Na straganach, w osiedlowych warzywniakach czy dużych supermarketach już czekają na nas piękne, okrągłe, pomarańczowe, żółte czy zielone dynie. Te ozdobne zachwycają swoim wyglądem. Jednak to nie on odgrywa kluczową rolę. Najważniejszy jest smak, aromat. Po czym poznać dobrą dynię i która odmiana jest najlepsza?
Reklama.
Reklama.
Dynia, choć nie cieszy się ogromną popularnością, dość często wykorzystywana jest w naszej kuchni. Zupa dyniowa z zacierkami to smak dzieciństwa niejednego z nas. Możemy przygotować z niej nie tylko zupę, ale również drugie danie czy deser. Niestety, tak naprawdę nie każda z dyń jest dobra do spożycia. Po czym poznać właściwą?
Po czym poznać dobrą dynię?
Wybór dobrej jakości dyni jest kluczowy, wówczas gdy chcemy wykorzystać ją w kuchni. Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Najprościej – po wydobywającym się z jej środka dźwięku. Kiedy w nią zapukamy, powinniśmy usłyszeć "pustkę".
Warto zwrócić również uwagę na skórkę dyni, która powinna być gładka i jędrna. Dynie, których skórka jest chropowata, w środku będą włókniste i niesmaczne. Te z podejrzanymi plamami i przebarwieniami lepiej omijać szerokim łukiem. W przypadku
pomarańczowej dyni, warto zwrócić również uwagę na zabarwienie – im intensywniejsze, tym lepiej.
Najpopularniejsze dynie
Dynie, swoim kształtem i kolorem potrafią niejednego zaskoczyć. Jedne są jadalne, inne tylko ozdobne. Ich odmian jest ponoć ponad 800, jednak na straganach i w warzywniakach pojawiają się wyłącznie najpopularniejsze z nich. Która odmiana dyni jest najsmaczniejsza?
Dynia Hokkaido
To pomarańczowa odmiana dyni, którą stosunkowo łatwo rozpoznać. Jest nieduża, waży od 1 do 1,5 kg, ma intensywnie pomarańczową skórkę, która niekiedy przypomina soczystą czerwień. Ciemnożółty miąższ skrywa w sobie orzechową nutę. Doskonale nadaje się do przygotowania zup, kremów, sosów, deserów czy ciast.
Dynia piżmowa
Ma jasną skórkę i charakterystyczny "gruszkowaty" kształt. To kolejna, ciesząca się dużą popularnością dynia. Podobnie jak Hokkaido, nadaje się do przygotowywania wielu potraw. Ma delikatny posmak słodyczy i orzechowy smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania frytek upieczonych w piekarniku.
Dynia makaronowa
Ta z kolei wyróżnia się żółtą lub żółto-zieloną skórką i delikatnie wydłużonym kształtem. Jej miąższ, pod wpływem obróbki termicznej rozdziela się na długie nitki, przypominające spaghetti – stąd jej nazwa. W kuchni może posłużyć jako makaron, który najlepiej komponuje się z intensywnym, pomidorowym sosem.
Dynia zwyczajna
Nie sposób nie wspomnieć o dyni zwyczajnej, czyli tej dużej, okrągłej i pomarańczowej. Choć często pojawia się w naszych kuchniach, nie należy do najsmaczniejszych. Jej smak jest bardzo delikatny, mało wyrazisty. Po obróbce termicznej staje się nieco wodnista, dlatego najlepiej wykorzystać ją w celach dekoracyjnych podczas Halloween. Niektórzy rodzice to właśnie z niej przygotowują maluchom pomarańczowe papki.