Ten makaron ma fantastyczną nazwę aglio olio peperoncino, no i po prostu jest fantastyczny. Przygotowuje się go tak długo, ile trwa gotowanie makaronu przepisane na opakowaniu.
Czasem wracasz z pracy i wiesz, że nie czeka na ciebie ciepły obiad, a w lodówce względne pustki. Czujesz, że jak zajdziesz do sklepu na zakupy, to stracisz cenną energię, której resztki trzymają cię przy życiu.
Nie marudź, rób makaron.
Składniki:
czosnek
oliwa z oliwek
papryczka chilli
makaron
Po pierwsze pro tip. Zanim wstawisz wielki gar z makaronem, nastaw wodę na wrzątek w czajniku. Szybciej się nagrzeje.
Wrzuć makaron do osolonego wrzątku. Nie musisz być włoskim purystą i upierać się przy spaghetti. Jesteś człowiekiem głodnym, a taki może sięgnąć po gotowe w 4-minuty świderki.
Posiekaj czosnek w plasterki i chilli. Jeśli nie masz surowej papryczki, użyj suszonych płatków albo marynowanego piri piri.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć czosnek i papryczkę. Lekko podgrzej. Do ugotowanego makaronu wlej smakowitą oliwę i wmieszaj.