Pasta imbirowa to więcej niż dodatek do curry. Tak wykorzystasz ją w walce z przeziębieniem

Aneta Zabłocka
Możesz zrobić ją sam albo kupić mały słoiczek na stoisku z orientalną żywnością. Pasta imbirowa nie raz tej jesieni i zimy uratuje cię przed wyziębieniem i katarem.
Pasta imbirowa - właściwości, przepisy na napoje lecznicze Fot. 123rf
Sklepy już nie bawią się w małe ilości cytrusów, czosnku i imbiru. Teraz na działach z warzywami można spotkać kosze, z których wysypują się te rarytasy. Nic dziwnego, bo sezon przeziębieniowy w pełni, a do tego nadal mamy dużo przypadków zachorowań na koronawirusa.

Czas zatem wzmocnić swoją odporność. Gdy listopad zagląda za kołnierz, dobrze jest zadbać o siebie od środka.

Pasta imbirowa: właściwości i działanie


Pomoże ci w tym imbir, a dokładnie pasta imbirowa. Skoncentrowana formuła tartego korzenia tej azjatyckiej rośliny zapewnia skuteczną pomoc w walce z wirusami.
Dzięki trzem substancjom, które nadają imbirowi jego charakterystyczny smak i aromat - zingiberolowi, gingerolowi i zinferonowi - pikantna przyprawa pozytywnie wpływa nasz organizm i:




Jedna roślina może tyle zrobić? Ano może. Dlatego jesienią imbir powinien być stałym składnikiem twoich potraw. Jeśli nie masz cierpliwości do obierania go i krojenia, postaw na pastę imbirową. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, w których będziesz mógł ją wykorzystać.

Jak używać pasty imbirowej?

Pewnie wiesz, że pasta z imbiru to jeden z głównych składników curry i sosów kuchni azjatyckiej. Ale oprócz przygotowania curry, które serdecznie ci polecamy, bo rozgrzewa i poprawia krążenie, możesz stosować pastę imbirową w mniej wymagających przepisach.

Oto napoje, które ożywią cię i rozgrzeją zaraz po powrocie do domu. Przygotujesz je w kilka minut, a ich zapach i smak na pewno otuli cię cieplutko, tak by żadne infekcje nie miały szans się rozwinąć.

Złote mleko

Powiem ci więcej! Pastę imbirową możesz rozpuścić w ciepłym mleku razem z kurkumą i stworzyć pyszne złote mleko, które ma szereg pozytywnych właściwości dla ciała.

Przepis na złote mleko

Składniki:


Wymieszaj składniki w szklance ciepłego mleka.

Syrop z czosnku i imbiru

To jest mocna rzecz, ale ma działanie natychmiastowe. Stawia na nogi, otwiera szeroko oczy i pozwala doświadczyć magii niesmacznego leku. To wszystko nic, bo stężenie właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych połączonych w sojusz czosnku i imbiru jets tego wart.

Przepis na syrop z czosnku i imbiru

Składniki:


Do wody wrzuć pastę z imbiru i tarty czosnek. Wyciśnij sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przelej napój do szklanej butelki lub słoika i dozuj według upodobań. Ten syrop ma intensywny smak, więc wybierz dla siebie odpowiednią dawkę. Możesz wypić całą butelkę, a możesz przez cały dzień popijać go po łyżeczce.

Syrop może postać ok 2-3 dni zaraz po zrobieniu. Jeśli chcesz, by zawsze był dostępny w kuchennej szafce, przygotuj więcej mieszanki i wstaw słoik lub butelkę z syropem do wrzątku, by zawekować szkło.

Gorąca czekolada z imbirem

A by rozpalić ogień namiętności, a nie gorączki, przygotuj dla siebie i swojej lubej gorącą czekoladę z imbirową nutą.

Przepis na gorącą czekoladę z imbirem

Składniki:


Mleko wlej do rondelka i zacznij przygrzewać. Czekoladę połam na małe kawałki i dorzuć go ciepłego mleka. W zależności od tego jaką gęstość napoju chcesz uzyskać, stopniuj wrzucanie kostek czekolady. Na koniec, rozpuść w napoju mlecznym 1/4 łyżeczki pasty imbirowej.

Nalewka imbirowa

Boli cię brzuch, czujesz, że oczy ci się znów same zamykają i brakuje ci apetytu? A przecież musisz jeść i pić rosołek, aby wyzdrowieć. Postaw się na nogi shotem z imbirówki.

Przepis na nalewkę imbirową

Składniki:


Zrobisz zdrowotnego shota w kilka sekund. Nalej do szklanki lub shakera alkoholu. Dodaj imbir i sok z cytryny i porządnie wymieszaj. Nalej do kieliszka i wypij na raz. Wstrząsające? Być może, ale gwarantuję ci, że poczujesz się lepiej.