Spraw dziecku przyjemność i przygotuj watę cukrową. Na patelni!
Choć nie należy do najzdrowszych, zapycha już po kilku kęsach, to czasami warto pozwolić dzieciom na taką chwilę przyjemności. Wata cukrowa to nic innego jak słodkie niteczki cukru nawinięte na drewniany patyczek. A gdyby tak, z okazji urodzin, Dnia Dziecka, czy na zakończenie roku szkolnego przygotować ją dziecku w domu?
Jak powstaje wata cukrowa?
Wata cukrowa to cienkie niteczki cukru, które otrzymuje się przez roztopienie cukru w specjalnej maszynie. Po wprawieniu w wir ażurowego bębna specjalnej maszyny roztopione kropelki cukru wydostają się na zewnątrz i tężeją na powietrzu. Tak powstają cienkie nitki, które zostają wychwycone przez znajdujący się w bębnie patyczek.
Jak zrobić domową watę cukrową?
Domowa maszynka
By szybko i sprawnie przygotować domową watę cukrową, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, który ułatwi proces wytwarzania tego słodkiego deseru. Małe, poręczne sprzęty zmieszczą się w każdej szafce kuchennej. Jak przygotować watę cukrową z maszyny? Już kilka łyżeczek cukru wystarczy do wyczarowania tej słodkiej przekąski. Można użyć zwykłego cukru, ale najlepiej sprawdzi się ten drobny, dedykowany do wypieków. Po wsypaniu odmierzonej ilości cukru do urządzenia, włączamy maszynkę. Kiedy długie niteczki cukru zaczną wypełniać kołnierz maszyny, zaczynamy zbierać je za pomocą długiego patyka.
Domowa wata cukrowa z patelni
Nie masz maszyny do przygotowywania waty cukrowej, a chciałbyś sprawić swojemu dziecku przyjemność? Nic straconego. Wykorzystaj patelnię. Na patelnie wsyp 4 łyżeczki cukru i poczekaj, aż się roztopi. W powstałym karmelu maczaj trzepaczkę i poczekaj, aż jego nadmiar spłynie na patelnię. Za pomocą dłoni wyciągaj cienkie niteczki i połącz je w małe kłębuszki. Czynność powtarzaj do momentu, aż wykorzystasz cały roztopiony cukier. Nie przejmuj się, jeśli jej kształt będzie odbiegał od kupnej waty z festynów. Jej smak na pewno będzie równie smaczny.
Jak zrobić maszynę do waty cukrowej?
Jesteś tatą złotą rączką? Jeśli tak, możesz pokusić się o samodzielne przygotowanie maszyny do waty cukrowej. Potrzebować będziesz silniczka elektrycznego, puszki, kartonowego pudła i kilku narzędzi do majsterkowania Jeśli nie masz podgrzewacza, do zbiorniczka możesz wlać już gotowy karmel. Ważne! Samodzielne przygotowanie domowej maszyny do waty cukrowej nie jest łatwym zadaniem i nie powinni podejmować się go panowie, którzy o majsterkowaniu i elektronice nie mają większego pojęcia.
Kolorowa wata cukrowa
By domowa wata cukrowa wyglądała jeszcze ładniej i by wizualnie wzbudziła zachwyt dzieci, do rozpuszczanego cukru wystarczy dodać odrobinę barwnika spożywczego. Żółty, różowy, niebieski, a może zielony – wybór kolorów jest naprawdę ogromny. W sklepach dostępne są także specjalne mieszanki, które zachwycają nie tylko kolorem, ale i smakiem. Truskawkowa, bananowa czy arbuzowa – jak myślisz, która przypadnie do gustu twojemu dziecku?
Czytaj także: https://dadhero.pl/290275,cukier-nie-wplywa-na-nadpobudliwosc-dzieci-rodzice-sie-myla