
Przygotowanie domowych żelek jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Można je wykonać z soku owocowego, galaretki, herbaty czy ulubionego napoju. Zaskocz domowników i z okazji Dnia Dziecka czy innego ważnego święta przygotuj smaczną przekąskę. Możesz przygotować ją nawet bez okazji i zabrać na piknik czy wycieczkę rowerową.
Jak przygotować domowe żelki?
Przepis pierwszy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis drugi
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis trzeci
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis czwarty
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis piąty
Składniki:
Sposób przygotowania:
Uwaga!
Jeśli nie chcesz używać żelatyny, zastąp ją agarem, który także posiada właściwości żelujące. Agar jest substancją pochodzenia roślinnego.
Jak wykorzystać domowe żelki?
Żelki podbijają serca miłośników słodkości. Przepadają za nimi nie tylko dzieci, ale i dorośli. Najczęściej jemy je same, bez żadnych dodatków. Doskonale sprawdzą się na rodzinnej wycieczce czy podczas zabaw w parku. Równie dobrze można je wykorzystać do przyozdobienia deserów, ciast czy tortów.