Jak zdezynfekować gąbkę do mycia naczyń? Fenomenalne sposoby
Szorujemy nią przypalone garnki, myjemy brudne naczynia, sztućce, a niekiedy nawet przecieramy kuchenny blat. Bez niej trudno byłoby usunąć zabrudzenia i utrzymać czystość. Jednak by kuchenna gąbka spełniała swoją funkcję, powinniśmy ją regularnie wymieniać na nową lub dezynfekować.
Woda i ocet
By zabić wszystkie bakterie i zapobiec powstawaniu pleśni na kuchennej gąbce, wystarczy zamoczyć ją w odpowiednio przygotowanym roztworze. Wodę wymieszaj z octem w stosunku 1:1. Gąbkę mocz przez całą noc. Mikstura nie tylko usunie bakterie, ale również zniweluje nieprzyjemny zapach. By wzmocnić efekt, możesz dodać kilka łyżeczek sody oczyszczonej.
Zmywarka
Zmywarka to kolejny sposób na dezynfekcję kuchennej gąbki. Wystarczy, że włożysz ją do zmywarki, najlepiej do koszyczka przeznaczonego na sztućce. Urządzenie nastaw na standardowy cykl. Włożone do zmywarki akcesoria będą nie tylko pozbawione wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, ale też i drobnoustrojów.
Wyparzenie
Zamiast wyrzucać kuchenną gąbkę, wyparz ją wrzątkiem. Do małej miseczki wlej wrzątek, dodaj kilka kropli płynu do mycia naczyń i dokładnie wymieszaj. Do gorącej wody włóż gąbkę, zmywak, ściereczkę i pozostaw na około 10 minut. Po upływie wspomnianego czasu wyjmij akcesoria i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Mikrofalówka
Dbanie o czystość gąbki to podstawa. By zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii, należy ją regularnie czyścić. Możesz w tym celu wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Gąbkę umieść w urządzeniu i nastaw je na 1-2 minuty. To szybki i skuteczny sposób, który przywróci jej świeżość i pomoże pozbyć się bakterii i grzybów.
Olejek z drzewa herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego pomoże usunąć bakterie zamieszkujące gąbkę do mycia naczyń. Środek ten posiada właściwości bakteriobójcze i dezynfekujące. Do miski wlej wodę i dodaj kilka kropli olejku z drzewa herbacianego. W tak przygotowanym roztworze mocz gąbkę przez całą noc. Rano umyj ją pod bieżącą wodą.
O czym jeszcze pamiętać?
- Używaj gąbki wykonanej z mikrofibry. Jej skład sprawia, że szybko wysycha. Nie pozostaje wilgotna przez tak długi czas jak ta tradycyjna. Tym samym jest mniej podatna na rozwój groźnych bakterii.
- Gąbkę, z resztek po jedzeniu, oczyszczaj każdego dnia. Dezynfekcję przeprowadź minimum raz w tygodniu.
- Stare, zniszczone gąbki wyrzuć i wymień na nowe.
- Tłuste garnki, patelnie w pierwszej kolejności wyczyść papierowym ręczniczkiem, a dopiero potem gąbką czy ściereczką kuchenną.