Żelki to przysmak uwielbiany przez większość dzieci. Misie, serduszka, dżdżownice, gwiazdki – wybór jest naprawdę ogromny. Najczęściej kupujemy je w sklepie, jednak warto pokusić się o ich domowe przygotowanie. Słodkie czy kwaśne? Wszystko uzależnione jest
wyłącznie od waszych preferencji smakowych.
Reklama.
Reklama.
Przygotowanie domowych żelek jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Można je wykonać z soku owocowego, galaretki, herbaty czy ulubionego napoju. Zaskocz domowników i z okazji Dnia Dziecka czy innego ważnego święta przygotuj smaczną przekąskę. Możesz przygotować ją nawet bez okazji i zabrać na piknik czy wycieczkę rowerową.
Jak przygotować domowe żelki?
Przepis pierwszy
Składniki:
100 ml soku owocowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypujemy do garnka i zalewamy sokiem owocowym. Pozostawiamy na 10 minut, aż żelatyna napęcznieje.
Po upływie 10 minut dodajemy sok z cytryny.
Zaczynamy podgrzewać do momentu rozpuszczenia żelatyny.
Dodajemy cukier do smaku.
Przygotowany płyn przelewamy do silikonowych foremek.
Kiedy płyn trochę ostygnie, foremki wkładamy do lodówki.
Przepis drugi
Składniki:
1 opakowanie galaretki
100 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Galaretkę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Płynną galaretkę przelewamy do przygotowanych foremek silikonowych.
Kiedy galaretka ostygnie, foremki wkładamy do lodówki.
Przepis trzeci
Składniki:
100 ml zaparzonej herbaty
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżeczek żelatyny w proszku
Sposób przygotowania:
Herbatę mieszamy z cukrem i cytryną. Czekamy, aż ostygnie.
Żelatynę wsypujemy do garnka, zalewamy herbatą i na 10 minut pozostawiamy do napęcznienia.
Kiedy żelatyna napęcznieje, całość zaczynamy podgrzewać, do momentu aż się rozpuści.
Przygotowany płyn przelewamy do silikonowych foremek.
Kiedy płyn trochę ostygnie, foremki wkładamy do lodówki.
Przepis czwarty
Składniki:
50 ml syropu owocowego
50 ml wody
2 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżeczek żelatyny w proszku
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na 10 minut, aż napęcznieje.
Do drugiego garnka wlewamy syrop owocowy i sok z cytryny. Całość podgrzewamy.
Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy, do momentu aż się rozpuści.
Gorący syrop owocowy łączymy z żelatyną i dokładnie mieszamy.
Przygotowany płyn przelewamy do foremek.
Kiedy płyn ostygnie, foremki wkładamy do lodówki.
Przepis piąty
Składniki:
100 ml odgazowanego napoju
6 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypujemy do garnka i zalewamy napojem. Pozostawiamy na 10 minut, aż napęcznieje.
Po 10 minutach całość zaczynamy podgrzewać do momentu rozpuszczenia żelatyny.
Przygotowany płyn przelewamy do foremek silikonowych.
Kiedy płyn ostygnie, foremki wkładamy do lodówki.
Uwaga!
Jeśli nie chcesz używać żelatyny, zastąp ją agarem, który także posiada właściwości żelujące. Agar jest substancją pochodzenia roślinnego.
Jak wykorzystać domowe żelki?
Żelki podbijają serca miłośników słodkości. Przepadają za nimi nie tylko dzieci, ale i dorośli. Najczęściej jemy je same, bez żadnych dodatków. Doskonale sprawdzą się na rodzinnej wycieczce czy podczas zabaw w parku. Równie dobrze można je wykorzystać do przyozdobienia deserów, ciast czy tortów.