Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Znamy odpowiedź

Klaudia Kierzkowska
12 lipca 2023, 15:59 • 1 minuta czytania
Ogórki z ekologicznych upraw nie są pryskane, a na pewno są smaczne. fot. Kasjanf/Pixabay
Lato to najlepszy moment, by zabrać się za przygotowywanie przetworów. Ogórki kiszone cieszą się ogromną popularnością. Niestety chyba każdy z nas, przynajmniej raz w życiu, przeżył prawdziwy "zawód". Chrupiący, aromatyczny górek, po przegryzieniu okazał się pusty w środku. Gdzie popełniliśmy błąd, dlaczego tak się dzieje?
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Zamiast chrupiącego środka, tryskający sok. Zdarza się, że ogórki kiszone wyjęte ze słoika po przekrojeniu okazują się puste w środku. Zamiast cieszyć się ich smakiem, denerwujemy się, że coś poszło nie tak. Co zrobić, by tegoroczne ogórki były jędrne, smaczne i przede wszystkim "pełne"? Na szczęście znamy odpowiedź.


Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Ogórek ogórkowi nierówny. By uniknąć rozczarowania, trzeba dokładnie przyjrzeć się ogórkom, które planujemy zakisić. Co najważniejsze, należy kupić je u lokalnych sprzedawców, najlepiej prosto od sprawdzonego rolnika. Te z ekologicznych upraw nie są pryskane, a na pewno są smaczne. Ogórki kupione w supermarkecie niekoniecznie sprawdzą się podczas kiszenia. Jednak wciąż nie wiemy, dlaczego niektóre z nich są puste w środku. To wynik nieodpowiedniego przygotowania do procesu fermentacji. Wszystkiemu winne jest zbyt luźne ułożenie.

Jakie ogórki wybrać?

Ogórki przeznaczone do kiszenia powinny być młode, jasne i małe. Ciemna skórka to znak, że użyto zbyt dużo nawozów sztucznych. Z zakupu takich warzyw lepiej zrezygnować. Warto zwrócić również uwagę na szorstkość skórki. Ogórki z chropowatą i kolczastą skórką sprawdzą się najlepiej.

Jak przygotować ogórki do kiszenia?

By mieć pewność, że kiszone ogórki będą chrupiące, aromatyczne i nie będą puste w środku, należy je odpowiednio przygotować. Od czego rozpoczynamy? Od dokładnego wypłukania w zimnej wodzie – można dodać do niej odrobinę soli. Następnym krokiem jest namoczenie ogórków w zimnej wodzie, przez kilka godzin. Dzięki temu prostemu trikowi nasze kiszonki nie utracą wody, a tym samym będą chrupiące i jędrne.

Jak uniknąć ogórków pustych w środku – skuteczny trik

By ogórki po ukiszeniu nie były puste w środku, należy je ciasno ułożyć w słoiku. To jeden z ważniejszych etapów w procesie kiszenia. Ciasne ułożenie, a nawet upchanie ogórków w słoiku to bez wątpienia najlepszy sposób, dzięki któremu unikniemy pustego środka i rozczarowania.

Czytaj także: Jak pozbyć się robaków z czereśni? Znamy skuteczny i niezawodny trik