Przepis na pyszne tacos z dodatkami. Zrób sobie meksykańską ucztę
Przepis na pyszne tacos z dodatkami. Zrób sobie meksykańską ucztę Unsplash
REKLAMA
  • Sprawdzą się na weekendowy obiad i zadowolą każdego niejadka.
  • Pszenne tacos są chrupiące, miękkie i cudownie świeże.
  • To kilka przepisów i rad jak zrobić idealne tacos w domu.
  • Nie ma nic lepszego niż dobra weekendowa wyżerka. Szczególnie jeśli masz w domu wybrzydzające przy obiadach dzieci. Przygotowując taco, po prostu dajesz im wolną rękę przy wyborze dodatków, a wszystko znika ze stołu w błyskawicznym tempie.
    Poniższe przepisy są jedynie propozycją. Nieważne co włożysz do taco, zawsze będzie ono pyszne.

    Ostra wołowina

    Składniki:
    400 g mięsa mielonego wołowego
    cebula
    pomidory w puszcze
    czarna fasola w puszce
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    Przesmaż na patelni wołowinę z cebulą. Dorzuć opłukaną i odsączoną z wody fasolę. Potem wlej pomidory, dopraw do smaku i patrz, jak przyjemnie bulgocze. Po 30 minutach pyrkania na gazie będzie już dobre.

    Pikantny kurczak

    Składniki:
    pierś z kurczaka
    sól
    pieprz
    chilli w proszku
    kminek
    czosnek
    pieprz cayenne
    oliwa z oliwek
    Zamarynuj kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Włóż do lodówki na 30 minut, a potem usmaż na patelni.

    Wegetariański wkład

    Składniki:
    kukurydza
    ser feta
    zielona fasolka
    pomidorki koktajlowe
    kolendra świeża
    cebula
    limonka
    Skrój kukurydzę na paski. Razem z fasolką i cebulą w grubych piórach wrzuć na patelnię grillową lub do piekarnika. Czekaj, aż się ładnie przyrumienią. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, fetę w małe kwadraty. Wrzuć wszystko do miski, posyp posiekaną kolendrą oraz skrop sosem z limonki. Nie musisz nawet mieszać. Nakładaj do muszelek.

    Salsa verde

    Składniki: szczypiorek, bazylia, kapary, natka pietruszki, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny
    Wrzucasz wszystko do blendera i gotowe.

    Salsa chipotle

    Składniki: cebula, sól, cukier, cytryna, czosnek, oliwa, pomidory w puszcze, papryczki chipotle
    Namocz papryczki, żeby się podniosły. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oliwy. Dorzuć pokrojone papryczki. Wlej pomidory w puszce. Dopraw solą, cukrem oraz wyciśnij sok z cytryny. Nie gotuj zbyt długo, tylko do wrzenia, bo im dłużej papryczki będą siedzieć w cieple, tym sos będzie ostrzejszy. Podaj go po wystudzeniu.
    Co jeszcze?
    Pamiętaj, w przypadku tacos na stole zawsze mile widziane są śmietana, posiekana świeża kolendra, starty na tarce cheddar, plasterki awokado i grillowanego ananasa oraz pokrojone w ćwiartki limonki.
    Jeśli chcesz mieć łagodzącą ostrość bazę, przygotuj odsączone z płynu ciecierzycę i fasolę.
    Jak przygotować tacos, gdy nie masz tacos?
    Są dwie opcje. Jedna zakłada, że masz w domu foremkę do babeczek, druga, że wyczyściłeś kratki w piekarniku. Każda z nich też wymaga od ciebie kupienia małych tortilli.
    Ustaw piekarnik na 200 st. Celsjusza. Odwróć blachę do pieczenia babeczek do góry nogami. Pomiędzy przerwami ułóż złożone w pół tortille. Jeśli używasz kratki, zawieś placki na kratkach. Tak, żeby w środku zwisającej tortilli znalazły się 2-3 kratki.
    Wsuń tacosy do piekarnika na 15 minut.
    Smacznego!