są na standardowym wyposażeniu każdej kuchni, więc już ich nie wymieniam w liście składników.
Kojarzycie ten wrap z chrupiącym wkładem, który zalany jest tłustym sosem i ma dodatek jednego nędznego pomidora?. Tak, jest pyszny, ale jednocześnie smutny i niezdrowy. Oto moja wersja.
pierś z kurczaka
panierka panko
Zdrowy fast food dla rodziny istnieje. Co więcej, możesz przygotować go sam w domu.
Idealnym składnikiem do szybkiego przygotowywania posiłków jest pszenna tortilla.
Oto 5 szybkich przepisów na prawdziwie pyszną wyżerkę dla całej rodziny.
Najpierw robiłam zdrowe fast foody dla rodziny, a potem już się od nich uzależnili. Żeby nie było nudno, ale zawsze smacznie, staram się kreatywnie podchodzić do pszennego zawijasa i godzić gusta różnoletnich zjadaczy.
Do każdego przepisu dodaj tyle soli i pierzu, ile potrzebujesz. Te przyprawy są na standardowym wyposażeniu każdej kuchni, więc już ich nie wymieniam w liście składników.
Kojarzycie ten wrap z chrupiącym wkładem, który zalany jest tłustym sosem i ma dodatek jednego nędznego pomidora?. Tak, jest pyszny, ale jednocześnie smutny i niezdrowy. Oto moja wersja.
Przepis:
Kurczaka pokrójcie w podłużne paski, oprószcie solą i pieprzem i obtoczcie w jajku i panierce. Wrzućcie do piekarnika na 25 minut na 180 stopni.
Ogórek również krójcie w słupki. Usuńcie pestki z pomidora i krójcie wzdłuż. Dzięki temu, że wszystko będzie w pionie, łatwiej zawiniecie placek.
Sałatę ściśnijcie i posiekajcie od góry.
Przygotujcie sos. Do kubeczka z jogurtem dorzućcie stołową łyżkę ketchupu i pół łyżeczki oregano. Zawińcie wszystko, dorzućcie łyżeczkę sosu i już.
Thai calling
Kolendrę się kocha albo nienawidzi. Nasza rodzina mogłaby wypasać się na łąkach kolendry, więc sypiemy jej dużo. A jak kolendra to kurkuma i ryż. A więc placek z ryżem.
Przepis:
Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy, żeby nabrał żółtej barwy. Fistaszki wrzuć na patelnie i podpraż, odstaw do wystygnięcia. Ogórek pokrój w słupki, kapustę posiekaj, szpinak przepłucz pod wodą.
I już. Połącz składniki i do każdej tortilli dorzuć łyżkę chutneyu z mango. To lepsza i mniej brudząca opcja niż krojenie mango. Posyp posiekaną kolendrą. Kolorowe wrapy koniecznie przekrój na pół. Fioletowy, żółty, zielony - trudno oprzeć się zjedzeniu najprawdziwszej tęczy.
Porcja mięsa - wariacja na temat pastrami
Mój mąż jest mięsożercą. Mawia, że można jeść same rośliny, ale po co? A obiad bez kotleta, to sałatka. Dlatego, jeśli szykuje nam się randka z Netflixem, to zamiast deski serów, szykujemy wyżerkę w plackach.
Czasem wykorzystujemy gotowy gulasz wołowy, który rzadko, ale zdarza się, że zostaje z obiadu. A czasem dopada nas pragnienie szarpanej wołowiny z pieca. Kto jednak ma czas i kasę na rachunek za prąd, by piec mostek przez 12 godzin? Robimy to szybciej.
stek z antrykotu
kiszona kapusta
musztarda dijon
czosnek
gałązka rozmarynu
Przepis:
Rozkręć piernik na grill, 200 stopni. Głównym gościem jest stek, który rozbijamy delikatnie dłonią. Posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy oliwą.
Na patelnię wylewamy olej, wrzucamy gałązkę rozmarynu i rozgnieciony dłonią czosnek w łupinie. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy mięso. Oliwa ma tryskać jak wściekła w zetknięciu z mięsem. 2 minuty smażenia z każdej strony wystarczą. Potem stek do pieca z całą patelnią na dodatkowe 5 minut pieczenia.
W międzyczasie odsączamy kapustę kiszoną i siekamy.
Gotowy stek kroimy w cienkie plastry. Wykładamy na przygrzany placek posmarowany musztardą. Ostrożnie z nią! Dokładamy kapustę i zwijamy.
Była Jugosławia
Mój stryj był Serbem. Mieszkał na stałe w Niemczech, ale ciągle wspominał pieczenie prosiaków na ogniu. A jednak moim zdaniem jego największymi kulinarnymi skarbami była marynowana papryka i owcze sery. Dlatego czasem z sentymentu do wujka Piotra, zjadam kawałki byłej Jugosławii.
Przepis:
Bakłażana pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika na 180 stopni na 6-7 minut. Podpraż pestki dyni na patelni.
Wyłóż na placek rukolę, pokrusz ser. Dołóż pokrojoną w plastry paprykę i upieczonego bakłażana, posyp pestkami. Wszystko skrop oliwą wymieszaną z sokiem z połówki cytryny i oregano. Sól i pieprz wedle uznania.
Pizza
Jedzenie udające pizzę lub inspirowane smakiem pizzy zawsze jest pyszne. Czasem ochota na nią dopada cię w środku dnia, a w ofercie aplikacji tylko lunche, zrób sobie pizzę sam. Bez wyrastania ciasta i rozsypywania mąki po całej kuchni.
ser mozzarella
passata
oregano
bazylia
oliwa
Przepis:
Pokrój mozzarelle. Wlej trzy, cztery łyżki passaty do miski i wymieszaj z oregano i bazylią. Połóż placek na rozgrzanej patelni, posmaruj cienko passatą i wyłóż plastry mozzarelli. Patrz jak dzieje się cud i ser topi się na tortilli. Złóż placek na pół i zajadaj. Możesz oblać go kilkoma kroplami oliwy.
Zawijanie tortilli
Dobry wrap się nie rozwija. Choć na opakowaniu tortilli jest instrukcja, jak to zrobić, to czasem po prostu nie idzie. A smakowitości wypadają z placka.
Aby dobrze zawinąć tortille, musisz nauczyć się skromności w nakładaniu wkładu. Pomaga również krojenie składników w paski.
Rozłóż przygrzany placek, wyłóż dodatki na część placka bliżej ciebie, nie na samym środku. Zawiń boki, a potem górną część placka. Postaraj się, aby brzeg placka został zawinięty pod składniki. I dalej, zawijaj do końca. Staraj się robić to ciasno, ale nie szarp tortilli, bo urwiesz brzeg.
Jeśli wątpisz w swoje umiejętności, kup większe placki. Będzie ci łatwiej je zawinąć.
Ciasne pakunki przełóż do opiekacza i przypiecz.
Pro tip
Nie mam opiekacza, który zgrzewałby brzegi i przypiekał tortille, ale potrzeba matką wynalazku. Po podgrzaniu placka i zawinięciu go wykładam go znów na gorącą patelnię i dociskam talerzem. Po dosłownie 5 sekundach przewracam na drugą stronę i znów przykładam talerzem.
Dzięki temu, że wrap jest tylko kilka sekund na patelni, sałata nie klapnie, a skorupka wrapa nabiera rumieńców.
Przepis:
Kurczaka pokrójcie w podłużne paski, oprószcie solą i pieprzem i obtoczcie w jajku i panierce. Wrzućcie do piekarnika na 25 minut na 180 stopni.
Ogórek również krójcie w słupki. Usuńcie pestki z pomidora i krójcie wzdłuż. Dzięki temu, że wszystko będzie w pionie, łatwiej zawiniecie placek.
Sałatę ściśnijcie i posiekajcie od góry.
Przygotujcie sos. Do kubeczka z jogurtem dorzućcie stołową łyżkę ketchupu i pół łyżeczki oregano. Zawińcie wszystko, dorzućcie łyżeczkę sosu i już.
Thai calling
Kolendrę się kocha albo nienawidzi. Nasza rodzina mogłaby wypasać się na łąkach kolendry, więc sypiemy jej dużo. A jak kolendra to kurkuma i ryż. A więc placek z ryżem.
Przepis:
Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy, żeby nabrał żółtej barwy. Fistaszki wrzuć na patelnie i podpraż, odstaw do wystygnięcia. Ogórek pokrój w słupki, kapustę posiekaj, szpinak przepłucz pod wodą.
I już. Połącz składniki i do każdej tortilli dorzuć łyżkę chutneyu z mango. To lepsza i mniej brudząca opcja niż krojenie mango. Posyp posiekaną kolendrą. Kolorowe wrapy koniecznie przekrój na pół. Fioletowy, żółty, zielony - trudno oprzeć się zjedzeniu najprawdziwszej tęczy.
Porcja mięsa - wariacja na temat pastrami
Mój mąż jest mięsożercą. Mawia, że można jeść same rośliny, ale po co? A obiad bez kotleta, to sałatka. Dlatego, jeśli szykuje nam się randka z Netflixem, to zamiast deski serów, szykujemy wyżerkę w plackach.
Czasem wykorzystujemy gotowy gulasz wołowy, który rzadko, ale zdarza się, że zostaje z obiadu. A czasem dopada nas pragnienie szarpanej wołowiny z pieca. Kto jednak ma czas i kasę na rachunek za prąd, by piec mostek przez 12 godzin? Robimy to szybciej.
stek z antrykotu
kiszona kapusta
musztarda dijon
czosnek
gałązka rozmarynu
Przepis:
Rozkręć piernik na grill, 200 stopni. Głównym gościem jest stek, który rozbijamy delikatnie dłonią. Posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy oliwą.
Na patelnię wylewamy olej, wrzucamy gałązkę rozmarynu i rozgnieciony dłonią czosnek w łupinie. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy mięso. Oliwa ma tryskać jak wściekła w zetknięciu z mięsem. 2 minuty smażenia z każdej strony wystarczą. Potem stek do pieca z całą patelnią na dodatkowe 5 minut pieczenia.
W międzyczasie odsączamy kapustę kiszoną i siekamy.
Gotowy stek kroimy w cienkie plastry. Wykładamy na przygrzany placek posmarowany musztardą. Ostrożnie z nią! Dokładamy kapustę i zwijamy.
Była Jugosławia
Mój stryj był Serbem. Mieszkał na stałe w Niemczech, ale ciągle wspominał pieczenie prosiaków na ogniu. A jednak moim zdaniem jego największymi kulinarnymi skarbami była marynowana papryka i owcze sery. Dlatego czasem z sentymentu do wujka Piotra, zjadam kawałki byłej Jugosławii.
Przepis:
Bakłażana pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika na 180 stopni na 6-7 minut. Podpraż pestki dyni na patelni.
Wyłóż na placek rukolę, pokrusz ser. Dołóż pokrojoną w plastry paprykę i upieczonego bakłażana, posyp pestkami. Wszystko skrop oliwą wymieszaną z sokiem z połówki cytryny i oregano. Sól i pieprz wedle uznania.
Pizza
Jedzenie udające pizzę lub inspirowane smakiem pizzy zawsze jest pyszne. Czasem ochota na nią dopada cię w środku dnia, a w ofercie aplikacji tylko lunche, zrób sobie pizzę sam. Bez wyrastania ciasta i rozsypywania mąki po całej kuchni.
ser mozzarella
passata
oregano
bazylia
oliwa
Przepis:
Pokrój mozzarelle. Wlej trzy, cztery łyżki passaty do miski i wymieszaj z oregano i bazylią. Połóż placek na rozgrzanej patelni, posmaruj cienko passatą i wyłóż plastry mozzarelli. Patrz jak dzieje się cud i ser topi się na tortilli. Złóż placek na pół i zajadaj. Możesz oblać go kilkoma kroplami oliwy.
Zawijanie tortilli
Dobry wrap się nie rozwija. Choć na opakowaniu tortilli jest instrukcja, jak to zrobić, to czasem po prostu nie idzie. A smakowitości wypadają z placka.
Aby dobrze zawinąć tortille, musisz nauczyć się skromności w nakładaniu wkładu. Pomaga również krojenie składników w paski.
Rozłóż przygrzany placek, wyłóż dodatki na część placka bliżej ciebie, nie na samym środku. Zawiń boki, a potem górną część placka. Postaraj się, aby brzeg placka został zawinięty pod składniki. I dalej, zawijaj do końca. Staraj się robić to ciasno, ale nie szarp tortilli, bo urwiesz brzeg.
Jeśli wątpisz w swoje umiejętności, kup większe placki. Będzie ci łatwiej je zawinąć.
Ciasne pakunki przełóż do opiekacza i przypiecz.
Pro tip
Nie mam opiekacza, który zgrzewałby brzegi i przypiekał tortille, ale potrzeba matką wynalazku. Po podgrzaniu placka i zawinięciu go wykładam go znów na gorącą patelnię i dociskam talerzem. Po dosłownie 5 sekundach przewracam na drugą stronę i znów przykładam talerzem.
Dzięki temu, że wrap jest tylko kilka sekund na patelni, sałata nie klapnie, a skorupka wrapa nabiera rumieńców.