Rozszerzanie diety niemowlęcia należy rozpocząć od jednoskładnikowych przecierów. Zamiast sugerować się etykietami na słoikach w supermarkecie, przygotuj pierwszy obiad dla dziecka sam. Przecier z dyni to doskonały posiłek dla bobasa, który dopiero uczy się nowych smaków.
Reklama.
Reklama.
Dynia w diecie niemowlęcia powinna pojawić się jak najwcześniej. Stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, jest słodka i lekkostrawna. W dodatku nie wywołuje alergii, a ponieważ rośnie jak na drożdżach, do jej uprawy nie stosuje się wielu środków ochrony roślin. Najlepiej jednak wybierać dynię z upraw organicznych i bio, ponieważ będziemy mieli pewność co do jej jakości.
Dynia: właściwości odżywcze
Pierwsze posiłki dla niemowlęcia w czasie rozszerzania diety dania powinny być jak najprostsze w składzie oraz lekkostrawne. Dlatego zaleca się, aby pierwsze posiłki były jednoskładnikowe. Dzięki bogactwu wartości odżywczych dynia się idealnym wyborem na pierwszy "słoiczek".
Dynia zawiera:
beta-karoten - witamina A jest niezbędna dla dobrego rozwoju wzroku,
witamina C - wspomaga układ odpornościowy,
witaminy z grupy B - wpływają na przemianę materii i układ naczyniowy,
błonnik - zapewnia dobre trawienie.
Przecier z dyni: przepis
Przygotowanie posiłku z dyni dla niemowlęcia jest banalnie proste. Wystarczy obrać dynię ze skóry, wydrążyć miąższ i pokroić go w kawałki, a potem ugotować w nieosolonej wodzie lub wrzucić do parowaru. Dynię gotujemy do miękkości, a potem blendujemy. Warto dodać kilka kropel oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, by w przecierze rozpuściły się wszystkie witaminy.
Dynię można podawać także w formie soku lub zupy. W późniejszych etapach rozszerzania diety do przecieru z dyni można dodać ugotowaną marchew lub przetartego sparzonego pomidora. Przygotowaną większą ilość przecieru można zamrozić lub zawekować w słoiczkach.
Pamiętajmy, aby do gotowania obiadów dla malucha wybierać produkty ze sprawdzonych upraw.
Zasady rozszerzania diety niemowlęcia
Wprowadzanie pokarmów uzupełniających według Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci:
nie wprowadzać kilku nowych produktów równocześnie,
nowe produkty wprowadzać stopniowo, obserwując reakcję dziecka i zaczynając od małych ilości, np. 3-4 łyżeczek,
początkowo wprowadzać typowe pokarmy uzupełniające (np. kaszki ryżowe i zbożowe), warzywa (marchew), owoce (jabłka, gruszki, banany).
Kolejność wprowadzania nowych produktów ma zdecydowanie mniejsze znaczenie. PTGHiZD zaleca, by z powodu na większe trudności w akceptacji smaków warzyw, to właśnie one powinny być pierwszymi pokarmami uzupełniającymi w diecie niemowlęcia.
Dlatego dynia idealnie sprawdzi się jako jeden z pierwszych obiadów bobasa, jest słodka, miękka i zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Jak doradzają specjaliści, najlepszy efekt rozszerzania diety uzyskiwany u niemowląt, którym podawano 3 różne nowe warzywa w ciągu dnia.