Tego szukaj na opakowaniu, jeśli chcesz mieć naprawdę białe zęby. 5 składników, które działają

Aneta Zabłocka
16 lutego 2022, 15:01 • 1 minuta czytania
Każdy z nas chciałby mieć piękne białe zęby, choć nie zawsze uśmiecha nam się wydawanie kilku tysięcy złotych na profesjonalny zabieg w gabinecie dentystycznym. Z pomocą przychodzą wtedy rozwiązania dostępne od ręki, czyli pasty wybielające. Jednak tylko kilka składników rzeczywiście sprawi, że twoje zęby zaczną błyszczeć.
Składniki wybielające w paście do zębów. Wybielanie zębów domowym sposobem Fot. Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Nie każda pasta z napisem "wybielająca" rzeczywiście wybieli zęby na glanc, ale każda pasta zawierająca poniższe składniki zadba o twoją jamę ustną i jakość szkliwa. Jakie składniki powinna zawierać pasta wybielająca zęby?

Szukaj aktywnych składników wybielających na końcu składu. Pierwsze pozycje zajęte są zwykle przez substancje spieniające i glicerynę, która odpowiada za konsystencję pasty do zębów. Nie potrzeba dużej ilości aktywnych składników, by zapewnić sobie biały uśmiech. Każda wybielająca pasta będzie miała w składzie substancje ścierające, które w czasie szorowania usuwają osad. Niektóre z nich mogą powodować niszczenie zewnętrznej warstwy szkliwa. Najbezpieczniejsze i najpowszechniejsze to węglan wapnia i soda. Unikaj past zawierających barwniki. Niebieska lub fioletowa pasta rzeczywiście może inaczej odbijać światło i sprawiać efekt bielszych zębów, jednak na dłuższą metę, bez odpowiednio wyczyszczonych z osadów i kamienia zębów, będzie to jedynie krótkotrwały efekt wizualny.

Szkodliwe metody wybielania zębów Niektórzy z nas słyszeli o tym, że stosując naturalne produkty, można przyspieszyć proces wybielania zębów. Tymczasem popularne wybielacze mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Oto produkty, których powinno się unikać:

Dlaczego zęby żółkną? Oprócz oczywistej złej diety bogatej w cukry, które przyczyniają się do powstawania próchnicy, nie brakuje innych czynników, które mogą się przyczynić do żółknięcia zębów. Rozrzedzenie szkliwa Zewnętrzna warstwa zębów składa się ze szkliwa, które jest zabarwione prawie na biało i chroni głębszą strukturę zęba. Pod szkliwem znajduje się warstwa tkanki zwanej zębiną, która jest żółto-brązowa. Kiedy warstwa szkliwa staje się cieńsza lub ściera, zęby zaczynają wyglądać ciemniej. Kwasowa żywność, choroby dziąseł i starzenie mogą powodować zużycie szkliwa zębów. Niektórzy ludzie mają również szkliwo, które jest naturalnie cieńsze, a przez to szybciej się ściera i bardziej uwidoczniona zostaje wewnętrzna zębina. Plamy Niektóre pokarmy i napoje również przebarwiają zęby. Kawa, herbata, kolorowe napoje zawierające intensywne barwniki w tym koszenilę (barwnik czerwony) mogą wpłynąć na zażółcenie zębów. Tym bardziej, jeśli będziemy mieli widoczny osad z kamienia nazębnego, w który wnikną i się utrzymają. Zęby "brudzi" również palenie papierosów. Tytoń wpływa także na zdrowie dziąseł.

By chronić zęby przed powstawaniem kamienia, odwapnieniem i próchnicą, powinniśmy pamiętać o codziennym nitkowaniu zębów. Wielu z nas stosuje płyny do płukania ust, jednak to nitka wykonuje o wiele lepszą robotę, jeśli chodzi o dbanie o czystość pomiędzy zębami.

Najpierw pasta, potem nitka, potem płyn.

Czytaj także: https://dadhero.pl/287981,czy-powinnismy-myc-zeby-przed-czy-po-wypiciu-porannej-kawy