Prawdziwy facet nie choruje, bo pije ten napar. Mikstura, która postawi cię na nogi w jeden dzień

Aneta Zabłocka
Babcia poiła syropem z cebuli, ciocia radziła napar z lipy, a żona herbatę z miodem. Ty jednak wiesz, co dla ciebie najlepsze. W pierwszych dniach przeziębienia sięgnij po ten napój. Zawiera wszystkie antywirusowe składniki w końskiej dawce i stawia na nogi w jeden dzień.
Syrop z imbiru. Najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przeziębienia Fot. Unsplash
Z przeziębieniem nie ma żartów. Trzeba działać przy pierwszych objawach, zanim jeszcze choroba położy cię do łóżka. Nie daj się! Od razu przygotuj ten napój. To kompleksowa, skoncentrowana i błyskawiczna pomoc w pierwszych objawach przeziębienia, która od razu stawia na nogi.

Składniki imbirowego syropu na przeziębienie

Ten syrop jest najlepszy, bo zawiera wszystkie prozdrowotne składniki, których potrzebujesz, gdy zaczynasz czuć się niewyraźnie.

Imbir
Uśmierza ból gardła, kaszel i mdłości. Zapobiega migrenie i bólom głowy. Ma działanie przeciwzapalne.


Miód
Ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Zawarte w miodzie żelazo jest niemal w całości przyswajalne i szybko wbudowuje się w hemoglobinę. Detoksykuje organizm. Miód spadziowy stosuje się w schorzeniach dróg oddechowych.

Pamiętaj, że miód najlepiej radzi sobie z podrażnieniami gardła, gdy jeszcze do nich nie doszło. Jeśli czujesz drapanie, nie pomoże. Wtedy zrezygnuj z cukierków do ssania, herbaty i syropów z miodem w składzie, bo jego składniki dodatkowo drażnią śluzówkę.

Cytryna
Wzmacnia odporność i poprawia pracę systemu immunologicznego. Poza witaminą C, której zawiera witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas. Ze względu na właściwości antybakteryjne, sok z cytryny zwalcza ból gardła.

Goździki
Przyprawa o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Goździki odświeżają oddech, więc pomogą w walce z nieświeżym powiewem choroby z twoich ust.

Anyż
Ma działanie wykrztuśne i pobudzające ruchy rzęskowe nabłonka oskrzeli.

Przepis na syrop imbirowy

Obierz i pokrój imbir w cienkie plasterki. Włóż do słoika, zalej kilkoma łyżkami miodu i wyciśniętym sokiem z cytryny. Dorzuć goździki i anyż (w całości lub ziarna). Wymieszaj i odstaw w zacienione miejsce. Po 8 godzinach imbir puści sok.

Syrop możesz pić łyżeczkami prosto ze słoika. 2-3 łyżeczki za każdym razem, gdy czujesz spadek formy.

Rozpuść kilka łyżeczek soku z imbiru w herbacie lub wrzątku. I pij nawet kilka razy dziennie.