Zapomnij o karkówce, wrzuć na grill truskawki. Teściowa też poprosi o dokładkę
Słońce, bezchmurne niebo i bujna zieleń zachęcają do spotkań na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy spędzamy czas tylko z najbliższą rodziną, czy z większym gronem przyjaciół, rozpalamy grilla i zaczynamy biesiadowanie. Dla tych, którym kiełbaski, tradycyjne szaszłyki i czy pieczone ziemniaki się już po prostu przejadły, mamy może trochę nietypową, ale jakże smaczną propozycję – grillowane truskawki.
Najczęściej jemy je takie prosto zerwane z krzaka, dodane do deseru, oblane miodem lub bitą śmietaną. Truskawkowym ciastem także nie pogardzimy. Rzadko kiedy decydujemy się na małe szaleństwo i nieco bardziej fantazyjne przygotowanie. Czas zaszaleć i położyć truskawki na grillu.
Grillowane truskawki
Truskawki grilluje się wręcz błyskawicznie. Ich oryginalny i niepowtarzalny grillowany smak skradnie niejedno podniebienie. Grillowane truskawki można dodać do sałatki, przystawki, dań mięsnych i oczywiście do deseru.
Przepisy z grillowanymi truskawkami
Grillowane szaszłyki z truskawkami (2 szt.)
Składniki:
- 8-10 truskawek
- 120 g sera pleśniowego
- Świeża bazylia
- Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie myjemy i szypułkujemy.
- Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
- Truskawki, ser i świeże liście bazylii nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków.
- Szaszłyki grillujemy, a po zdjęciu z grilla polewamy octem balsamicznym.
Sałatka z grillowanymi truskawkami
Składniki:
- 20 truskawek
- 200 g liści młodego szpinaku
- 200 g sera pleśniowego
- Garść orzechów włoskich
- 4 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Umyte, wyszypułkowane i przekrojone na pół truskawki grillujemy.
- Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
- Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do szpinaku.
- Dodajemy zgrillowane truskawki i orzechy pokrojone na mniejsze kawałki.
- Mieszamy składniki sosu: miód, oliwę i sok z cytryny. Sosem polewamy sałatkę.
- Posypujemy zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Salsa z grillowanych truskawek
Składniki:
- 150 g truskawek
- 1 pomidor malinowy
- 1 cebula
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, szypułkujemy i grillujemy.
- Zgrillowane truskawki, pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Doprawiamy miodem, cytryną solą i pieprzem.
- Salsę truskawkową można podać z mięsem, podpieczoną bułką lub ulubionymi chipsami.
Creme brulee z grillowanymi truskawkami
Składniki:
- 100 ml mleka
- 400 ml śmietanki 36%
- 4 żółtka
- Laska wanilii
- 50 g cukru
- 15-20 truskawek
Przygotowanie:
- Żółtka mieszamy z cukrem.
- Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy ziarenka wanilii. Całość delikatnie podgrzewamy.
- Podgrzaną mieszankę powoli wlewamy do żółtek z cukrem, mieszamy trzepaczką i przelewamy do foremek.
- Piekarnik nagrzewamy do 150°C.
- Foremki wkładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wrzątek – mniej więcej do połowy wysokości kremu.
- Pieczemy około 40 – 45 minut.
- Umyte i wyszypułkowane truskawki grillujemy. Układamy na upieczonym deserze.