Raz spróbujesz, będziesz jadł przez tydzień! 5 przepisów na wkłady do tortilli, które pokochasz

Aneta Zabłocka
Możesz je zamówić w dostawie. Jednak często przychodzi rozmoczony placek, z którego wyleciało większość sosu, a sałata wygląda na porządnie ugniecioną przez trolle. Zrób to sam! Pokażę ci jak, nawet bez opiekacza, przygotować chrupiące zawijasy dla rodziny.
Szybkie, proste i bajecznie smaczne. 5 przepisów na wkłady do tortilli Fot. Pexels.com
Najpierw robiłam zdrowe fast foody dla rodziny, a potem już się od nich uzależnili. Żeby nie było nudno, ale zawsze smacznie, staram się kreatywnie podchodzić do pszennego zawijasa i godzić gusta różnoletnich zjadaczy.

Do każdego przepisu dodaj tyle soli i pierzu, ile potrzebujesz. Te przyprawy są na standardowym wyposażeniu każdej kuchni, więc już ich nie wymieniam w liście składników.

Jak z "maka"

Kojarzycie ten wrap z chrupiącym wkładem, który zalany jest tłustym sosem i ma dodatek jednego nędznego pomidora?. Tak, jest pyszny, ale jednocześnie smutny i niezdrowy. Oto moja wersja.


pierś z kurczaka
panierka panko Najpierw robiłam zdrowe fast foody dla rodziny, a potem już się od nich uzależnili. Żeby nie było nudno, ale zawsze smacznie, staram się kreatywnie podchodzić do pszennego zawijasa i godzić gusta różnoletnich zjadaczy.

Do każdego przepisu dodaj tyle soli i pierzu, ile potrzebujesz. Te przyprawy są na standardowym wyposażeniu każdej kuchni, więc już ich nie wymieniam w liście składników.

Jak z "maka"

Kojarzycie ten wrap z chrupiącym wkładem, który zalany jest tłustym sosem i ma dodatek jednego nędznego pomidora?. Tak, jest pyszny, ale jednocześnie smutny i niezdrowy. Oto moja wersja.


pierś z kurczaka
panierka panko
jajko
sałata rzymska
pomidor
zielony ogórek
jogurt
ketchup
oregano

Przepis:
Kurczaka pokrójcie w podłużne paski, oprószcie solą i pieprzem i obtoczcie w jajku i panierce. Wrzućcie do piekarnika na 25 minut na 180 stopni.

Ogórek również krójcie w słupki. Usuńcie pestki z pomidora i krójcie wzdłuż. Dzięki temu, że wszystko będzie w pionie, łatwiej zawiniecie placek.

Sałatę ściśnijcie i posiekajcie od góry.

Przygotujcie sos. Do kubeczka z jogurtem dorzućcie stołową łyżkę ketchupu i pół łyżeczki oregano. Zawińcie wszystko, dorzućcie łyżeczkę sosu i już.

Thai calling

Kolendrę się kocha albo nienawidzi. Nasza rodzina mogłaby wypasać się na łąkach kolendry, więc sypiemy jej dużo. A jak kolendra to kurkuma i ryż. A więc placek z ryżem.

ryż
kurkuma
szpinak
ogórek zielony
czerwona kapusta
fistaszki
chutney z mango
kolendra

Przepis:
Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy, żeby nabrał żółtej barwy. Fistaszki wrzuć na patelnie i podpraż, odstaw do wystygnięcia. Ogórek pokrój w słupki, kapustę posiekaj, szpinak przepłucz pod wodą.

I już. Połącz składniki i do każdej tortilli dorzuć łyżkę chutneyu z mango. To lepsza i mniej brudząca opcja niż krojenie mango. Posyp posiekaną kolendrą. Kolorowe wrapy koniecznie przekrój na pół. Fioletowy, żółty, zielony - trudno oprzeć się zjedzeniu najprawdziwszej tęczy.

Porcja mięsa - wariacja na temat pastrami

Mój mąż jest mięsożercą. Mawia, że można jeść same rośliny, ale po co? A obiad bez kotleta, to sałatka. Dlatego, jeśli szykuje nam się randka z Netflixem, to zamiast deski serów, szykujemy wyżerkę w plackach.

Czasem wykorzystujemy gotowy gulasz wołowy, który rzadko, ale zdarza się, że zostaje z obiadu. A czasem dopada nas pragnienie szarpanej wołowiny z pieca. Kto jednak ma czas i kasę na rachunek za prąd, by piec mostek przez 12 godzin? Robimy to szybciej.

stek z antrykotu
kiszona kapusta
musztarda dijon
czosnek
gałązka rozmarynu

Przepis:
Rozkręć piernik na grill, 200 stopni. Głównym gościem jest stek, który rozbijamy delikatnie dłonią. Posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy oliwą.

Na patelnię wylewamy olej, wrzucamy gałązkę rozmarynu i rozgnieciony dłonią czosnek w łupinie. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy mięso. Oliwa ma tryskać jak wściekła w zetknięciu z mięsem. 2 minuty smażenia z każdej strony wystarczą. Potem stek do pieca z całą patelnią na dodatkowe 5 minut pieczenia.

W międzyczasie odsączamy kapustę kiszoną i siekamy.

Gotowy stek kroimy w cienkie plastry. Wykładamy na przygrzany placek posmarowany musztardą. Ostrożnie z nią! Dokładamy kapustę i zwijamy.

Była Jugosławia

Mój stryj był Serbem. Mieszkał na stałe w Niemczech, ale ciągle wspominał pieczenie prosiaków na ogniu. A jednak moim zdaniem jego największymi kulinarnymi skarbami była marynowana papryka i owcze sery. Dlatego czasem z sentymentu do wujka Piotra, zjadam kawałki byłej Jugosławii.

ser owczy
papryka grillowana marynowana
bakłażan
rukola
pestki dyni
oliwa
oregano
cytryna

Przepis:
Bakłażana pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika na 180 stopni na 6-7 minut. Podpraż pestki dyni na patelni.

Wyłóż na placek rukolę, pokrusz ser. Dołóż pokrojoną w plastry paprykę i upieczonego bakłażana, posyp pestkami. Wszystko skrop oliwą wymieszaną z sokiem z połówki cytryny i oregano. Sól i pieprz wedle uznania.

Pizza

Jedzenie udające pizzę lub inspirowane smakiem pizzy zawsze jest pyszne. Czasem ochota na nią dopada cię w środku dnia, a w ofercie aplikacji tylko lunche, zrób sobie pizzę sam. Bez wyrastania ciasta i rozsypywania mąki po całej kuchni.

ser mozzarella
passata
oregano
bazylia
oliwa

Przepis:
Pokrój mozzarelle. Wlej trzy, cztery łyżki passaty do miski i wymieszaj z oregano i bazylią. Połóż placek na rozgrzanej patelni, posmaruj cienko passatą i wyłóż plastry mozzarelli. Patrz jak dzieje się cud i ser topi się na tortilli. Złóż placek na pół i zajadaj. Możesz oblać go kilkoma kroplami oliwy.

Zawijanie tortilli

Dobry wrap się nie rozwija. Choć na opakowaniu tortilli jest instrukcja, jak to zrobić, to czasem po prostu nie idzie. A smakowitości wypadają z placka.

Aby dobrze zawinąć tortille, musisz nauczyć się skromności w nakładaniu wkładu. Pomaga również krojenie składników w paski.

Rozłóż przygrzany placek, wyłóż dodatki na część placka bliżej ciebie, nie na samym środku. Zawiń boki, a potem górną część placka. Postaraj się, aby brzeg placka został zawinięty pod składniki. I dalej, zawijaj do końca. Staraj się robić to ciasno, ale nie szarp tortilli, bo urwiesz brzeg.

Jeśli wątpisz w swoje umiejętności, kup większe placki. Będzie ci łatwiej je zawinąć.

Ciasne pakunki przełóż do opiekacza i przypiecz.

Pro tip

Nie mam opiekacza, który zgrzewałby brzegi i przypiekał tortille, ale potrzeba matką wynalazku. Po podgrzaniu placka i zawinięciu go wykładam go znów na gorącą patelnię i dociskam talerzem. Po dosłownie 5 sekundach przewracam na drugą stronę i znów przykładam talerzem.

Dzięki temu, że wrap jest tylko kilka sekund na patelni, sałata nie klapnie, a skorupka wrapa nabiera rumieńców.

jajko
sałata rzymska
pomidor
zielony ogórek
jogurt
ketchup
oregano

Przepis:
Kurczaka pokrójcie w podłużne paski, oprószcie solą i pieprzem i obtoczcie w jajku i panierce. Wrzućcie do piekarnika na 25 minut na 180 stopni.

Ogórek również krójcie w słupki. Usuńcie pestki z pomidora i krójcie wzdłuż. Dzięki temu, że wszystko będzie w pionie, łatwiej zawiniecie placek.

Sałatę ściśnijcie i posiekajcie od góry.

Przygotujcie sos. Do kubeczka z jogurtem dorzućcie stołową łyżkę ketchupu i pół łyżeczki oregano. Zawińcie wszystko, dorzućcie łyżeczkę sosu i już.

Thai calling

Kolendrę się kocha albo nienawidzi. Nasza rodzina mogłaby wypasać się na łąkach kolendry, więc sypiemy jej dużo. A jak kolendra to kurkuma i ryż. A więc placek z ryżem.

ryż
kurkuma
szpinak
ogórek zielony
czerwona kapusta
fistaszki
chutney z mango
kolendra

Przepis:
Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy, żeby nabrał żółtej barwy. Fistaszki wrzuć na patelnie i podpraż, odstaw do wystygnięcia. Ogórek pokrój w słupki, kapustę posiekaj, szpinak przepłucz pod wodą.

I już. Połącz składniki i do każdej tortilli dorzuć łyżkę chutneyu z mango. To lepsza i mniej brudząca opcja niż krojenie mango. Posyp posiekaną kolendrą. Kolorowe wrapy koniecznie przekrój na pół. Fioletowy, żółty, zielony - trudno oprzeć się zjedzeniu najprawdziwszej tęczy.

Porcja mięsa - wariacja na temat pastrami

Mój mąż jest mięsożercą. Mawia, że można jeść same rośliny, ale po co? A obiad bez kotleta, to sałatka. Dlatego, jeśli szykuje nam się randka z Netflixem, to zamiast deski serów, szykujemy wyżerkę w plackach.

Czasem wykorzystujemy gotowy gulasz wołowy, który rzadko, ale zdarza się, że zostaje z obiadu. A czasem dopada nas pragnienie szarpanej wołowiny z pieca. Kto jednak ma czas i kasę na rachunek za prąd, by piec mostek przez 12 godzin? Robimy to szybciej.

stek z antrykotu
kiszona kapusta
musztarda dijon
czosnek
gałązka rozmarynu

Przepis:
Rozkręć piernik na grill, 200 stopni. Głównym gościem jest stek, który rozbijamy delikatnie dłonią. Posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy oliwą.

Na patelnię wylewamy olej, wrzucamy gałązkę rozmarynu i rozgnieciony dłonią czosnek w łupinie. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy mięso. Oliwa ma tryskać jak wściekła w zetknięciu z mięsem. 2 minuty smażenia z każdej strony wystarczą. Potem stek do pieca z całą patelnią na dodatkowe 5 minut pieczenia.

W międzyczasie odsączamy kapustę kiszoną i siekamy.

Gotowy stek kroimy w cienkie plastry. Wykładamy na przygrzany placek posmarowany musztardą. Ostrożnie z nią! Dokładamy kapustę i zwijamy.

Była Jugosławia

Mój stryj był Serbem. Mieszkał na stałe w Niemczech, ale ciągle wspominał pieczenie prosiaków na ogniu. A jednak moim zdaniem jego największymi kulinarnymi skarbami była marynowana papryka i owcze sery. Dlatego czasem z sentymentu do wujka Piotra, zjadam kawałki byłej Jugosławii.

ser owczy
papryka grillowana marynowana
bakłażan
rukola
pestki dyni
oliwa
oregano
cytryna

Przepis:
Bakłażana pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika na 180 stopni na 6-7 minut. Podpraż pestki dyni na patelni.

Wyłóż na placek rukolę, pokrusz ser. Dołóż pokrojoną w plastry paprykę i upieczonego bakłażana, posyp pestkami. Wszystko skrop oliwą wymieszaną z sokiem z połówki cytryny i oregano. Sól i pieprz wedle uznania.

Pizza

Jedzenie udające pizzę lub inspirowane smakiem pizzy zawsze jest pyszne. Czasem ochota na nią dopada cię w środku dnia, a w ofercie aplikacji tylko lunche, zrób sobie pizzę sam. Bez wyrastania ciasta i rozsypywania mąki po całej kuchni.

ser mozzarella
passata
oregano
bazylia
oliwa

Przepis:
Pokrój mozzarelle. Wlej trzy, cztery łyżki passaty do miski i wymieszaj z oregano i bazylią. Połóż placek na rozgrzanej patelni, posmaruj cienko passatą i wyłóż plastry mozzarelli. Patrz jak dzieje się cud i ser topi się na tortilli. Złóż placek na pół i zajadaj. Możesz oblać go kilkoma kroplami oliwy.

Zawijanie tortilli

Dobry wrap się nie rozwija. Choć na opakowaniu tortilli jest instrukcja, jak to zrobić, to czasem po prostu nie idzie. A smakowitości wypadają z placka.

Aby dobrze zawinąć tortille, musisz nauczyć się skromności w nakładaniu wkładu. Pomaga również krojenie składników w paski.

Rozłóż przygrzany placek, wyłóż dodatki na część placka bliżej ciebie, nie na samym środku. Zawiń boki, a potem górną część placka. Postaraj się, aby brzeg placka został zawinięty pod składniki. I dalej, zawijaj do końca. Staraj się robić to ciasno, ale nie szarp tortilli, bo urwiesz brzeg.

Jeśli wątpisz w swoje umiejętności, kup większe placki. Będzie ci łatwiej je zawinąć.

Ciasne pakunki przełóż do opiekacza i przypiecz.

Pro tip

Nie mam opiekacza, który zgrzewałby brzegi i przypiekał tortille, ale potrzeba matką wynalazku. Po podgrzaniu placka i zawinięciu go wykładam go znów na gorącą patelnię i dociskam talerzem. Po dosłownie 5 sekundach przewracam na drugą stronę i znów przykładam talerzem.

Dzięki temu, że wrap jest tylko kilka sekund na patelni, sałata nie klapnie, a skorupka wrapa nabiera rumieńców.