Tańsze, zdrowsze i smaczniejsze. Niezawodne przepisy na domowe lody
Lato bez lodów nie istnieje. O tym chłodnym deserze w upalne dni marzy chyba większość. Wakacyjny klimat sprzyja pałaszowaniu lodów w naprawdę dużych ilościach. I choć wybór mrożonych słodkości jest w sklepie naprawdę ogromny, to warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie. Domowe lody są zaskakująco pyszne w smaku, zdrowe i pozbawione zbędnych ulepszaczy.
Lody są chyba najpopularniejszym deserem w letnim sezonie. Już pierwsze, ciepłe promienie słoneczne zachęcają do skosztowania ochładzającego deseru. Te przygotowane w zaciszu domowym są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dzięki czemu będziemy mogli sobie pozwolić na zjedzenie jednego czy dwóch więcej.
Przepis na domowe lody
Lody arbuzowe
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Arbuza obieramy, kroimy na drobne kawałki i pozbywamy się pestek.
- Arbuza dokładnie blendujemy, dodajemy miód i sok z cytryny. Całość mieszamy.
- Powstałą mieszankę przekładamy do foremek na lody i schładzamy.
Lody truskawkowe
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek.
- Truskawki wkładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
- Po schłodzeniu ugotowane truskawki wkładamy do lodówki.
- Schłodzoną śmietanę i serek mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu. Ubijamy.
- Do ubitego kremu dodajemy schłodzone truskawki. Całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowaną masę przekładamy do pojemniczków na lody i umieszczamy w zamrażalniku.
Lody miętowe
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Listki mięty odrywamy od łodyżek i dokładnie blendujemy.
- Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
- Czekoladę ścieramy na drobnej tarce.
- Do śmietanki dodajemy czekoladę i mus miętowy. Całość dokładnie blendujemy.
- Masę przekładamy do pojemnika na lody i schładzamy.
Lody orzechowe
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 70 g cukru
- 250 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Orzechy dokładnie rozdrabniamy w blenderze.
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i orzechy. Całość gotujemy przez 5 minut. Po ostygnięciu schładzamy w lodówce.
- W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę.
- Do ubitej śmietany dodajemy schłodzoną masę orzechową i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do pojemniczków na lody i wkładamy do zamrażalnika.
Lody kokosowe
Przepis:
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru
- 400 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 2 łyżki cukru i wiórki kokosowe.
- Całość dokładnie mieszamy i na małej mocy palnika podgrzewamy przez 5 minut.
- Masę kokosową studzimy i wkładamy do lodówki.
- Śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy.
- Masę kokosową wyjmujemy z lodówki, dodajemy 2 łyżki cukru i dokładnie ubijamy.
- Ubitą masę kokosową delikatnie łączymy ze śmietaną.
- Przekładamy do pojemniczków na lody i wkładamy do zamrażalnika.
Lody czekoladowe
Składniki:
- 4 żółtka
- 200 ml śmietanki 36%
- 300 ml mleka
- 150 g gorzkiej czekolady
- 90 g cukru
Przygotowanie:
- Czekoladę drobno siekamy.
- Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Całość zagotowujemy.
- Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę.
- Ugotowane mleko, cienkim strumieniem wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszamy.
- Masę przelewamy do czystego garnka, podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając.
- Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy pokrojoną czekoladę.
- Powstałą masę przelewamy do pojemnika na lody i zamrażamy.