Trzeba było pandemii, żeby Ikea ujawniła swój sekret: przepis na klopsiki Kottbullar. Mamy go tutaj
Klopsiki Kottbullar z Ikei stały się kultowym produktem szwedzkiej firmy, na równi z meblami. Szafy czy krzesła z Ikei trafiły zapewne do każdego domu w Polsce, a klopsiki - do niemal każdego polskiego żołądka. Przepis na kultowe klopsy był dotąd pilnie strzeżoną tajemnicą. Z powodu pandemii Szwedzi postanowili go wreszcie ujawnić, więc teraz Kottbullar można robić w domu podczas kwarantanny.
Ponieważ wszyscy siedzimy w domach i nie mamy jak pójść na obiad do Ikei, jedzenie ze szwedzkiego sklepu przyjdzie do nas. Tyle, że trzeba je zrobić, ale wreszcie wiadomo jak!
Czytaj też: O tym musisz pamiętać, zamawiając jedzenie na wynos w czasie pandemii koronawirusa
Lorena Lourido z amerykańskiej Ikei, która ogłosiła opublikowanie przepisy na Kottbullar, powiedziała: – Wiemy, że niektórzy mogą tęsknić za naszymi klopsikami, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, która przy użyciu łatwo dostępnych składników pomoże tym, którzy szukają inspiracji w kuchni.
Fot: Ikea
Forma, choć znakomita, jest tu mniej ważna, najistotniejsza jest treść! Poniżej znajdziecie przepis na mięsne kulki Kottubullar i sos do ziemniaków. Składników wystarczy na przygotowanie 16-20 pulpetów.
Fot: Ikea
500g mielonego mięsa wołowego
250g mielonego mięsa wieprzowego
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku (siekany lub mielony)
100g bułki tartej
1 jajko
5 łyżek pełnego mleka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Połącz mięso wołowe i wieprzowe i dokładnie wymieszaj, aby rozbić grudki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj. Dodaj mleko i dopraw dobrze solą i pieprzem.
Fot: Ikea
Wrzuć klopsiki i zarumień ze wszystkich stron.Potem przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj. Umieścić w gorącym piekarniku (termoobieg 180 ° C lub 160 ° C) i piecz przez kolejne 30 minut.
Składniki na kremowy sos:
odrobina oleju
40g masła
40g zwykłej mąki
150 ml wywaru z warzyw
150 ml wywaru wołowego
gęsta śmietana 150 ml
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie:
Na patelni stop 40 g masła. Dolej 40 g zwykłego mleka i ciągle mieszaj przez 2 minuty. Dodaj mąkę. Wlej buliony warzywny i wołowy. Dodaj gęstą śmietanę, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Doprowadź do wrzenia i pozwól sosowi zgęstnieć.