Masz problem z przypaloną patelnią? Te domowe sposoby mogą pomóc!

Krzysztof Górski
24 lutego 2023, 13:55 • 1 minuta czytania
Smażenie na przypalonej patelni jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Na szczęście nie musimy w tym wypadku kupować nowego naczynia. Można je bowiem uratować domowymi sposobami.
Przypalona patelnia to problem wielu amatorów gotowania 1234rf
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Uporczywych przypaleń na patelni często nie sposób uniknąć nawet doświadczonym kucharzom. Wtedy próbujemy sobie poradzić z problemem silnymi detergentami, ale nawet te często zawodzą. Istnieją jednak pewne domowe sposoby, które są w stanie poradzić sobie z nieznośnym brudem.


Kwasek cytrynowy

Ten sposób pewnie część z was doskonale zna. Należy jedną łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuścić w niewielkiej ilości wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie patelnię włożyć do innego dużego naczynia, do którego wleje się gorący roztwór. Później należy odczekać kilka godzin, a następnie przetrzeć wszystko ściereczką i umyć płynem do naczyń.

Ketchup

Choć ten pomysł brzmi absurdalnie, to okazuje się, że ketchup jest bardzo dobrym sposobem na problem z przypaloną patelnią. Wszystko za sprawą obecnego w nim kwasu octowego, który równie dobrze radzi sobie z kamieniem czy rdzą. Grubą warstwę sosu należy nałożyć na przypalone naczynie i zostawić na kilkanaście godzin. Gdy warstwa tłuszczu zmięknie, wystarczy usunąć ją zwykłą gąbką.

Sól

Kolejnym bardzo dobrym sposobem na przypaloną patelnią jest sól kuchenna. Wystarczy posypać solą gruboziarnistą przypalone miejsce i pozostawić na około 2-3 godziny. Następnie ręcznikiem papierowym usunąć sól i umyć patelnię.

Soda oczyszczona

Aby zrobić naszą miksturę czyszczącą, wymieszaj kilka łyżeczek sody z wodą, aż powstanie gęsta papka. Posmaruj nią spód patelni i zostaw na kilka godzin. Następnie delikatnie ją umyj i po tłuszczu nie będzie śladu.

Czytaj także: https://dadhero.pl/291344,tak-wyglada-najdrozsza-pizza-w-polsce-cena-zwala-z-nog