Ale Meksyk! Szybkie przepisy na wkłady do tacos, które cię zachwycą

Aneta Zabłocka
Weekend jest od tego, żeby świętować. Ale nie w sposób wymagający długotrwałego gotowania. Te przepisy na dodatki do tacosów nakładają się same.
Przepis na pyszne tacos z dodatkami. Zrób sobie meksykańską ucztę Unsplash
Nie ma nic lepszego niż dobra weekendowa wyżerka. Szczególnie jeśli masz w domu wybrzydzające przy obiadach dzieci. Przygotowując taco, po prostu dajesz im wolną rękę przy wyborze dodatków, a wszystko znika ze stołu w błyskawicznym tempie.

Poniższe przepisy są jedynie propozycją. Nieważne co włożysz do taco, zawsze będzie ono pyszne.

Ostra wołowina

Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
cebula
pomidory w puszcze
czarna fasola w puszce
sól
pieprz
papryka ostra


Przesmaż na patelni wołowinę z cebulą. Dorzuć opłukaną i odsączoną z wody fasolę. Potem wlej pomidory, dopraw do smaku i patrz, jak przyjemnie bulgocze. Po 30 minutach pyrkania na gazie będzie już dobre.

Pikantny kurczak


Składniki:
pierś z kurczaka
sól
pieprz
chilli w proszku
kminek
czosnek
pieprz cayenne
oliwa z oliwek

Zamarynuj kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Włóż do lodówki na 30 minut, a potem usmaż na patelni.

Wegetariański wkład

Składniki:
kukurydza
ser feta
zielona fasolka
pomidorki koktajlowe
kolendra świeża
cebula
limonka

Skrój kukurydzę na paski. Razem z fasolką i cebulą w grubych piórach wrzuć na patelnię grillową lub do piekarnika. Czekaj, aż się ładnie przyrumienią. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, fetę w małe kwadraty. Wrzuć wszystko do miski, posyp posiekaną kolendrą oraz skrop sosem z limonki. Nie musisz nawet mieszać. Nakładaj do muszelek.

Salsa verde

Składniki: szczypiorek, bazylia, kapary, natka pietruszki, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny

Wrzucasz wszystko do blendera i gotowe.

Salsa chipotle

Składniki: cebula, sól, cukier, cytryna, czosnek, oliwa, pomidory w puszcze, papryczki chipotle

Namocz papryczki, żeby się podniosły. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oliwy. Dorzuć pokrojone papryczki. Wlej pomidory w puszce. Dopraw solą, cukrem oraz wyciśnij sok z cytryny. Nie gotuj zbyt długo, tylko do wrzenia, bo im dłużej papryczki będą siedzieć w cieple, tym sos będzie ostrzejszy. Podaj go po wystudzeniu.

Co jeszcze?
Pamiętaj, w przypadku tacos na stole zawsze mile widziane są śmietana, posiekana świeża kolendra, starty na tarce cheddar, plasterki awokado i grillowanego ananasa oraz pokrojone w ćwiartki limonki.

Jeśli chcesz mieć łagodzącą ostrość bazę, przygotuj odsączone z płynu ciecierzycę i fasolę. Jak przygotować tacos, gdy nie masz tacos?
Są dwie opcje. Jedna zakłada, że masz w domu foremkę do babeczek, druga, że wyczyściłeś kratki w piekarniku. Każda z nich też wymaga od ciebie kupienia małych tortilli.

Ustaw piekarnik na 200 st. Celsjusza. Odwróć blachę do pieczenia babeczek do góry nogami. Pomiędzy przerwami ułóż złożone w pół tortille. Jeśli używasz kratki, zawieś placki na kratkach. Tak, żeby w środku zwisającej tortilli znalazły się 2-3 kratki.

Wsuń tacosy do piekarnika na 15 minut.

Smacznego!