Sprawdzą się na weekendowy obiad i zadowolą każdego niejadka.
Pszenne tacos są chrupiące, miękkie i cudownie świeże.
To kilka przepisów i rad jak zrobić idealne tacos w domu.
Nie ma nic lepszego niż dobra weekendowa wyżerka. Szczególnie jeśli masz w domu wybrzydzające przy obiadach dzieci. Przygotowując taco, po prostu dajesz im wolną rękę przy wyborze dodatków, a wszystko znika ze stołu w błyskawicznym tempie.
Poniższe przepisy są jedynie propozycją. Nieważne co włożysz do taco, zawsze będzie ono pyszne.
Ostra wołowina
Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
cebula
pomidory w puszcze
czarna fasola w puszce
sól
pieprz
papryka ostra
Przesmaż na patelni wołowinę z cebulą. Dorzuć opłukaną i odsączoną z wody fasolę. Potem wlej pomidory, dopraw do smaku i patrz, jak przyjemnie bulgocze. Po 30 minutach pyrkania na gazie będzie już dobre.
Pikantny kurczak
Składniki:
pierś z kurczaka
sól
pieprz
chilli w proszku
kminek
czosnek
pieprz cayenne
oliwa z oliwek
Zamarynuj kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Włóż do lodówki na 30 minut, a potem usmaż na patelni.
Skrój kukurydzę na paski. Razem z fasolką i cebulą w grubych piórach wrzuć na patelnię grillową lub do piekarnika. Czekaj, aż się ładnie przyrumienią. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, fetę w małe kwadraty. Wrzuć wszystko do miski, posyp posiekaną kolendrą oraz skrop sosem z limonki. Nie musisz nawet mieszać. Nakładaj do muszelek.
Salsa verde
Składniki: szczypiorek, bazylia, kapary, natka pietruszki, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Namocz papryczki, żeby się podniosły. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oliwy. Dorzuć pokrojone papryczki. Wlej pomidory w puszce. Dopraw solą, cukrem oraz wyciśnij sok z cytryny. Nie gotuj zbyt długo, tylko do wrzenia, bo im dłużej papryczki będą siedzieć w cieple, tym sos będzie ostrzejszy. Podaj go po wystudzeniu.
Co jeszcze?
Pamiętaj, w przypadku tacos na stole zawsze mile widziane są śmietana, posiekana świeża kolendra, starty na tarce cheddar, plasterki awokado i grillowanego ananasa oraz pokrojone w ćwiartki limonki.
Jeśli chcesz mieć łagodzącą ostrość bazę, przygotuj odsączone z płynu ciecierzycę i fasolę.
Jak przygotować tacos, gdy nie masz tacos?
Są dwie opcje. Jedna zakłada, że masz w domu foremkę do babeczek, druga, że wyczyściłeś kratki w piekarniku. Każda z nich też wymaga od ciebie kupienia małych tortilli.
Ustaw piekarnik na 200 st. Celsjusza. Odwróć blachę do pieczenia babeczek do góry nogami. Pomiędzy przerwami ułóż złożone w pół tortille. Jeśli używasz kratki, zawieś placki na kratkach. Tak, żeby w środku zwisającej tortilli znalazły się 2-3 kratki.