Najlepsza pizza świata wcale nie jest okrągła. Przepis na przysmak, który pamiętamy z dzieciństwa

Aneta Zabłocka
Gdy świat już trochę wiedział, co to jest pizza, ale w Polsce na rogach ulic nie stała jeszcze żadna restauracja serwująca włoski specjał, matki i babki piekły w domach jej własną wersję. Tę najlepszą.
Domowa pizza na grubym spodzie. Przepis na pizzę jak u babci Fot. Unsplash
I choć nie smakowała, jak ta z półwyspu Apenińskiego, nie była sypana oryginalną mozzarellą oraz wycinało się z niej kwadraty, a nie filmowe trójkąty, była najlepszą pizzą na świecie.

Przepis na grube ciasto na pizzę jak z PRL-u

Oto przepis na powrót do dzieciństwa. Na dwie blachy, bo wiemy, że pierwszą zjecie jeszcze gorącą.

Ciasto:
kilogram mąki
60 g drożdży
dwie szklanki ciepłej wody
olej roślinny
sól
cukier

Do miski z ciepłą wodą rozkrusz drożdże, dodaj po łyżeczce cukru i mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu wymieszaj drożdże z resztą mąki, dolej łyżkę oliwy. Długo wyrabiaj ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne. Potem przykryj je ściereczką i zostaw na około godzinę do wyrośnięcia.


Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, chwilę wyrabiaj, a potem cienko rozwałkuj. Wyłóż blachy papierem do pieczenia i rozwiń na nie ciasto.

Pizza jak w dzieciństwie

Dodatki:
passata
oregano
boczek lub kiełbasa
cebula
ser mozzarella, lub inny żółty

Cebulę pokrój w cienkie pióra i wrzuć na patelnię, by lekko się zarumieniła i zmiękła. Dorzuć boczek lub cienko pokrojoną kiełbasę, by dodać im chrupkości.

Ciasto posmaruj passatą i posyp oregano. Potem wyłóż na nie dodatki z patelni. Posyp pizzę grubą warstwą starego sera.

Włóż blachę do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 35-40 minut.