Brudna, nieświeża i nieprzyjemnie pachnąca zmywarka to częsty problem. Utrzymanie zmywarki w dobrym stanie jest niezwykle ważne. W przeciwnym razie naczynia po zakończeniu cyklu nie będą wyglądały tak, jak powinny, a i urządzenie szybciej może odmówić posłuszeństwa. By przywrócić jej blask i świeżość, potrzebne będą ci tylko trzy składniki.
Reklama.
Reklama.
Szklanki, talerze, brudne garnki i przypalone patelnie – wszystko to chętnie wpychamy do zmywarki, wrzucamy tabletkę, zamykamy drzwiczki i rozpoczynamy nowy cykl zmywania. Resztki jedzenia i uporczywy tłuszcz odkładają się na dnie zmywarki i we wszystkich jej
zakamarkach. Koniec końców wnętrze zmywarki zaczyna zniechęcać swoim wyglądem.
Czyść, by służyła dłużej
Zmywarka to nieoceniony pomocnik w każdym domu. Pomaga oszczędzić czas i pieniądze. Zmywając ręcznie, zużywamy około 90 litrów wody, zmywarka potrzebuje ich jedynie około 10! Musimy jednak pamiętać, że o zmywarkę, tak jak każdy inny sprzęt, trzeba
po prostu dbać. Brudna zmywarka oznacza zatkanie filtrów i utratę połysku naczyń.
Jak czyścić zmywarkę?
Czyszczenie zmywarki rozpoczynamy od wyjęcia wszystkich elementów np. koszy czy pojemnika na sztućce.
Wyjmujemy i dokładnie myjemy filtry, w których osadza się brud, tłuszcz i resztki jedzenia. To właśnie filtry blokują wszystkie "pozostałości” przed dostaniem się do rur.
Myjemy uszczelki – wilgotną szmatką z płynem do mycia naczyń. Odważni mogą pokusić się o ich wyjęcie i dokładne umycie ze wszystkich stron. Warto jednak pamiętać, że wymontowanie uszczelek zwiększa ryzyko nieodpowiedniego ponownego założenia.
Dosypujemy soli do zmywarki.
Niezawodny trik – tylko trzy składniki
Kiedy filtry i uszczelki zostaną wyczyszczone, nadchodzi pora na ostatni krok. Przewrócenie świeżości i blasku całemu wnętrzu.
Gwoździem programu są cytryna, soda i ocet.
Szklankę sody wlewamy na dno zmywarki.
Sodę oczyszczoną wsypujemy do kieszonki na kapsułkę.
Połówkę cytryny kładziemy na górny koszyk.
Uruchamiamy program z wysoką temperaturą – najlepiej sprawdzi się ten dla przypalonych
garnków. I gotowe!