Kuchni król robi żur. Przepis na obłędnie tłusty i kwaśny żurek

Aneta Zabłocka
Tydzień do świąt! Masz jeszcze czas, aby nastawić zakwas do przygotowania najlepszego żurku na świecie. Oto przepis od zakwasu do finalnego kleksa ze śmietany.
Król robi żur. Przepis na obłędnie tłusty i kwaśny żurek dla taty Fot. 123rf
Nie ma świąt bez żurku. Robienie barszczu białego z torebki to profanacja świąt i kuchni polskiej, więc nawet nie patrzymy w stronę sklepowych półek z zupami instant.
Kwintesencją Wielkanocy będzie zawsze tłuste śniadanie które zaczyna się ciężką zupą.

By przygotować żurek, który wkręci i zachwyci musisz zacząć od zakwasu. Inaczej się nie da.

Jak przygotować zakwas?

Składniki:
szklanka mąki razowej
kromka razowego chleba
czosnek


Wsyp mąkę do słoja i zaparz gorącą wodą. Wlej tylko tyle, żeby się spieniła i osiadła. Dolej kolejną szklankę tym razem letniej wody. Podrób kromkę chleba i zamocz w wodzie z mąką. Posiekaj lub zgnieć dwa ząbki czosnku i dorzuć do słoja.

Przykryj słoik gazą. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Zaglądaj do słoja co jakiś czas. Zakwas może stać nawet tydzień, ale obserwuj czy nic niepokojącego się dzieje się z chlebem (czy nie pleśnieje). Po 3 dniach dolewaj po kilka łyżek letniej przegotowanej wody, aby nie przestawał pracować.

Przepis na żur

Składniki:
włoszczyzna
czosnek
2 plastry boczku
kawałek słoniny
2 białe kiełbasy
cebula
3 łyżki suszonych grzybów
opakowanie kwaśnej śmietany 18 proc.
majeranek
łyżeczka masła
sól
pieprz
jajko
chrzan

Wstaw wywar z włoszczyzny do ugotowania i dorzuć białą kiełbasę. Namocz grzyby w ciepłej wodzie.

Po godzinie zdejmij z ognia wywar z warzyw i kiełbasy. Wyjmij kiełbasę i warzywa. Zakwas zmieszaj ze śmietaną i przecedź przez sito.

Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć pokrojony boczek oraz cebulę. Potem pokrojoną w plastry ugotowaną kiełbasę. Wyłóż wędlinę na talerz.

Na tej samej patelni stop masło, dorzuć odcedzone grzyby i posyp majerankiem. Pozwól im się lekko zrumienić.

Utrzyj dwa ząbki czosnku z solą i przełóż do wywaru. Zmieszaj bulion z zakwasem i śmietaną. Zaparz śmietanowy zakwas wlewając po łyżce gorącego bulionu, aby śmietana się nie ścięła. Dopiero wtedy wlej cały zakwas.

Dorzuć boczek i cebulę, czosnek z solą, kiełbasę i grzyby. Wstaw zupę na gaz i pozwól jej się zagotować.

Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj w nim dużą łyżkę chrzanu. Zbyt wcześnie podany, straci smak.

Nalej żur do miski i wrzuć ugotowane i przekrojone na pół jako na twardo. Możesz dorzucić jeszcze kleks ze śmietany dla ozdoby. Dodaj świeżo mielony pieprz.

Żur będzie gęsty, tłusty i aromatyczny od czosnku.

Zajadaj!