
Choć jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje dosłownie kilka minut, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso będzie soczyste i nieziemsko smaczne. Wystarczy popełnić mały błąd, by stało się suche, gumowate i pozbawione aromatu.
Rodzaj mięsa
Najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, antrykot lub rostbef. Mięso na stek powinno mieć tłuszcz, a im więcej, tym lepiej. Dlaczego? Marmurkowa faktura, czyli delikatne białe włókna tłuszczu rozłożone w mięśniach gwarantują, że wól prowadził szczęśliwe życie, a tym samym mięso będzie naprawdę smaczne.
Rodzaje wysmażenia steku
Stopień wysmażenia steku, decyduje o jego smaku i wyglądzie. Przed przygotowaniem idealnego mięsa, należy poznać stopnie jego wysmażenia.
Jak smażymy stek?
Do przygotowania steku potrzebować będziemy grillowej patelni, odpowiedniego tłuszczu i oczywiście mięsa. Do przewrócenia steku najlepiej sprawdzą się szczypce.