Folia aluminiowa jest jedną z podstawowych rzeczy w kuchni, dzięki której łatwiej przygotowywać i przechowywać potrawy. Ale nie każdy wie, że w zależności od użycia, folia ma różne zastosowania. Jak prawidłowo zapakować jedzenie z użyciem folii? Przypominamy w światowy Dzień Kanapki.
Reklama.
Reklama.
Okazuje się, że błąd można popełnić nawet przy pakowaniu kanapki… Jeśli chcesz zawinąć kanapkę tak, by utrzymała świeżość i smak w pracy, albo na pikniku – dowiedz się, jak prawidłowo używać folii aluminiowej. Z jej użyciem przygotujemy grillowane potrawy, albo pieczenie, oraz wydłużymy świeżość produktów. Nie każdy jednak wie, której strony folii użyć, by osiągnąć odpowiedni rezultat.
Folia ma dwie strony
Tak zwane sreberko ma dwie strony – jedną lśniącą, drugą matową i każda z nich ma swoje zastosowanie. Strona lśniąca nie przepuszcza ciepła, a więc ma właściwości izolujące. Tej strony używamy do wewnątrz, a matowej na zewnątrz, gdy pieczemy np. w piekarniku, albo na grillu. Dzięki takiemu zastosowaniu matowa powierzchnia przepuszcza ciepło i doprowadza do wewnątrz potrawy, a lśniąca strona zatrzymuje ciepło w środku.
Jeśli zaś planujemy przechowywać żywność, należy strony odwrócić. Warto to zrobić, gdy pakujemy jedzenie do pracy, albo na piknik – wtedy wykorzystujemy izolujące właściwości strony lśniącej i tę stronę umieszczamy na zewnątrz, a matową do środka. Dzięki temu nasze produkty będą izolowane od warunków zewnętrznych (np. ciepła i słońca) i zachowają niższą temperaturę, a także świeżość.
Podsumowując – do pieczenia i zachowania ciepła wewnątrz potrawy używamy lśniącej strony do środka, a matowej na zewnątrz. Gdy przechowujemy żywność – lśniąca strona powinna być na zewnątrz, a matowa skierowana do środka.
Inne zastosowania i jak nie używać folii aluminiowej
Folia ma wysokie właściwości izolujące, nie przepuszcza światła, wody i powietrza, co powoduje, że można jej używać do przechowywania produktów o mocnym zapachu, albo mokrych. Dzięki niej produkty nie będą się także wysuszać. Pamiętaj jednak, by nigdy nie używać folii w kuchence mikrofalowej – może to spowodować iskrzenie i jest niebezpieczne.
Folia aluminiowa ma także wiele innych zastosowań poza umieszczaniem w niej żywności. Można z niej zrobić zmywak do szorowania garnków, kulkę zapobiegającą elektryzowaniu się włosów, ostrzałkę do nożyczek, albo użyć do zmywarki, by doczyścić naczynia i sztućce. Możesz z niej także zrobić kulkę do zabawy dla kota - zwariuje na jej punkcie.